Information till alla mina svennebananer :D

Så att ni ska förstå vad ja menar då ja pratar om de. Ska å sylt importerad av Maria direkt från Tornedalen och då minsann, då ska de bakas!!

Jultårta

En jultårta (eller julstjärna) är en smördegsbakelse vanligtvis fylld med plommonmarmelad. Äppelmarmelad kan även användas som fyllning. Trots namnet bör den egentligen inte definieras som en tårta utan som en bakelse.

En jultårta bakas så att fyra snitt skärs upp från hörnen in mot mitten på en kvadratisk smördegsplatta. Marmelad klickas i mitten och de fyra deghörnen vänds in mot mitten så att bakelsen får formen av en stjärna. Om degplattan inte skärs upp så kan den vikas diagonalt hörn mot hörn varmed man får en triangelformad jultårta. En rund degplatta viks på liknande sätt till en jultårta med halvmåneform. Tårtorna kan garneras med florsocker.

 

 

Bild hämtad från gogole


Kommentarer
Postat av: Linda

Ååh,, va snål ja blev nu! Vet du, för nåt år sen koka vi t.o.m egen plommonsylt på torkade katrinplommon bara för att ja sku få mina julstjärnor. :D De blev lite rinnit å flåttigt (smördeg i sverige e int lika bra som myllynparas) men gott va de när man int had tillgång ti nå annat. ;)

2010-11-26 @ 22:25:36
URL: http://lindasgottochblandat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0