Tjeckisk stafett


Vi på OUC och Umeå OK körde en intressant täning häromdagen, Tjeckisk stafett. Kul och annorlunda. :)

BTW jag vet att bilden är upp och ner!






You make my dreams

Har kollat mitt liv som Hellner. De har en bra låt som avslutning :)

Hall & Oates- You make my dreams come true

Får inte upp youtubeklippet så nöj er med länken. http://www.youtube.com/watch?v=X_I4wtNPv5w

En god natts sömn

Jag har tydligen sovit lite för lite den senaste tiden. Igår klämde jag en 12h natt och inatt sov jag 13h och då vaknade jag klockan ändå rätt tidigt. Idag står FSNs nya sångbok på programmet. Vi ska försöka piffa upp den gamla versionen litegrann. Så jag borde väl så småningom börja ge mig iväg på det. Men först lite lunch!

Heta fiskburritos med guacamole

Syster och jag gjorde denna läckerhet förra veckan. I receptet såtr det gösfilé, men vi använde oss av pangasiusfiléer istället (de var på specialpris;D). Receptet är hämtat ur bok nr 4 Fisk och skaldjur i serien från Allt om det goda. Så här såg de ut:







Heta fiskburritos (4 port.)

600 g gösfilé (eller annan vit fisk)
½ röd chili (jag hade föredragit om de varit lite kryddigare så jag vill nog ha 3/4 åtminstone)
1 vitlöksklyfta
4 msk olivolja
1 msk hel spiskummin (vi använde malen)
4 tortillabröd
3/4 tsk salt

Gör guacamolen först. Skär gösen i 4 portionsbitar. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Blanda chili, vitlök, olja och spiskummin. Grilla brödet i en grillpanna på ena sidan (eller gör som vi gjorde och värm i mikron sedan då fisken är klar). Stek fisken i hälften av spiskumminoljan i en stekpanna 2-3 minuter på varje sida. Salta.

Servera fisken på tortillabröden med guacamole, sallad och limeklyftor. Ringla över resten av spiskumminoljan och servera.

Guacamole

2 avokador
1 lime
½ tsk salt

Halvera och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet. Pressa saften ur limen. Mosa ihop avokado och limesaft. Smaka av med salt. Var försiktig så att det inte blir alltför stark smak av lime!


Smaklig måltid!

När katten är borta...

Nu har jag precis beställt hela serien av Anna Janssons Maria Wern-deckare :D Supernöjd, som den bokmal jag är. Jag vet att jag inte borde, har ju trots allt ca 20 böcker jag inte hunnit läsa än i bokhyllan men då jag en gång gick in på adlibris hemsida och beställde en kokbok kunde jag ju lika bra ta böckerna på en gång ;)


Ikväll ska jag äta gott, jag ska steka lite taco-pita åt mig. Det förtjänar jag efter att ha pluggat och hela halva dagen och snällt gått till farbror doktorn. Sedan ska jag gömma mig i Arnaldur Indridasons värld en stund.


Idrottsmedicin och vår egen version av halv åtta hos mig ;)

Nu har vi börjat med idrottsmedicin. Alla andra tragglar latinska termer och är helt förvirrade. Nu känns det så otroligt skönt att man gjorde det här förra året och att man inte behöver kämpa så hårt i år. Trots att det bara är ett halvt år sen jag tog min examen så har jag glömt väldigt mycket...alldeles för mycket... Så det är repetition för min del och Lina och jag repeterar på en lite djupare nivå än vad de andra måste lära sig. Bara för att.

I helgen gjorde jag inget. Lite bodypumpträning och yoga och promenader. Jag har sjuk hals och har haft det alldeles för länge. Kan inte ens minnas när jag fick ont i halsen längre. Men det är bara två timmar på morgonen och sen går det över.

Nu över till nåt annat. Vi har ju kockat en del, syster och jag. Dessutom har vi tagit en del bilder. Tyvärr glömde vi bild på förrätten igår men receptet kan jag ju skriva ändå. Igår bjöd vi kusin Anna och Sebastian på mat :) Det blev trerätters med vin till. Inte för att skryta på egen matlagning, men GOTT var det ;)

Till förrätt bjöd vi ett recept från halv åtta hos mig. Hittas på recept.nu Mias räkcheviche


Ingredienser:

1 1 kg räkor (oskalade)
juice från 2 pressade citoner
1 1 st pressad lime
3 3 tsk sambal olek
1 1 st hackad liten gul lök
2 2 st finhackade vitlöksklyftor
1 1 kruka grovt hackad koriander
salt
4 4 skivor vitt bröd
smör
1 1 st pressad vitlöksklyfta
örtsalt

Skala räkorna. Hacka lök, vitlök och koriander. Blanda med sambal oelek och saften från citronerna och limen. Blanda i räkorna. Låt stå en timme.

Jag tyckte det var SKITGOTT. Hade kanske kunnat sila bort lite av spaden innan jag la upp i martiniglas. Dessutom hade inte mango suttit helt fel i chevichen heller.


Till huvudrätt
serverades Potatisterrin med getost, ryggbiff av nöt, örtig portvinssås och lingonpuck. Dessutom hade kusin Anna och Sebastian gjort en sallad.

 

 

Potatisterrin med getost (6 port.)

 

1,2kg potatis

2 dl lätt creme fraiche

200g chévre

1 liten pressad vitlöksklyfta

1 tsk salt

1/2tsk nymald svartpeppar

2 stora ägg

1dl finhackad persilja

1dl finhackad basilika

 

Ugn på 200 grader. Skiva potatisen tunt. Koka upp creme fraichen med getost, vitlök och kryddorna. Blanda ner potatisen. Rör om och bland ner ägg och örter. Ta från värmen.

Lägg bakplåtspapper i en avlång form (2L) Häll i potatisen och platta till skivorna. Grädda på nedersta falsen i 45 min tills den börjar få färg och potatisen känns mjuk. Ta ut och låt stå en stund innan den stjälps upp.

När den kallnat skär terrinen i fyrkanter. Bitarna värms sedan ca 20 min i 175 grader inför serveringen.

 

Örtig portvinssås (6port)

2 dl rött protvin

3 dl rött vin

2 dl vatten

4 msk koncentrerad kalvfond

2 tsk Maizena

50g smör

2 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad

2 msk färska mejramblad eller 1 tsk torkad

2tsk tomatpuré

1/2 liten pressad vitlöksklyfta

 

Koka portvin, vin, vatten och kalvfond tills ca 4dl återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vtten och vispa ner i såsen. Koka upp.

Rör smöret med kryddorna, tomatpurén och vitlöken. (Hit kan förberedas) Värm såsen före servering och vispa i det kalla smöret.

 

Lingonpuck (6st)

2 gelatinblad

1 dl vatten

1 dl strösocker

2 dl frysta lingon

1 msk gin

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Smält dem på svag värme i en liten kastrull tillsammans med vatten och socker. Blanda ner lingon och gin. Skeda upp i små formar eller glas. Ställ i kylen ett par timmar. Stjälp upp vid servering. Om dom inte lossnar från formarna doppa dom i hett vatten.

 

Salladen

ruccola (ca 100g)

delade vindruvor, gröna (ca 250g)

getost (ca 200g)

jordnötter (ca 50g)

balsamico med smak av dadlar

blanda allt och ringla över balsamicon efter eget tycke och smak. Hur mycket man blandar av allt beror också på hur man vill ha det.

 

 

Till efterrätt serverades en dubbelchokladmousse (6 port)

Bottenlagret:

2 dl vispgrädde

150 g vitchoklad

1 ägg

1 dl vaniljkesella

Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna lite, men inte så att den stelnar. Vispa grädden. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kesellan och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen medan man gör det övre lagret.

 

Toppenlagret:

150g mörk blockchoklad

8 after eight mintchokladplattor

1 ägg

2 äggulo

2 äggvitor

2 ½ dl vispgrädde

Smält chokladen över vattenbad. Rör ner ägget under kraftig vispning och sedan äggulorna en och en under fortsatt vispning. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Rör först ner äggvitorna i chokladsmeten och sist grädden. Fördela smeten i portionsglasen och ställ dem kallt.

Garnera med vispad grädde och after eight.

 

 

 

Nu är det så att jag inte har nån aning om hur köttet tillreddes, mer än att det var i ugn och det blev 60grader varmt i mitten. Men spana in systers blogg


Hemtenta


Så har jag skrivit klart min första hemtenta. Äntligen!! Hur skulle det inte vara om man skulle arbeta 3h effektivt istället för att sitta där med tankarna på annat håll och dra ut det dag efter dag?! Nå nu är den klar och med 6h tillgodo till och med! :D

Hittade en fin serie på den här bloggen: yougottaregard


Första terminen


Nu har jag gått en termin vid Umeå universitet. Eller snart i alla fall. Så fort jag fått hemtentan skriven och inlämnad så har jag klarat av mitt första halvår. Att jag flyttade till Umeå (utomland och allt) är ingenting jag ångrar, snarare är jag glad att jag vågade ta steget och inte bara följa strömmen som så många gör. Att jag och E hamnade i samma stad och dessutom på samma linje är en slump, jag berättade inte vad jag tänkte då jag sökte och vad jag sedan valde förrän det var försent att ändra sig. Allt detta för att jag inte skulle påverka honom på nåt sätt. Nu hade ju jag en viss påverkan i alla fall då jag hela våren pratade om hur bra min syster tycker att det är i Umeå, även om han inte erkänner att det påverkade!


Beteendevetarhuset, där har vi hållit till hela hösten.


MIT-huset

När jag först kom hit var jag sjukt nervös. Allt var nytt, det var en ny stad och skola och hela systemet i sig var också annorlunda. Tack och lov hade jag två stödpersoner som jag kunde luta mig på; syster och Tove. När väl alla papper och bankkort, id-handlingar och sånt var ordnat så kändes det otroligt bra. I början gillade jag inte att det var så himla mycket med allt.


Jag hittade några fantastiska kompisar nästan direkt och vi har hittat på en massa kul under hösten. Dessuto valdes jag in i FSN:s (FinlandsSvenska Nationen) styrelse och har engagerat mig i det. Det finns så mycket mer än bara skola här. FSN är den av nationerna i Umeå som ordnar flest aktiviteter och evenemang. *stolt FSNare*


Lindellhallen, café och ingång till biblioteket.

Skolan har nog också varit helt okej. Även om jag har varit lite less på ämnet nu det första halvåret. Jag har motiverat mig med att det blir roligare och mer intressant efter julen. Det är nu vi ska börja med Idrottsmedicin Grundkurs 1.


OUC med den här tjejen i spetsen.[foto Google.se]

Dessutom fick jag elitidrottsavtal, vilket vem som helst som tävlar på nationell nivå får. Inom orienteringen och skidåkningen kan man få ännu mer. Elitidrottsavtalet innebär att du får komma med på gemensamma träningar flera gånger i veckan. OUC och Elitskidcentrum ger även vissa ekonomiska fördelar. Jag kom med i OUC och vi får ordnat rabatter på läkarkontroller, tester av olika slag och dessutom rabatt på IKSU kortet. OUC har tre träningar i veckan och dessutom har det hela hösten funnits en orienteringsbana per vecka utsatt. Det har fungerat bra enligt mig med att få några träningar per vecka gemensammt. Det ger större motivation att fortsätta träna och att orka göra nåt på egen hand också. Hur skidåkarna har det ställt vet jag inte, men jag tror att de har ca. 10 träningar i veckan men att en del är samma ifall man inte har möjlighet att delta på morgonen så har man det på kvällen istället. Dessutom ordnas det ett läger för dem på hösten också.





OM det är någon som har frågor eller funderingar kring ökandet till Umeå universitet så svarar jag gärna på frågor :)


campus


campus

skrivkramp

Vi har hemtenta på gång nu på Idrottsvetenskaplige programmet. Det är den och en opponering som ska avsluta vår hösttermin och jag har inte alls lust. Jag vill börja med anatomi och fysiologi och lära mig mer om kroppen. Jag skiter väl i socialisation och allt annat vi är tvugna att läsa nu. Nu då jag har skrivit klart första frågan av tre så drabbades jag desutom av skrivkramp och kan inte alls komma på hur jag ska fortsätta. Hmpf jag som ville vara klar idag. Kanske jag skriver inatt. Skolarbetet brukar av nån konstig anledning vara mer inspirerande under natten.

Nu ska jag fortsätta dagen med skidskytte på tv. Eventuellt orkar jag ta mig ut på volleyboll ikväll.

Pussel

Nu är jullovet snart avverkat, tyvärr. Jag har haft kul här hemma och trivs väldigt, väldigt bra med att bara träna och äta. Nu har jag fått för mig att bygga pussel och jag har konstaterat att det är skitkul och väldigt rogivande:)


Pappa vill ju förstås också hjälpa till!


Nu är det snart klart!


Hårdträning

Igår träna jag två gånger och även idag var jag på två pass. Mitt i allt har jag satt mig i hårdträning igen ;) På torsdag blir det tävling i Kemi, hoppas allt går okej då. Man vet ju vad man ska göra om dagarna i alla fall om det är träning två gånger och sedan tour de ski på tv.

Det är skönt att träna hemma i Vörå, jag har nära till allt och inget kostar(nästan) och dessutom har jag alltid en pigg 50-åring som ivrigt följer med mig till spåret så jag behöver aldrig känna att jag knegar på för mig själv, även om vi sällan skidar tillsammans (det vill jag inte heller alltid).

Nu börjar damernas dubbeljakt så jag ska väl masa mig iväg i duschen så jag inte missar en endaste sekund av loppet.

gott nytt år

Nu har julen kommit och gått, tre veckors jullov har bara flygit förbi. Jag funderar på om jag eventuellt kan skippa en vecka skola nu i början eftersom jag har lite annat inplanerat...som vanligt. Och som vanligt har jag ju inte suttit stilla en minut ens av mitt lov, får myror i hela kroppen om jag inte har något att göra så då ordnar jag program åt mig. Förstås blir det alltid alldeles för mycket och jag är alltid riktigt slut av att ha haft lov.

Pappas 50-årsfest blev riktigt lyckad. Gästerna trivdes, dansgolvet var smockfullt, faten tömdes(eller så inte, men beröm fick vi i alla fall för maten) och skratten klingade ikapp.



Två systrar som sprang sig helt slut under kvällen.


Julafton firades först i Vörå med lunch och julklappsöppning, sedan vansinneskörning till kronoby för att hinna i tid till Kalle & co (missade dock början) och sedan middag med julklappsöppning där:) Ganska festligt! På juldan var det mera mat som gällde och annandan firades genom ett skidlopp och sedan middag hos familjen Ingman på kvällen.

Under mellandagarna stressade jag med förberedelser inför möhippa och bröllop, allt gick enligt alla planer. Mitt och lillis tal blev otroligt lyckat (tycker jag i alla fall) och jag hoppas att brudparet uppskattade det. Möhippan var kul, om än kanske väl mycket folk, men vad kan man om bruden har otroligt många vänner. Bröllopet var väldigt fint och bruden var vacker. Sånär som på vissa uttalanden under vissa tal så var bröllopet också väldigt, väldigt lyckat. Å andra sidan är det ett fritt land och folk får säga vad de vill, man behöver ju trots allt inte dela åsikt!

Nu har festandet äntligen lugnat ner sig och jag hoppas på att kunna återgå till vardagen med träning, regelbundna mattider och att frossandet i choklad och andra godsaker äntligen kan sluta! Idag blev det två träningar och det blir det förhoppningsvis imorgon också! Sedan lite lugnare tisdag och onsdag och sen kanske tävling på torsdag. men vi får se...jag är ju inte direkt känd för att vara en god planerare!

Gott nytt år på er allesammans! Jag hoppas allt börjat väl och fortsätter i den stilen också!


RSS 2.0