Odi et amo

Jag skulle ju skriva ett inlägg igår, men datorn sippade så jag stängde av den och ägnade kvällen åt tv. Såg Spanien-Portugal, barn-Missor och mordkommissionen på samma gång. Helt givande men morkommissionen var inte så bra som förut.

Odi et amo är ett latinskt uttryck och betyder ungefär jag hatar och älskar. Det är lite känslan jag har just nu. Jag älskar att jag kan massera, det är roligt. Jag hatar att massera på skolan, av flera orsaker. Mest hatar jag att vi inte får pengar för det. Sen också lärarnas filosofi, eller kanske mest rektorns. Nu är det en klasskompis som inte ens får avlägga sin examen för att han var "opålitlig" eftersom han varit borta några gånger utan att meddela. Det är en annan som arbetar dubbla skift i två veckor + att hon fortsäter en eller två veckor till efter oss eftersom hon också är opålitlig. Hon är tydligen opålitlig eftersom hon hade skaffat ett läkarintyg på att hon varit borta för att hon varit sjuk. Kan man göra så? Just nu känns det också som om "storebror ser dig" eftersom det springer en 5-6 tanter lösa i skolan och kan komma in och bedömma när som helst. Nerverna tål det snart inte längre.

Tur att det snart är över. Tur att det bara är en vecka kvar. Tur(eller skicklighet) att jag klarat mig hittills. Hoppas turen håller i sig. Hoppas att jag inte blir ansedd som opålitlig och blir tvingad till några veckor extra.

Jag hade tänkt mig en "schläck" sommar efter detta helvete. Nu är det så att jag råkat skicka ett mail där jag skrev att jag gärna vikarierar på tallmo om det finns behov. Nu är behovet tydligen mycket stort och jag kan kyssa adjö åt tanken på en ledig sommar...

Nu duschen och sen på 90min massage för att sen ge allt en dag till.

Avslöjande

Ska nu berätta vad jag gjorde då jag skrev att jag hade nåt fuffens för mig för en par veckor sedan. E hade pratat om en blogg men icke orkat vare sig skapa en eller skriva i den. Jag slog slag i saken och skapade en blogg åt honom så nu har han ingen orsak(förutom lathet) att inte skriva.

Ni hittar honom på ericstorvall.blogg.se. Där är det meningen att han ska skriva om sin träning och sina tävlingar, hur det känns och hur det går etc. Kanske man får en lite bättre inblick i en idrottades vardag(OM han orkar uppdatera)...

Tillbaka i Tampere

Åkte från Kronoby igårkväll, hem till Rötji för att sova där en natt och åkte därifrån i morse. Nu är jag i Tammerfors, kom hit på rekordtid. Var otroligt led allt körande så jag åkte mad gasen i botten hela vägen nästan. De som känner mig vet att då jag säger att det gick hårt så var det verkligen vild körning...

Nu skola så blir dagarna där bara färre och färre!

Jag lever!!

Trots att uppdateringen har varit dålig på alla håll och kanter så har jag inte gått hädan. Jag har bara varit upptagen med det mesta annat förutom att nörda på datorn. Blev en midsommar på villan med E och farmor och farfar. Lugn och vilsam percis som jag ville ha helgen innan det STORA provet!!

På lördagen var vi i Kronoby och åt middag med hela, halva Es släkt. Idag har vi varit och sprungit en sisådär 2h och jag höll på att förgås i slutet men kunde inte ge upp, bara att öka farten då det går tungt(då vet man att man lever). Sen blev det en timme cykling på kvällen. Tja eller något i den stilen jag for in på paus till Eva för att säga hej eftersom jag ändå hade cyklat förbi flera gånger vid det laget.

Nu har jag tryckt ner en öl och känner hur benen domnar sådär skönt som dom gör efter en eller två och ska småningom tänka på att ta natten. Tidig väckning imorgon för att köra mot Tampere och påbörja slutproven.

Morgonstund

Har prov idag. 12.30 börjar jag. Hade sett fram emot sovmorgon och att kunna ta en lång natt för att ta igen all sömn jag missade i helgen. Gick och sova klcokan halv 10. Vaknade klockan 5 och funderade om jag försovit mig då jag ändå var så pigg. Lyckade i all fall somna om och sova till klockan sju. Efter det har jag legat och vänt och vridit mig, förmodligen slumrat lite emellan.

Steg upp halv nio utan att riktigt veta vad jag ska göra för att få tiden att gå. Tror jag ska se en film för att ta tankarna bort från provet vi har idag. Istället ska jag bara hoppas på att jag varit tillräckligt vaken under hela året så att jag kan det mesta någårlunda bra...

Imorgon har jag ledig dag, då ska jag skicka iväg pappsen och Sirkka på ett plan till Italien. Sedan har jag inga plander för hela dagen. Förmodligen blir det till att läsa lite anatomi till de kommande två veckornas prov. Egentligen skulle det smaka att åka hem men vi har två timmar betygsutdelning på torsdag så det måte jag väl vara med på.

Märkt för livet


Lägger upp en till bild så syns det tydligare var den sitter.


Nu var det gjort. En och en halv timmes smärta och jag är 150€ fattigare men en tatuering rikare. Fast så smärtsamt var det inte. Det var vissa punkter i huden som tog olidligt sjukt, för det mesta var det inte så farligt och emellanåt tog det inte sjukt alls. Jag kan säga att den tar betydligt sjukare att gå i duschen efter en omgång i Danmarks/Italiens taggbuskar än att få en tatuering gjord.

Ska vä berätta lite om helgen också förutom att jag hoppade över sovandet en natt. Vi vaknade sju på lördag jag och staffan trots att vi hade väckning 8 egentligen. Å andra sidan gick vi och sova klockan 10 så det var väl dags att stiga upp klockan sju.

Vi steg på bussen halv 10 och var framme i Kytäjä klockan halv ett eller dylikt. Stafetten började lite nervöst för min del i alla fall. Pernilla var 38e vid en mellantid inte långt från täten. Dessutom hade jag inte vetskap om ifall vår ankarlöpare hade kommit över huvudtaget.

Jag fick kartan, tyvärr hade Pernilla bommat litet på slutet och kom 5min efter täten. Jag var påväg mot K-punkten då jag hörde bekanta röster, vände på huvudet och blev en smula ställd(men glad) då jag såg fammo och faffa som ropade och hejade på mig:) De sade på torsdagen att de skulle se på tv istället för att komma och titta. I och för sig så säger de alltid så, så jag hade ju mina aningar om att de skulle komma i alla fall. Dock brukar de alltid ringa om de är påväg vilket de inte hade gjort.

Mitt lopp var helt okej, nog kom det bommar och den på nästsista(ca 2min) harmar nog mest, eftersom det egentligen bara hade varit att springa efter ett staket men jag skulle ju förstås ta egna vägar och var vid sista(mitt ute på åkern inför publiken) mitt i allt.

Foten gör fortfarande ont då jag springer, speciellt nedför är det smärtsamt. Jag var därför väldigt tveksam i steget i skogen och där for också extra tid. Att förlora 5sek i varje nedförsbacke är inte lönsamt i sådan terräng.

För resten av laget gick det helt ok, vi var bästa ÖID förening på en 88e plats så det får vi ju vara nöjda med. Jag hade själv som mål att vi skulle bli med 100 bästa och det blev vi. Då ska vi bara försöka bättra på detta till nästa år. Det är väl jag som har mest att jobba på, svagaste länken i laget så...

Hann träffa fammo och faffa snabbt innan de for iväg hemåt. Vi pratade en stund och de bjöd på mat. Sedan började det regna och de sa att de ville börja åka hemåt då så att de inte skulle behöva sitta genomblöta i bilen.

Försökte sova en stund mellan dam- och herrstafetten, men jag kunde inte så jag läste lite till provet vi har imorgon. Sedan kom Eva till mitt tält(där jag låg och läste) och vi satt och pratade och försökte vänta ut regnet. Sedan gick vi till Kronans tält och spelade kort med småttingarna.

Mitt i allt var det dags för herrstarten och vi gick ut i regnet för att kolla den. Sedan fortsatte vi vår vandring runt området, gick i alla butiker och mellan femmans, kronans och deltas läger hela natten. Eller vi och vi, jag. Eva och Lillis gick och sova redan klockan 12-1 tiden. Då sökte jag upp Emmi, ett säkert kort då man vill stanna uppe hela natten. VI härjade på i regnet hela natten med hennes syster. Jag drack både en kaffe och en energidricka under nattens gång, vilket slutade i att jag slog helt över och blev hyperenergisk och kunde inte sitta still ens 5 sekunder, mot morgonkvisten(då jag drack andra halvan av energidrickan) började händerna skaka och jag fick hjärtklappning. Tydligen en liten överdos av koffein.

Vi var tvugna att vänta i evigheter på bussen och det var total kaos då arrangörerna inte riktigt hade tänkt rätt i fråga om busspåstigningen. Det blev bråttom för de svenska lagen vi hade med eftersom de skulle till båten och jag var tvungen att stiga av i Pirkkala istället för Tammerfors(mitt i en rondell dessutom) och ta bussen in till stan.

Var så trött under bussresan att, trots att jag gjorde mitt bästa för att hållas vaken, föll ögonen igen av sig själv. Sov kanske 5min i bussen mellan Hyvinge och Tammerfors, tack vare Susann(hade sagt att jag inte ville sova eftersom jag knappast skulle vakna om jag somnat in riktigt djupt).

Erik Grönwall - Uphill Climb

Har hittat en ny underbar låt av Erik Grönwall, Uphill Climb. Jag kan inte ens riktigt säga vad jag tycker om med låten, kanske rösten mest. Han har ju en underbart hes och skön röst.

Nu är det tidig morgonstund trots att jag borde sova för att ta igen all sömn jag missat men det är förhoppningsvis en tatuering som gäller nu. Hoppas jag inte är allergisk och hoppas jag inte fegar ur. Borde nog ha nån som kommer och håller mig i handen ;D


Hemma

efter en tuff helg. Väckning klockan 7 på lördag och nu har allt suttit i ett, jag ahr inte sovit en blund sedan lördagsmorgonen. 35h vaken i sträck börjar kännas och jag ska redan nu borsta tänderna och kasta mig under täcket för att ta igen lite förlorad sömn. Förhoppningsvis vaknar jag imorgon bitti då klockan ringer 7.

Vari sitter felet

Vi skulle ha väckning klockan 8, Staffan och jag. Jag vaknade klockan 7 av att jag blev skjuten av ryssen då jag var med i andra världskriget för att jag inte träffade då jag själv sköt. Jag kunde inte somna om. Kvart över kollade jag klockan och då sa Staffan gladd gom morgon.

Jag måste vara sjuk som vaknar frivilligt så tidigt. Alla som känner mig vet att jag vänder mig och fräser något om att jag hatar mornar om någon försöker väcka mig.

Kanske jag är nervös inför dagens drabbning. Det lär bli en utmaning att ta sig de där fyra kilometrarna, trots att en av de är snitsling. I och för sig ska man ju springa det också! Nej nu ska jag packa vidare, avfärd om en kvart. Nog var det helt passligt att stiga upp 45 min tidigare än tänkt.

Här är en klassisk bild från Jukola 06. Det var säkert 20 grader varmt och K envisades med att ha på sig flera lager med kläder.


Tatuering

Har länge funderat över en tatuering, men jag har alltid lämnat i valet och kvalet. Det är ett så definitivt beslut på något sätt. Jag kommer aldrig få tillbaka huden på så sätt som den varit förut. Vill jag verkligen det? Om jag bestämmer mig för att det nog är värt det så uppstår nya frågor. Tänk om jag är allergisk och får samma reaktion som av hennatatueringen? Det vore inte roligt att leva med permanent! Var vill jag ha den? Vill jag att den ska synas? Vill jag kunna dölja den om nödvändigt? Kanske jag inte vill ha en tatuering då jag blir äldre? Eller kanske jag vill?

Det är svårt detta. Men nu har jag i alla fall bestämt mig att om det blir så blir det denna bild(vilken jag själv ritat) och det blir magen. Tatueringen kommer således att synas så länge jag känner att jag kan visa magen, men den kommer inte att synas på finare tillställningar.

Nya tag

Idag försöker jag igen, jag försöker kliva upp ur sängen. Japp, det gick. Igår piggnade jag till mot kvällen så jag gick ut på en promenad för att få lite frisk luft. Passade på att knäppa några bilder på samma gång.

 

Idag ska jag försöka ta mig i kragen med städningen av lägenheten. Städade just wcn och så klart klottade jag wc-putsmedel på min ljusblåa badrumsmatta och nu är den fläckvis vit. Suck! Nu är det en par tvättmaskiner som gäller så att jag har kläder till Jukola, det vore ju olyckligt om man kom dit utan! ;D

 

Nu avslutningsvis en sång som just nu spelar på Voice TV och som förhoppningsvis skall ge mig motivation nog att städa.

 

 


Tosi huono olo

Hade skola idag, 07.45-14.00. Jag lade alarmet på typ kvart före sju och snoozade kanske en kvart på morgonen. Försökte stiga upp men det bara vinglade i huvudet. Tänkte att blodsockret nog är lågt så jag försökte ta mig till köket, men det svartnade för ögonen. Vaknade till liv en stund senare och försökte sitga upp igen, men det gick inte bättre så till sist kröp jag till kylskåpet för att få i mig lite saft. Försökte äta något men då började jag må otroligt dåligt så jag gav upp. Ringde skolan och sjukanmälde mig. Gick och la mig igen, klockan 12 öppnade jag ögonen igen och då kändes det bättre.

Nu är det helt okej men ja mår fortfarande dålig och har inte vågat lufta på mig något idag. Imorgon ska jag nog också ta det lugnt. Får sällskap imorgon, sen ska vi på lördagen ta oss ut till Lahdesjärvi ABC och bli upplockade av bussen påväg mot Hyvinkää och Kytäjä. Det nalkas JUKOLA, börjar nästan bli nervös. Skulle vilja att det gick bra, har endast en gång gått bra för mig på Jukola och det var första året jag var med för då var jag i fjärde laget och det var ingen press på. Har startat alla gånger jag varit med utom en(i Tammerfors). Det vill säga jag startat fyra gånger och sprungit en andra sträcka. I år sjätte året jag är med i rad så blir det en andra sträcka igen.

Nu ska jag lägga mig ner igen. Ansträngningen av att skriva mattade ut mig lite.

Ny nacke sökes

Idag hade vi teoridag i skolan. Vi mobiliserade, svängde, vres och manipulerade nacken. Musklerna är ömma, kotorna är ömma och huden är öm. Det kan i och för sig hända att den är något mindre styv än förut men smärtan är desto större.

För övrigt har jag inte gjort något särskilt som är värt att skriva om, bara pluggat och sett på Beverly Hills 90210. Det är en serie jag fastnat för på senare tid. Inte för att skådespeleriet är särdeles bra, inte storyn heller för den delen. Mest gillar jag serien för att den är ytlig och man behöver inte tänka när man tittar. Bra avkoppling efter en stressig och tung dag.

Citronpaj med jorgubbar och kiwi

Nu har jag alltså bakat ihop en paj för att fira. Det kommer ju så klart att sluta med att jag äter upp hela och lägger mig ned på sängen och kvider av magsmärtor. Det brukar oftast inte vara värt det, men det är ju så gott medan man äter att jag inte kan låta bli. Receptet då...har jag kopierat rakt av från min syster Lindas blogg. Ja förutom den lilla detaljen att jag bytt ut en citron mot en lime.

Här är raringen i ugnen.Nu ska jag äta tills det står ut genom öronen. :D

MUMS!!!!


Pajbotten:
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk socker
1 msk vatten
Fyllning:
3 st ägg
1 st citron
1st lime
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
Garnering:
1 kartong(250g) jordgubbar
3-4 st kiwifrukter
ev. lite florsocker
Gör så här:
Hacka ihop pajdegen av mjöl, smör, socker och vatten. Det går lätt och snabbt i en matberedare. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter, med degen.
Ställ formen kallt i någon timme.
Grädda pajskalet ca 15 minuter i 225 grader.
Tag ut ur ugnen och minska värmen till 175 grader.
Riv skalet på citronen och limen. Dela och pressa saften ur dem. Vispa snabbt ihop fyllningens alla ingredienser, det ska bli lätt skummigt. Häll blandningen i pajskalet och grädda vidare ytterligare ca 30 minuter.
Låt kallna och dekorera med jordgubbar och skalad kiwi i skivor. Sikta eventuellt på lite florsocker.

Läpi meni :D

Ojojoj, nu ska här firas(med lite mera plugg). Jag kom igenom min tent på andra försöket, den enda tenten jag under detta skolår fått underkänt i(hittills), den tenten som hela min forstatta skolgång och ev. utgång hängde på. Ska baka en paj för att fira detta. Citronpaj med kiwi och jordgubbar.

Nu har jag bara ett prov kvar som skolan ordnar och två veckor kvar av prov som de ordnar från SAMI. Sen e jag klar, om jag klarar. Så det blir plugg, plugg, plugg resterande två veckor innan provet. Men idag ska jag bara fira:D

Hjälp

Någon som vet hur man får fixat flikar högst uppe på bloggen? Försökte igår men förgäves så jag blir oerhört tacksam om någon kan komma med tips:)

Måndag

Det brukar ju höra till att man ska ogilla måndagar. Men denna har faktiskt inte varit så hemsk. Förutom väckningen då. Men försök väcka mig, vilken dag som helst, klockan kvart före 7 och jag blir lite småpurken(Läs: vänder mig och fräser något otydbart om hur mycket jag hatar morgnar).

Har haft hyfsat lite massage idag, enbart 3h45min och när jag slutar ska jag bege mig in mot centrum för att försöka fixa en klipptid åt mig. Förhoppningsvis får jag med detsamma, det brukar gå på den frissan. Hårläget är nog katastrofalt nu, klippte mig senast i januari tror jag.

Efter det ska jag försöka bege mig hemåt för att läsa det sista lilla inför tenten imorgon. Det brukar dock finnas så himla mycket roligt på stan att jag helt glömmer tiden.

Men nu ska jag massera de sista 45min för idag!

Fuffens på gång

Jag har nåt fuffens på gång. Jag ska inte berätta ännu, eftersom det är en liten överraskning till en när och kär människa och skulle jag berätta allt skulle ju överraskningen förstöras. Snart kommer jag dock att släppa bomben.

Kom fram med tåget, var otroligt hungrig så jag gjorde nåt så dumt att jag gick via McDonalds. Hade dock väldigt trevligt där. Träffade 3 israeler och hade mycket att diskutera med dem. Tänk vad några människor kan förgylla ens dag alltså:D Dessutom blir jag också barnsligt glad av att göra något jag egentligen inte får, vilket jag nu håller på med...

Nu ska jag gå och sova så jag orkar med morgondagen också.tänk att det redan är ett år sedan denna dag...tiden flyger

Stressi päällä

Nu är det tre veckor kvar. Tre oändligt långa, tunga och krävande veckor. Sedan kan jag pusta ut. Det ska bli skönt. Trots att jag försöker mitt bästa med att inte hitta på så mycket program på helgerna håller jag ändå på att kör slut på mig. Skolarbetet som borde göras ligger ändå och gnager någonstans i bakhuvudet trots att jag försöker koppla bort.

Dessutom måste jag vara världssämst på att sitta still. Det går helt enkelt inte. Så då jag säger att jag inte gjort något på en hel dag så kan det ändå hända att jag tränar 1-2 gånger kokat mat lika många gånger och gått ut på en promenad däremellan, hälsat på en vän och hunnit ha så tråkigt att jag bakat lite. Det är så typiskt mig att det hela tiden ska hända nåt. Otroligt rastlös som person. Om vintern klarar jag av att sitta still lite bättre, men på sommarn är det helt omöjligt.

Idag till exempel känns det som om jag tränat allt för litet, har den känslan jag alltid har en dag då jag inte tränat. Det känns som om jag är världens sunkigaste och lataste person och jag bara känner hur fläsket kring magen ökar. Dock har jag ju nog sprungit i 1h 25min idag och igår blev det 1h 45min.

Nog om det, nu ska jag snart bege mig mot Tammerfors. Denna gång stannar jag två veckor. Ska en sväng till Hyvinge nästa helg på Jukola, men det är en bisak. På tisdag har jag prov, då återstår att se om jag klarar mig och kan gå ut skolan med de andra. Om inte går jag nog och gräver ner mig nånstans för detta år tänker jag inte göra om!!!

Nu borde jag packa litet. Man borde nog ha med en del grejer till Jukola. Kallt brukar det vara på natten där. Undrar om jag inte ska hoppa på tåget hem på lördagskvällen i alla fall?!


I Kronoby

Nu är det lördag och jag har tillbringat nästan två dagar här. Igår morse steg jag upp tidigt för att baka Ooey Gooey-brownies för jag orkade inte med det på torsdagskvällen. Det blev riktigt lyckat, otroligt goda. Dock kan man inte äta så mycket, men det behöver ju inte vara så dåligt i sig:P

Jag funderade på om det är ett tecken på att man håller på att bli gammal då man håller på att köra ihjäl sig i ett försök att rädda en kaka man har på bilgolvet, som håller på att rasa iväg....

Igår kvälls var det tävling medeldistans-DM. Jag tyckte det gick helt okej. Löpningen kändes bra första två kilometerna, men då bommade jag friskt istället. Sedan blev jag lite trött, men då fick jag draghjälp. Dock hjälpte det föga eftersom jag ändå nästan blev sist. Nåja orka gräva ned sig för det, kommer nya tävlingar och nya år då jag kanske är i bättre skick. Jag kan ju skylla på att jag var och cyklade en halvtimme och tillbringade en timme i styrkesalen strax innan tävlingen;D

Idag har jag varit på långlänk med Eva, hela 1h45min höll vi ut. Vi suckade mest över hur illa ställt det är med kondisen och i hur mycket bättre skick vi var förra året. Det är inget annat att göra än att åka ut på nya länkar, efter en par månader har nog kondisen blivit bättre då...

Nu ska jag förmodligen bege mig ut i regnet för att heja på E då han ska springa löptest på Tössbacken.

You have stayed in Finland too long when…

1) You think it is normal to have lunch at 11:00
2) When you go to a post office, bank or pharmacy you first start looking for a waiting ticket. You think it is normal to stand in line for getting a waiting ticket.
3) A deep sigh is a part of your daily vocabulary, and so is “hmmmm”.
4) When there is 70°C in sauna it is cold, but when there is 25°C outside it is hot.
5) A natural part of a business meeting is to spend time naked in a hot room with people you don`t know.

6) A stranger smiling at you is
a) crazy
b) drunk
c) foreigner
d) all of the above

7) You go to cruise
a) to buy tax free beer
b) to buy tax free booze
c) to party

8) You are always on time
9) Shoes and white sporting socks are an acceptable combination
10) You`ll get drunk on religious holidays
11) You`d rather stay at home than go drinking in a pub.
12) You consider it normal to go to a summer cottage in the middle of a forest to be eaten by moskitos and to drink booze.

13) 5°C means mild weather.
14) Your wear warm clothes in April even though there is 25°C, because it is April. You wear a t-shirt and shorts in July even though there is 10°C, because it is July.
15) You wear socks and sandals at the same time.
16) Temperature below zero and snow does not stop you from biking.
17) You get annoyed if a bus / train is two minutes late

18) Your wife is watching television while you take care of the kids.
19) You think it is normal to keep on walking when a stranger asks you something on the street.
20) You have been engaged for four years without thinking of getting married.
21) You automatically put your hand in your pocket when you hear a mobile ringing.
22) You are interested in the new models of mobile phones and whether your mobile is following the latest trend.

23) When your colleagues ask you to go out for a drink after work you know that is result in a long night and a head-breaking hangover next day
24) Most of your friends are called the same and you have to use their last names to make a separation.
25) You go to the movies in time to see the commercials.
26) A piece of tomato on a piece if lettuce can be called a salad.
27) You consider it normal that the last name which start with v and w are located in the same place in the telephone directory.

28) Silence is fun.
29) You find it normal to drink milk with your meals.
30) You finally stop asking your class "Are there any questions?"
31) Hugging is reserved for sexual foreplay
32) You give up on trying to find fat-free food and pile on the butter, cream and sugar.

33) you stop brushing your teeth and instead take 2 shots of Minttu.
34) you go to bed its dark and when you woke up its again dark outside in winters.
35) there is absolutely no reason to cross the street when the light is red
36) you are happy if it is just -10C and not -20C.
37) you realized to see men with babycoach everyday passing by the wide foothpath is normal.

38) you begin to accept the wasted 40+ yr old couple in the middle of the dance floor as a normal thing.
39) you can't see potatoes anymore.
40) you stop to laugh about "megapussi" packaging in the supermarket.
41) you think that smashing glasses in night clubs is normal !
42) you wear high-heels and a mini-skirt although it is -15°C!

43) you see Salmiaki ice-cream as completely normal.
44) you spend 20 hours a day awake in the summer because its too bright.
45) you spend 16hours a day in bed in the winter, because its too dark
46) you are heading for one of the several gambling machines before leaving a shop
47) you expect reindeers on the road instead of people

48) rasvaton maito and Olterman cheese are the first 2 things you buy in the foodshop.
49) you don't doubt to put your wet dishes in the 'drying closet', while thinking: this is the best invention ever!
50) you enter a bus and you see that if you wanted to sit down then you would have to sit next to a person, so you stand for the whole ride.
51) you really walk as fast as you can and eat as fast as possible and don't know why?
52) bring your own drinks to a party and take away the empty cans afterwards because of the high pledge.

53) You think someone is an alcoholic if they're having a glass of wine with dinner in the middle of the week,
but you think it's perfectly normal to have 15 drinks on a friday or saturday night.
54) you use the term "no niin" while in your own home with no one around.
55) you don't do the first step while making new friends.
56) you understand the meaning, the usage and even why such a word as "perkele" exists.

En stressig dag

Nu är inlägget om tonfiskpastan uppdaterat med bild och allt.

Idag var det väckning redan halv 8 för att kliva upp och träna. Det fanns ingen el i huset så det var vackert att springa innan morgonmålet. När vi(E och jag) kom tillbaka från löprundan så hade elen kommit tillbaka igen. Grötkokning, en snabb dusch för att sedan rusa iväg till stan på inträdesförhör. Efter det till MySports och handla två par skor. Försökte med hela mitt hjärta handla för över 200€ men jag lyckades icke. Nåja, jag får handla resten av presentkortet sen nån gång då.

Efter MySports åkte jag iväg till mommo och moffa på lunch och satt där och pratade en stund. Sen åkte vi iväg för att testa "nybilen" som redan hunnit bli ett år. Åkte med mommo å moffa till begravningsplan för att gräva litet i rabatten. Väl där träffade vi några kanadensare som på ett eller annat sätt är släkt så det tog en smula längre än förväntat.

Anlände hem och Furuberget för 1½h sen och nu kokar jag Dulce de lecce* och har samtidigt klippt gräsmatan(dryga 1h jobb). Nu ska jag snart börja rensa i rabatten ska bara hämta andan litet först. Hade egentligen tänkt köra med jordfräsen i landet och lägga potatis och så sallad och dylikt men jag orkar inte bära ut den ur ladan själv så det får bli en annan gång.

Om två timmar bär det av till citi för ett hembesök och innan dess ska jag också till butiken för att handla ingredienser till mina Ooey Gooey-brownies som jag ska baka ikväll på senan.

Matlagning, igen

Idag blir det Mausteinen tonnikalapasta. Hittade receptet i S-gruppens tidning Samarbete. Lät gott och jag prövade det en gång men då saknade jag currypasta. Hittade det i en butik här så nu ska jag göra ett nytt försök.

Bild kommer om jag kommer ihåg att knäppa en.Mausteinen tonnikalapasta

2 annosta

1 sipuli
1 rkl öljyä
250 g pakastekasvissuikaleita
1 prk tonnikalaa
0,5 punaista tuoretta chiliä
1 rkl mietoa currytahnaa
1 prk kevytruokakermaa
1 paketti (250 g) tuorepastaa
Kuori ja hienonna sipuli, kuullota se öljyssä. Lisää joukkoon kasvissuikaleet. Poista chilistä siemenet, hienonna ja lisää pannulle. Paista sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää currytahna, paista muutama minuutti. Lisää tonnikala ja kerma ja kuumenna kastike. Keitä pasta. Valuta ja sekoita tonnikalakastikkeen joukkoon.


Översättning kommer om det behövs, men jag antar att alla mina läsare förstår så pass mycket finska att de kan läsa receptet:P


Den var helt okej, varken speciellt äcklig eller god. Kanske om man modifierar receptet lite....och lägger i lite mindre currypasta.

Som en söndrig skiva

Jag skippade några lektioner idag. Jag är trött, så himla trött. Känns ungefär lika illa som i vintras. Nå denna dag så kan jag ju faktiskt förstå att jag skulle vara trött för jag fick tag i sömnen först kring femtiden då E lämnade sängen för att åka på inträdes. Men vart har krafterna tagit vägen? Jag orkar inte massera, har ingen kraft att lägga bakom tagen. Kraften är som bortblåst, en ynka femtimmarsdag känns som en evighet. Tacka vet jag att skolan snart är slut.

Nu ska jag sluta klaga och visa upp en bild istället.


That's my thing.

Bilden snattad av en skolkamrats fb sida.

Back in buisness

Hoppade glatt ur sängen(läs: släpade mig med stor möda och några fula ord ur bingen) för att träna med Jenny klockan halv 7 i morse. Var väldans lockande att krypa tillbaka ner i sängen då jag såg ut genom fönstret. Det regnade, sen såg jag på termometern och den visade 6 grader. 6 GRADER?! Jag som trodde vi var inne i juni. Suck med Finland.

Träning blev det, trots att även Jenny var på god väg tillbaka till sängen. Det visade sig dock att jag redan makat mig ut och inte hade med telefonen så hon fick vackert dra på sig rullskidorna och bege sig ut i regnet.

Dagen fortsatte med en tågresa och 5h massage med 0 vila. Nu är jag färdig för sängen, om bara E kunde komma nån gång.

Minnet

Minne, jag har tappat mitt minne....

Glömde ju självklart att fotografera maten jag tillredde. Suck! Nåja, gott var det:) Receptet på grönsakerna är från boken Lilla Lunch Lådan

Rostade medelhavsgrönsaker:
(4 portioner)
1dl olja
4 potatisar i klyftor
1½ paprika i klyftor(den andra halvan kan man ju lägga i salladen då)
1 rödlök i klyftor
1 squash(zuccini/sommarkurbits) i halvmånar
cashewnötter (efter behag men ca 4-5 msk)
torkade aprikoser i strimlor (efter behag, ~75g)
flingsalt/gourmetsalt
nymalen svartpeppar
rosmarin (1tsk torkad, 10-15blad hackad färsk)
1tsk spiskummin
fetaost (jag hade i 200g som jag själv tärnade)

Ugnen på 225 grader. Häll lite olja i bottnen på en ugnsform. Lägg i potatisen och in i ugnen ~10min. Jag lägger potatisen i ugnen lite först för att det tar längre för dom att bli klara. Medan potatisen är i ugnen hackar jag till resten. Lägger allt i ugnsformen och saltar, pepprar, lägger på rosmarin och ringlar över resten av oljan. In i ugnen ca. 20 min till. När det är fem minuter kvar lägg den tärnade fetaosten på grönsakerna så att den mjuknar upp passligt till att görnsakerna är klara.Från vänster resterna av grönsakerna, resterna av salladen och grönskaerna på bild tagen ur boken.

Köttet hade jag marinerat en par timmar före med ett recept jag hittade på internet.

Köttmarinad
800g kött

1 dl olja
0,5 dl japansk soja
1 msk farinsocker
2 msk hackad färsk chili
2 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl finhackad gul lök
0,5 dl vatten

lite hackad rosmarin


Köttet la jag på grillen en stund efter att jag lagt grönsakerna i ugnen.

Till detta serverade jag en av fammos specialiteter. En sallad med rökt sik och mungbönor.

1 hel kruksallad
2 tomater
½ paprika
½ ask mungbönor
lite gurka
oliver
1 rökt sik(självklart färdigt benad)

Härligt med ledig dag

Skulle egentligen ha åkt på inträdesförhör, men det var en linje jag ändå inte vill/kommer att börja på så jag tyckte det var en smula onödigt att åka till Hfors bara för det. Gick och sova typ 10 och vaknade kl 8, ganska skönt, har inte sovit så länge på flera veckor. Trots det var jag lite trött i ögat. Dessutom bara fortsätter jag vakna med sjuk hals och vet inte riktigt vart jag ska börja vända mig.

Nu är det väl till att skjutsa pappsen till skolan och så åker jag och handlar samtidigt. Sen är det träning och lunch med pappa och Rolle. Idag ska jag bjuda på en av mina specialiteter nämligen Rostade medelhavsgrönsaker och så ska jag försöka lyckas med att grilla en biff. Men det är jag totalt värdelös på så vi får se hur det går. Till det serverar jag en sallad med rökt sik och groddar.

Nej nu iväg till bodjon.

FotonNågra lyckliga studenter
. De jag var och uppvaktade glömde jag ju förstås fotografera mitt i all uppståndelse;D Suck med mig...

Sabsa och Nina strax efter dimissionen

Alla de *host* många tjejerna på Idrottar-middagen. Och Oskar lite i bakgrunden.


Lakeuden Viesti

Nu har jag varit dålig på att uppdatera igen! Suck med mig. Att göra nåt nytt är roligt en stund men jag orkar aldrig pyssla med något en längre tid. Så är det med allt jag försöker ta mig för. Sen jag skrev senast har mycket hänt. Vad skulle det inte det när jag senast uppdaterade för 4 dagar sen?

I torsdags begav jag mig på en länk med Marko och Eric och jag trodde på riktigt jag skulle dö. Det var lite som om Marko var tvungen att springa väldigt väldigt hårt för att visa att han också kan springa. För E så var detta ju en långsam GU länk men för mig gick det nog på FU hela vägen, FU i hårdaste laget för att hålla på en timme med min kondis.

På fredagen var jag i skolan hela dagen, trots att jag tänkt skippa några timmar för jag var så trött på morgonen. Det var otroligt intressant och min "CP-axel" är mera normal än den varit på länge:) Men den är nog fortfarande alldeles för långt fram i jämförelse med den andra. Vi hade en föreläsning av en osteopat och lärde oss en massa triggerpunkter i axelpartiet och att öppna muskel"kalvot" (alltså membran, hinnor?! någon?). Det tog otroligt sjukt men kändes väldigt löst och ledigt efteråt.

På kvällen åkte vi hem E och jag. Jag körde!! Vi lämnade i Vörå för jag skulle på studentdimission på lördagen och E egentligen bara för att jag ville det;D

På lördag hade vi en massa studenter att uppvakta och på kvällen en middag att närvara på. På natten var jag chaffis åt mina fd gymnasielärare och vi anlände Vörå typ 2.

I morse var det rätt motigt att stiga upp även om det blev en 8h natt så var det fel 8h jag sov och jag var helt upp och ner. Tror jag aldrig i mitt liv varit så omotiverad att röra på mig under ett lopp som jag var idag. Krafterna kanske skulle ha funnits där även om jag var trött och svag av hunger, men kämpaglöden var som bortblåst. All min forna sisu helt försvunnen. Jag "sprang" 5,1km på 1.02.30 eller nåt och förlorade en kvart åt bästa. Suck, formen är lååångt borta nu. Men det är bara att bita i och kämpa och hoppas att jag är i bättre form på DM nästa vecka, som jag tänkte springa. För att inte tala om Jukola.

Nu ska jag gå och sova. Imorgon blir det fullt upp, som vanligt. Träning, bjuda pappa och Rolle på mat och sen till Sportplan och kolla på Rolles son som har distriktslagsmatch. Sen kanske tammerfors...orka

Bilder kommer bara jag får ork att ladda upp dom

Uppdatering

Har varit dålig på att uppdatera de senaste dagarna. Har inte hart någon lust, har inget vettigt att skriva just nu. Å andra sidan har jag inte det annars heller, men... har de senaste dagarna åkt från tfors till hfors, en sväng upp till vörå via rimal(solf, korsholm) och ner till tfors igen. Imorgon är det väl destination österbotten. Har hunnit med inträdesförhör och budkavle-DM och båda gick nog nästan över förväntan. Nu måste jag dock vänta ända till början av juni innan jag får något svar från arcada. DM vann vi efter en stabil insats av Yvonne och mig gjorde Julia ett ypperligt jobb att skaka av sig Kronan(Vilka jag tog ikapp några minuter).

Har varit i skolan idag och masserat 5h, nu beger det sig snart iväg på en länk, trots att jag är totalt ledbruten efter dagen. Blev en kort natt dessutom.

Nej de blir nog en liten tupplur först.

RSS 2.0