Finlandismer

Bella skrev ett inlägg om finlandismer för ett tag sedan. Nu som då upptäcker vi nya finlandismer, ibland uppenbara saker som man helt enkelt inte tänker på medan andra saker är mindre uppenbara och man tror är helt accepterat på svenska. Vi tänkte nu uppdatera vår lista över ord/uttryck som bör undvikas om man vill att svenskar ska förstå vad man säger. Många fler finns det och en ny sammanställning kommer senare, men här är vår lista del II:
 
Höödu = finaste tilltalet en österbottning kan åstadkomma
Tykält = ofta
Krapula/krabbis = bakfull
Morkkis = dagen efter då man ångrar vad man gjorde under gårdagen
Pracko = omständigt/svårt
Pääro = potatis
E päärona e blöt? = Är potatisarna färdigkokta?
Jag har kallt/varmt = jag är kall/varm
Ped = cykel
Styv = stel, kan bli väldigt fel att använda denna finlandism i Sverige
Pakko = tvång/måste
Länkkare/lenkkare (osäker på stavning) = löpskor
Fara på länk = löptur
Laga håret = tydligen fixar man håret i Sverige
Vitsi = attans/jäklar eller annat passande förstärkningsord
Klövisar/klövhandskar = vi har inte hittat någon översättning
Plättar = den eviga plätt/pannkaksdiskussionen är väl egentligen onödig att dra igång men vi tycker att plättar steks i en stekpanna och pannkakor gör i långpanna i ugn.
Småbröd = kex/kakor
Tsärildren = kärl (i matlagningssammanhang)
Karott = skålformigt serveringskärl
Krycklo = översättning saknas, men skröplig 
Kräka = krypa/kräla
Pajar = klappar, ex. pajar en katt
Kisson/kissi = Katt
Vappen = Valborg
Messåmar = Midsommar
Memma = äts i Finland på påsk
Semla = ett bröd som man äter med smör och pålägg inte fastlagsbulle
Feittisdasbollo = fastlagsbulle
Villa = Sommarstuga
Villaavslutning/Veneziansk = då sommarstugesäsongen avslutas (oftast i slutet av augusti)
Pampas = Österbotten
Pampes = österbottning
Penkkis = Bänksuddardagen, då alla ABI tar läslov inför studentskrivningar (oftast i början av februari)
ABI = Abiturient, sistaårs gymnasieelev

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0