Mellandagsrea

Igår hade jag besök av Emmi och Robin och jag hade förberett en trerätters middag. Vi åt med god aptit, som vanligt =) Till förrätt blev det en räkcheviche, till huvudrätt citron-pestolax med rotmos och en sallad och till efterrätt aftereightkladdkaka och basilikaglass bara för att Emmi varit så himla sugen på den då jag pratat om den. Själv har jag tröttnat lite och det kommer att dröja innan jag bakar den igen.

Idag var jag och pappa på mellandagsrea och jag fick äntligen köpa min och Lindas julklapp åt honom. Vi hittade ett par riktigt snygga byxor (Linda: Kritsträcksrandiga kostymbyxor) som jag hoppas att han kommer att använda. Själv hittade jag tre par byxor och alla kostade mindre än 30 € så jag är nöjd. Sedan var vi en sväng via Botniahallen så jag fick ett superbra pass idag. Orkade hela vägen igenom trots att jag kände mig lite sliten mot slutet.

Imorgon blir det träningsdag i Kronoby, eller åtminstone en bra träning blir det. Resten är väl lite osäkert, tror jag...

Hellre ensam i skogen än flera på krogen

För att motionera bort lite julskinka så här på juldagen la jag skidorna under fötterna och stapplade på i ungefär en timme. Vi var inte många pinnar i skidspåret ikväll, men det är ju inte så konstit då det är juldag heller. Resten av kvällen har jag lagt pussel. Börjar blir riktigt varm i kläderna med pusslandet nu och det går riktigt bra =)

Det börjar bli lite knapert med skidspåret i Vörå nu.


De gamla trotjänarna åkte fram idag, dessa har tagit mig många mil och troligen kommer de ta mig många till.

Jul på sjukan

Blir en lite annorlunda jul i år. En lite tråkigare jul. Pappa får inte komma hem från sjukhuset. Hans värden blir sakta men säkert bättre, inte tillräckligt snabbt bara. Nu har jag gjort wienernougat och håller på med rocky road, sedan ska jag åka iväg till sjukhuset och besöka pappa. På kvällen ska jag fira jul hos Kican så att jag inte behöver sitta alldeles ensam på julafton i alla fall. Skönt att man har vänner och släkt som tar hand om en då sånt här händer =)

Fick hem pappsen mitt på självaste julaftonen! Vi firade på varsitt håll ändå, men det var skönt att hämta honom från sjukhuset hur som helst.

Tårfyllt avsked

Eftersom det var sista kvällen med Maria igår tröståt vi i mängd och massor och satt och mös i soffan. Jag blir så lätt rastlös och kände därför för att baka en favorit i repris; Mintchokladkladdkaka m basilikaglass så vi hade nåt att tröstäta på ;)
.
Nu ska jag hem igen för att säga ett tårfyllt adjö till Maria och sedan ner på stan med Linda för att panikshoppa de sista julklapparna...oops sista minuten med det i år igen...

Sista kvällen

Idag var det sista kvällen med alla tjejerna. Tråkigt! Nu splittras vi en efter en här. Vi hade en kul kväll med superb mat! (om man får skyta över sig själv?) Mycket skratt och prat blev det också. Snart är det dags för hemfärd för den här tjejen också. FINLAND HERE I COME!!
Tjejerna hugger in, inte de mest smickrande bilden och jag ber om ursäkt för det...

Det som serverades, BBQ kyckling, quesadillas (päron/getost och tapenade/tomat/mozzarella och tomat/mozzarella) och ruccola/vindruvssallad med jornödder och fikonbalsamvinäger. Till efterrätt var det ju den berömda pannacottan då och den var också rätt omtyckt. Kul att maten man kämpat med uppskattas :)
Allt var supergott och vi dammsög faten.


Ja, och så måste jag ju berätta slutet i min pannacottahistoria. Absolut bäst blir det med 1,5 gelatinblad på 2 dl grädde och lite choklad i. Dessutom kan man vara ganska generös med både glöggkoncentratet och den rivna chokladen ovanpå. Jag tyckte att det var godast med egenhändigt hackad sötmandel ovanpå istället för vanlig hackad mandel. Allt detta är ju förstås en fråga om tycke och smak och detta var min åsikt!
.
Det var fjärden kvällen i rad med pannacotta, imorgon ska vi därför variera oss lite och köra med julstjärnor. Haha! Hälsosam man kan vara då! Det är dietistens och idrottarens matsedel ;)

Tredje gången gillt

Ikväll är det dags för tredje pannacottan på tre dagar och vi ska testa med muscovadosocker den här gången. Imorgon ska det vara perfekt! Fast fjärde gången på fyra dagar imorgon...börjar småningom kännas som om jag vill ha nåt annat än pannacotta ;)

Nu är det sushi-dags med kämppisarna och Anna och Sebastian. Är längesen senast, kanske har blivit gott på den tiden...man vet aldrig!

Tinas morotssoppa

Idag gjorde vi som sagt Tinas underbara morotsoppa. Den blev riktigt lyckad och det var superenkelt att få den bra. Snabbt gick det också! Nu blev ju inte min lika bra som Tinas, men det är ju alltid godare då nån annan gjort nåt ;) Jag fick stressäta eftersom jag kom på att det tar ju en stund att åka med buss in till stan och jag skulle träffa Maria en stund innan bion. Vi såg Sherlock Holmes 2 och den var superbra! Vi hade tagit extra benutrymme och större stolar och det var så skönt, nästan som att sitta i vardagsrummet hemma och man kan sitta precis hur som helst i stolen. Sedan tog vi en avskeds-fika på Waynes och skrattade och pratade och hade trevligt.

Träning idag igen =)

Idag gjorde jag nåt helt annat i träningsväg än jag testat på tidigare. Okej, det var inte så häftigt som den första meningen indikerar på, men istället för att först stressträna för att sedan dega ner i soffan och kolla skidningen satte jag mig på cykeln lagom till att sändningen började och trampade på ända tills damerna var klara. Det blev 2h15 min och kanske 70-80 km nånting. Men oj! Så det smakade trä att sätta sig på cykeln hem sedan! Borde ha gått till gymmet istället när jag tänker på det så här i efterhand... Folk såg lite konstigt på mig då jag efter ca en timme åt en halv banan och drack lit drickyoghurt ;D Må så vara, jag orkade bra hela passet och känner att jag nu några timmar senare helt bra kunde fara på ett pass till.
Praktiskt med tv på cykeln, undras o man kan lägga in en film på iPoden och spela upp den medan man tränar också? Nån som vet? DET om något skulle ju spara tid och förena nytta med nöje!

Istället ska jag unna mig vila, bio och kvalitetstid med Maria som snart flyttar. Usch, så tråkigt! Inte har vi ju kommit överrens varje dag (det vore att försköna sanningen) men oftast tyker jag att det funkat bra att bo med henne och vi har haft många fina stunder tillsammans. Bäst kommer jag att minnas att vi de flesta kvällar kl 19 bänkat oss i soffan för att tväla om Vem vet mest genom att skrika ut svaren så snabbt vi bara kan. Det har varit ett roligt halvår och nu lämnar både Anneli och Maria mig till mitt öde....
.
Allra först ska jag göra Tinas underbara morots-/räksoppa :) Tror inte jag får den lika god som hennes var, men jag ska göra ett gott försök i alla fall! Sedan ska Linda och jag njuta av del 2 i att hitta ett riktigt bra mjölkfritt Pannacottarecept...MUMS kan knappt vänta! (eller jag kunde inte vänta, Maria och jag tjuvsmakade lite ;D)

Glöggpannacotta

Nu har Linda anlänt till stan. Vi firade genom att göra en pannacotta. Eller, hon fick vackert vara försökskanin då jag skulle testa att gör en mjölkfri pannacotta. Det blev helt bra men innan jag servarar igen ska vi göra nya tester för att se om vi kan få den ännu bättre. Det är alltid bra att ha ett mjölkfritt recept att dra fram ur bakfickan ifall om man någon gång kan tänkas få gäster som är mjölkallergiker. Vi gjorde på 2 dl grädde och i alla fall jag tyckte att det var lagom för två personer, men har man ätit en massa mat innan kan man kanske minska i portionerna något. Ursprungliga receptet är från linneasskafferi.se

Glöggpannacotta (2-3 port)
2dl mjölkfri grädde
1,5 gleatinblad
0,5 msk muskovadosocker
0,5 tsk vaniljsocker
3 msk glöggconcentrat
~10-20 g mörk choklad (Anthon Berg 81% är mjölkfri)
.
garnering
Mörk choklad (70%)
Hel sötmandel
.
Börja med lägga grädden i en kastrull och lägga i socker och vaniljsocker. Koka upp grädden (i alla fall Carlshamns mjölkfria var en enda stor klump och vi var lite skeptiska. Dock gick det bra!). När grädden kokat upp ta av den från plattan och rör i gelatinbladen. Rör sedan ner glöggen och bryt ned lite mörkchoklad och häll upp i glas/skålar. Låt stå i kylen minst 1 h.
Garnera med riven/hackad mörk choklad och hackad mandel.

Julkortspyssel och diktskrivning på schemat

Idag har det inte varit någon hemskt produktiv dag skratch that. När jag täner efter har jag ju gjort massor, men inge direkt nödvändiga saker så som städning och plugg. Jag var uppe tidigt imorse och satt i skolan en par timmar på seminarium. Sedan gick jag ut med Selma och Johanna följde också med som sällskap i ösregnet. Tur det kanske för jag hade då inte haft tålamod att gå mer än 5 minuter annars. Nu blev det ändå dryga halvtimmen. I hällregn. I december. SUCK!! Då jag kom hem diskade jag en smula och pysslade med julkort, dessutom kände jag mig lit extra kreativ så jag diktade ihop två dikter också. Kors i taket, kan jag verkligen dikta? Vem har lärt mig det?

Sedan tränade jag, skivstång och löpning/cykling. Efter träning kom ett gäng hit och Tina hade med sig godaste soppan jag ätit på väldigt länge (godaste någonsin om man inte räknar farmors, och det kan man nästan inte göra för hon spelar i en helt annan liga). Vi satt och pratade en stund efter och hade det trevligt :) Nu är det dags att ta natten för Sabina "jag-SKA-börja-lägga-mig-kl-22" Bäck (eller hur det nu var Maria uttryckte sig ;D).

Sötnosen Selma, som jag oftast gillar att promenera med. Bra sällskap och en sådan energi att man omöjligen kan sitta still i närheten.

Vilken miss

Hmm, glömde anmäla mig till tenten som jag skulle skriva på lördag. Får ta det på uppsamlingstent istället. SUCK jag hade ju hunnit börja plugga men... Man lär sig av sina misstag, nu vet jag i alla fall att man ska anmäla sig till tentorna (Tack pedagogsika fakulteten för att ni serverat allt på ett silverfat så att man inte lärt sig att ta sig fram, tack så hjärtligt!!!).

å andra sidan får jag mer tid till nuvarande kurs och fokusera på vad jag vill skrivam itt arbete om.

Hemlängtan

Pratade just med Kican i telefon. Grymt vilken hemlängtan jag plötsligt fick. Kanske det börjar infinna sig en viss julstämning trots allt. Nu vill jag att en vecka ska gå fort så jag får börja packa ihop mina saker och åka över med skruttskorven.
Idag har vi haft världens mest flummiga kursintro. Jag förstår inte vad vi ska göra och när och läraren hade en käft som gick fortare än en symaskinsnål så att hänga med, ja det var ju inte heller det lättaste. Idag blir det bara en morgonjoggning till träning, jag får återkomma med mer mängd en annan dag då jag har mer energi. Det blir i alla fall 4 km cykling och några km promenad på det också så riktigt lat kanske jag inte är ändå.


Dagens citat

“Do not look back and grieve over the past,
for it is gone;
and do not be troubled about the future,
for it has yet to come.
Live in the present,
and make it so beautiful
that it will be worth remembering.”
-Ida Scott Taylor-

Matkoma DELUXE

Nu har jag sprungit 90min tillsammans med härliga IFK are och bastat efteråt :) Mycket mycket trevligt, speciellt då jag mestadels tränar ensam så e de kul med sällskap nu och då. Efteråt åt vi potatis-purjolökssoppa med tunnbrödrullar och till efterrätt mintchoklad-kladdkaka och basilikaglass. Jag säger bara matkoma DELUXE!! Nu blir det skidor på tv och förhoppningsvis har jag vaknat till liv tills efter så jag kan börja plugga och städa och kanske få något vettigt gjort.

Mot Haga

Nu börjar mitt dagsverke vara gjort, tränat, kollat skidor och bakat. Nu blir det till att hoppa i duschen för att åka över till Charlotte och äta gott :) Troligen blir det film också. Kvällen blir en perfekt uppladdning för morgondagens distanspass. En extra motivationskick får jag också av tanken på att få äta det jag bakat nu :) Recept och bilder finns på systerysters blogg.
Men nu på bussen till Haga :)

Fredag

Inatt sov jag väldigt dåligt, igen...så jag kastar om mina träningar så att jag inte kör två träningar då jag fårr för lite sömn. På senaste tiden tycker jag att jag tagit flera kloka beslut vad gäller träning så kanske jag växer tll mig jag också så småningom? Helt klart värt ett vuxenpoäng :)

Nu ska jag då städa/kolla skidskytte, sen träning och sedan städa/kolla skidskytte igen. Ganska skön fredag tycker jag :)

Helg

Nu är tentan skriven och jag kan inte göra mer åt det nu. Bara att slappna av och vänta på att nästa kurs ska ta sin början. Men först är det helg och jag ska bara träna, äta och mysa hela helgen. Middag hos Charlotte väntar på lördag-kväll och jag ser redan fram emot den :) Innan dess ska jag fly fältet då det ska vara fest här för två fester på en vecka blir nog lite för mycket av det goda.

Nu ska jag ut och springa med Camilla så att jag får dagens andra träning ur världen! Två träningar imorgon också så att jag kommer upp i tillräckligt många timmar denna vecka.

Hemma och ny-duschad igen efter löpturen, kändes som om jag kunnat springa hur långt som helst. Gick lätt, om än långsamt, och det var riktigt roligt! Nu är jag trött efter två träningspass och en tent, är det ok att gå och lägga sig redan kl 21?

Kycklingwraps

Gjorde kycklingwraps nu under kvällen så där för att lite komma ur min dvala. Det blev helt okej men ingen klar favorit. Receptet hittade jag här. Jag hade inte gurka men dock valnötter och det var helt lyckat då jag krossade dom, men hela vill jag inte ha i min wrap. Dessutom hade jag Santa Marias Tropical Salsa som tillbehör. Enligt min smak hade jag kunnat krydda ännu lite mer med salt och peppar.

Gillar ni tortilla men är trötta på den vanliga varianten är det här ändå en kul variation :)

Latdag

Borde tentaplugga, motivationen räcker inte till då jag mentalt tog jullov för tre veckor sedan. Undrar när det är omtent? Kanske ska satsa på den istället...å andra sidan kommer det nog inte att finnas motivation då heller..

Idag har jag istället promenerat med Maria och ätit pizza och inte så mycket mer. Det har blivit en riktig latdag, men med tanke på hur kvällen såg ut igår så är det nog lika så bra. Nej, en sista spurt i läsningen och så klarar jag förhoppningsvis ett G i alla fall. Tacka vet jag att vi efter jul börjar studera något konkret och intressant!!
Så här såg det ut innan sittningen igår, hur det såg ut efter tja...vissa saker är väl bäst om de bevras hemliga ;)

Paus i plugget

Nu har jag en paus i mitt pluggande. Har ändå varit ganska effektiv i typ 2 h nu så jag är rätt nöjd. Några timmar till så kanske jag faktiskt har lärt mig något också....

Huh, det slog mig precis att jag måste ha på mig en finklänning imorgon. Urk! Och så borde jag kanske fila på mina tal också. Hjälp! Ska hålla tal...tacka vet jag att det bara är en massa bekanta människor som ska lyssna så är det inte lika farligt!

Ny kämppis?

Nu är det tentaplugg som gäller. Detta kommer att bli en tuff vecka med tanke på självständighetsfest, tentaplug, tenta och en fullduglig träningsvecka. Nu gäller det att inte slarva med något, minst av allt sömnen! Idag ska jag dessutom ha möte med en potentiell kämppis, få se hur det går! Förhoppningsvis har vi löst problemet med att hitta en ny kämppis så slipper vi i alla fall tänka på det. Men om det finns någon därute som känner att de vill aspirera på en plats i vår lägenhet så finns möjligheten ännu!!

Nu ska jag duscha efter löpning + styrka och så ska jag iväg till skolan och plugga.

Julmarknad

Haft finbesök från Stockholm idag och vi har ätit, vandrat runt campus och vidare till Gammlia julmarknad. Allt i lugn och maklig takt precis som en perfekt lördag ska vara! Hittade karelska piroger på marknaden, ska vara imorgon också och kanske hittar något annat mysigt då :)

Nu ska vi fortsätta den perfekta lördagen med julpyssel och glöggmys med tjejerna!!

Som ett barn

Som julafton idag då tre paket trillade in på en gång! Nu sitter jag i soffan och kollar skiskytte med en ny t-skjorta på mig och är nöjd som ett barn på julafton. De finska herrarnas skidskytte är ett skämt, tacka vet jag Mäkäräinen som är superduktig!

Ikväll blir det glögg och pepparkakor med FSN-gänget. Lite spel ska vi också hinna med, TP, Pärelabarin och Alias blir det typ ikväll. Ser riktigt mycket fram emot det! Men nu ska jag leka lite med mina nya saker :D Tjolahopp!

Spännande

Jag har ett paket på posten! Årets andra julklapp väntar mig där. Även om jag vet vad det är så är det ändå spännande :D Första julklappen var ett par ack så välbehövliga löpskor, allt för att undvika överbelastningsskador. Hinner/orkar inte hämta paketet ikväll så det får bli morgondagens projekt.
Något annat spännande som händer nu är att jag ska förbereda två tal till vår självständighetssittning. Hmm, brukar helst vilja ha ganska mycket tid på mig att förbereda tal för att de ska bli bra men...kul ska det bli :)

RSS 2.0