Nu är det klippt

Har inte gjort så hemskt många knop idag förutom lite tentaplugg. Ja och så klippte jag håret och jag är inte nöjd, verkligen inte nöjd! Nu är det i och för sig lite sent att göra något åt det och det är väl en himla tur att det växer ut igen.

Update

Det kommer inte att bli mycket träning denna vecka, så om jag inte skriver något om det så beror det nog inte på att jag lagt av utan att jag har en lugnare vecka för att orka köra för fullt igen nästa. Just nu är det julklappsshopping och frissa och tentaläsning som står på programmet. Dessutom håller jag på att leta en kämppis(svenskar läs: kombo) för vårterminen och ev. längre. Vi får se hur det utvecklar sig. Det är spännande tider nu med andra ord!

Igår var jag extra pensionärsaktig då jag köpte en bingolotto skrapkalender och idag blev jag ännu mer pensionär då jag skrapade första luckan i förtid och vann två bingolotter! Så nån dag får jag sätta mig ner och spela bingolotto. Nu ska jag gå och lägga mig för imorgon är det frissan som gäller. Började bli dags då jag senast var i juli.

A trip down memory lane

Bläddrade genom gamla bilder och hittade några godingar som jag ska dela med er. Mina barndoms hyss har definitivt frångats i fina ögoblick ;)

Busted! Inte är det väl någon som gillar bondost??

Godiset är i farozonen då jag och Linda slipper till ;)


Syskonkärlek...

...eller? Blicken i babyns ögon säger väl allt ;D

Laxwok med nudlar

Sitter och surfar på recept nu för att jag är hungrig och inte orkar gå och börja med maten. Hittade ett här som jag definitivt ska prova inom en snar framtid. Lät helt supergott, tyckte jag.

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

2 dl crème fraiche

4 tsk soltorkade tomater, strimlade

salt, peppar

400 g färsk laxfilé

400 g wokgrönsaker

en klick Norrmejerier Smör

2 förpackningar snabbnudlar

Gör så här:

Rör ihop crème fraiche och soltorkade tomater. Krydda med salt och peppar. Skär laxen i mindre bitar. Snabbfräs lax och grönsaker i smör. Tillaga snabbnudlarna enligt anvisning på paketet. Lägg upp lax och grönsaker på nudelbädd. Toppa med tomat-fraiche och gärna några extra soltorkade tomater.


Finlandssvensk

Jag läste en bra ledare nu på morgonen. Den handlade om svenskars förståelse för vad en finlandssvensk egentligen är. Den förståelsen mina vänner är minimal för som det står i ledaren: ”När jag är i Sverige får jag ofta frågan: hur kan det komma sig att du talar så bra svenska?" Den frågan hör jag nästan varje gång jag träffar nya människor eller klassikern: "Hur länge har du bott i Sverige då du pratar så bra svenska?" Vidare i ledaren skriver han ”Men som regel förstår rikssvensken inte. De har inte en aning om sin egen historia, till exempel de historiska banden mellan Finland och Sverige.” och hur sant är inte det? Jag tycker att det borde vara logiskt att tänka sig att det pratas svenska i Finland då landet varit en del av Sverige i ett halvt årtusende. Precis som det är självklart att det pratas flera språk i Estland, Nederländerna, Schweiz, Italien och Sydafrika. Det är kunskap de flesta människor i norden har, men inte att även Finland är tvåspråkigt. Det är svagt, mycket svagt!! Något borde kanske göras, men det är ju bara min åsikt.

Med en förhpnning om att någon gång i framtiden slippa förklara hur det kommer sig att jag kan svenska trots att jag är från Finland

Julshopping

Idag har jag varit och julshoppat med gulliga Charlotte. Vi är inte så hemskt bra på det här med att shoppa julklappar. Hon köpte reflex och jag en massa, massa skräp till mig själv. I år blir det därmed fattigt med julklappar för mina nära och kära, då jag bara hittar saker åt mig själv då jag ska julshoppa. Typiskt mig på nåt sätt! Hittade världens finaste vinterjacka åt mig idag så jag slog till och köpte den. Få se när jag kommer mig ut nästa gång på någon shopping då... Nu ska jag njuta av pepparkakor och glögg som Anneli & co bakar :D Gott!

Afrikas stjärna..

..i orienterings-form är en motivationskick då man är totalslut och fortfarande befinner sig i matkoma ;) Kan förklara hur det går till senare om det finns intresse. Nu ska jag hoppa i duschen för att käka middag med världens bästa Charlotte :D

Lillajul

Imorgon har IFK träningsdag och jag ska vara med på den. Ser fram emot den, har vilat hela dagen för att vara i topptrim i morgon :) Träning x2 och lunch på restaurang Maria. Hoppas på +5 och sol, men i slutet av november är det kanske mycket att hoppas på :P
I övrigt kommer jag att ta det riktigt lugnt trots att det är lillajul. Eventuellt förbereder jag för skurna pepparkakor och julstjärnor på söndagen. MUMS!!

Ny tv-serie

Har börjat med en ny tv-serie. Vilken tur för mig att den inte är så lång så tar den inte så mycket tid i anspråk. Den som dräper heter serien och gjord i Danmark. Jag bara älskar danska kriminal-serier! De har ju gjort hur mycket som helst :) Denna serie rekommenderas verkligen!!
I övrigt består min dag av träning, excel och återhämtning. Det är skönt med en ledig vecka! Kommer att ha typ tre vilodagar men ändå träna 9 h. Det ni!

Feel the change

Ja, vad ska man säga? En bild säger mer än tusen ord!

Dagens låt

David Guetta (feat. Uscher) & Megan Nicole - Without You
.
Grymt bra träningslåt, det passar inte riktigt ihop med texten men på något sätt blir jag taggad av denna låt. Btw. Någon läsare som är bra på excel? Ska göra en skoluppgift på excel men vet inte riktigt hur... Hjälp

Orörlig

Styrketränade nu på morgonen och försökte stretcha efteråt. Vad har hänt med min rörlighet? Jag brukar ju vara vig, men det har totalt försvunnit nu. Borde verkligen stretcha mer, men det känns så hopplöst på något sätt då jag inte ser resultat direkt som jag gjort förut. Kanske en massage börjar vara på sin plats snart?!
Tänk om jag vore så här vig...man kan ju alltid drömma.

Skadeuppdatering

Idag kändes mitt knä beydligt bättre. Kunde gå utan att ha ont, kunde springa utan att ha ont. Jippijeii :D Nu är det bara uppför och nerför trappor som det känns....men de må nu va, vi har ju hiss :D Snart ut och springa dagens andra pass; intervaller.

Hej mitt vinterland

Eller hur var det nu? En dryg månad kvar till jul och vi har enbart sett några ynka snöflingor hittills i höst och förra året var det redan full vinter vid den här tiden. Visst är det väligt skönt att inte behöva pälsa på sig allt vad man äger och har bara för att sticka näsa utanför dörren, men börjar det inte bli dags för snön att komma nu så att vi kan få börja skida?

Olycksfågel

Jag är en sån jäkla klumpeduns! Men i det här fallet så tror jag egentligen det handlar om att båten hatar mig :P Haha! Skämtar bara, men på väg av båten förra veckan fick jag ett ordentligt skrapsår på smalbenet som blev infekterat och kliade galet mycket hela veckan. På väg ombord på båten igår slog jag i mitt knä i en dörr och nu gör det riktigt, riktigt ont då jag spänner låret typ då jag går eller cyklar. Ja, ja! Bara att bita ihop och vänta på att det går över!

Hektisk dag

Idag har det varit en hektisk dag, mycket har hunnits med bl.a. träning, shopping, Femmans säsongsavslutning och nu har jag slutligen också landat i Umeå. Tack och godnatt!

Blod, svett och långlänk

Idag var det åter dags för långlänk och vi var tre tappra själar som var ute och sprang. Jag hade planerat en bana i Norrvalla-skogen som gick mest längs stigar och så hade jag lagt ut några kontrollpunkter längs vägen. Pappa tyckte att vi nog springer långsamt om det tar 90min, men vi tyckte att vi sprang lagom tempo och det tog 110min... Fast då hade han i och för sig inte räknat med orienteringen.

Det är varmt och skönt att springa ännu fast vi är på väg mot slutet av november och svetten rann. Vi konstaterade att det träningsmässigt är rätt bra att vi har barmark och plusgrader. Vi tyckte också att då snön kommer får den komma för att stanna så att vi inte hamnar i nåt mellanläge med snö en dag och slask nästa. Desto större krav har vi inte på vädret :P
.
I skogen märktes det att det var halt och blött. Vi ramlade om vartannat och slog upp blodiga sår här och där, men det är vardagsmat för orienterare. Det är bara att stiga upp och konstatera att inget är brutet och fortsätta springa.

Varför träna?

Trött så trött. Det värker i hela kroppen, en förlamande trötthet och smärtor som gör att man inte kan gå ordentligt. Många som inte tränar undrar hur det kommer sig att man utsätter sig för detta dag ut och dag in, timme efter timme och år efter år. Ja, det kan man ju fråga sig...

 

Igår i bilen satt jag och Pernilla och filosoferade om hur trötta vi var. Vi var på väg hem från Femmans styrketräning och dagens andra pass. Jag var helt utpumpad och otalt slut i kroppen, men ändå kändes det bra och mitt i den mörka mattheten var jag på något sätt lite pigg trots allt.

 

Endorfiner. De är orsaken till att man orkar hålla på som man gör. Att man orkar dag ut och dag in, timme efter timme och år efter år. Ibland under en träning och nästan alltid efter en träning blir man så sjukt endorfinstinn och bara totalt i extas över det genomförda passet. Man är överlycklig om man orkat ta ut sig så att man har blodsmak i munnen och ser stjärnor. Man är sprittande glad över muskler krampandes av trötthet. Normalt sett är dessa känslor som inte är behagliga att uppleva, men när det gäller träning så finns det nästan inget i världen som klår dessa känslor. Det är därför träning är så kul!


Dagens i-landsproblem

Då Ella och jag sprang intervaller i Botniahallen idag kom vi på ett i-landsproblem som kan vara ytterst irriterande, men som vi egentligen inte borde klaga över. Vårt problem är då smaken på kranvattnet. På landet är det oftast en bra smak, men i många städer är det under all kritik. Det smakar klor och man blir sträv i munnen efter att ha druckit. Vår diskussion avslutades med att vi konstaterade att vi borde vara lyckliga över att vi överhuvudtaget har vatten.


Sommarfeelis

Fick en bild och fick en sommarfeelis. Vill att det ska vara varmt och skönt, vill tävla, vill ha min ork tillbaka. Samtidigt smög det sig på en otäck "tungt-att-andas"-känsla, den som jag gick med hela sommaren, dit vill jag då verkligen inte tillbaka...
Är det inte sommarfeelis så säg?!

Dagens låt

En låt jag hört på i någon vecka nu, inte speciellt ny men jag diggar :D Sjunger gör Hot chelle rae  och tonight, tonight heter låten. Lyssnar på Rix FM medan jag förbereder morgondagens lektioner och funderar på hur jag ska kunna springa då höft och mage tagit rejält stryk av det tuffa styrkepasset. Well, det är morgondagens problem! Jag borde göra lite skolarbete också, men det lockar inte alls...väntar nog en dag till. Varför göra det idag som du kan spara tills imorgon?

Btw. Vid lärarbordet hittade vi på en levnadsregel som passar väl in på de flesta finnar, speciellt de envisa och tjuriga: "Er e medelmåttligt så er e pjasot"

Värdefull

Eftersom jag inte har något av värde att säga idag så kan ni ju få lyssna på en världsmästarinna istället:)
/div>

Ett riktigt dunder-pass

Nu är jag hemma, nyduschad och har precis ätit efter en hård dag på jobbet ;) Körde styrketräning på eftermiddagen á la Helena Jansson och jag var helt slut, på gränen till illamående. Nu har ju jag gjort passet förut och visste precis vilka övningar som kom och kunde ta vara på varje sekund av träningen. Även om den bara är 24 min effektiv tid så är man helt slut i kroppen om man kör träningen enligt skolbokens alla regler.

Som vanligt då man gör en träning finns det glädjeämnen, men även sådant som gör en lite mörkrädd... Nu ska jag avsluta kvällen med lite egna studier och ett eller annat avsnitt Grey's anatomy :D Oh, Happy days!

ps. Undras om jag ens kan gå imorgon bitti då det är meningen att jag ska köra trappträning?!

Mattelärare

Första dagen på jobbet idag då. Jag är faktiskt en smula nervös även om jag varit lärarvikarie förut. Det ska väl gå bra trots allt :) Matte har ju inte varit min starkaste sida i skolan men nog ska jag ta detta i hamn nog :) Träningen på eftermiddagen blir däremot jättekul!

Farsdag

Skickade nyss iväg min far på en 10h lång bussresa mot Levi så det blir inte så mycket farsdagsfirande här i huset. Så småningom ska jag ta mig iväg till Malax för farsdagslunch och hälsa på fammo och faffa.

Hem hem

Jeii, enbart två timmar skola kvar denna vecka! Sedan ska Kican och jag ut till Ersboda och kolla in D&D, Stadium och Myrorna :) För att sedan åka till båten och ta oss hem-hem till Finland. Det ska bli kul å vara hemma, även om jag kommer att vara ensam hela veckan. Äsch ensam kommer jag ju inte att vara då Kican har praktik 500 m från huset och jag ska jobba om dagarna :) Det blir en utmaning att hålla i matten på gymnasienivå då jag försökt förtränga allt vad matte heter de senaste två åren.

Men nu iväg på seminarium och sedan hem igen innan kican vaknar :D Det gäller att vara uppe med tuppen!

Btw...träningen går inte så bra nu, tog en liten paus då Kican kom hit. Dels gjorde jag det för att kroppen ska hinna återhämta sig innan en stenhård nästa vecka då jag varit supertrött i alla muskler och dels för att vi har så mycket annat inplanerat...

Vila

Ingen träning idag. Är trött och sliten och behöver verkligen vila. Som vanligt på mina vilodagar så kommer jag inte hinna sitta still många sekunder. Eller nu på morgonen medan Kican sover hinner jag ju, men så ska jag plugga så att jag har nåt bra svar på uppgiften vi har till fredag. Sedan ska vi göra stan och äta gott :) Hmm, bästa maten i stan? Tjaa jag har ingen aning... Förhoppningsvis hittar vi lite julklappar att inhandla så behöver man inte stressa med det sedan.

Nej nu ska jag plugga då jag en gång släpat mig upp den här tiden.

Svammel

Sitter på lindell cafe med Mari och "pluggar". Hon knaprar på telefon och jag läser allt som finns i bloggens värld och däremellan pratar vi skit. De går bra nu... Det är helt enkelt så att allt annat är mycket roligare än Ontologi, Materialism och Idealism just nu. Men 60 sidor ska man väl kunna kötta genom lätt, eller?

Ikväll blir det plättar med banan och nutella + ett mjölkfritt alternativ och häng med Mari. Sedan hämta Kican från flyget :D:D Det gäller å plugga stenhårt nu så slipper jag göra det medan hon är här. Men som sagt 60 sidor skiter man ur sig när som helst så det ska väl gå.

Ett snedsteg bort

Vet inte längre vad jag springer från
Men kraven att prestera äter upp mig inifrån
Jag måste ut ur denna dimridå
För jag har kroppen full av oro men inget mål
I staden blir alla skolade
Att skaffa status eller bli förlorare
Tror vi på allvar att livet blir godare
När man har framgång men inte längre polare
Nej från början var du full av liv och vibb
Nu är du lyckad men ihålig
Du siktar högt o ska dit direkt o alla andra blir en bieffekt

Hög som ett hus

På endorfiner, det är så kul att träna att jag knappt har tid att sitta still emellan passen. Så fort jag kommit in igen så funderar jag på när jag får fara ut nästa gång. Försöker verkligen mitt bästa för att inte ta i alldeles för mycket nu i början och jag kör bara lugna pass, men det är SVÅRT! Idag enbart lugn joggning 30 minuter för att imorgon ta en ordentlig omgång skivstångsträning. Och så lite skola på det (en sisådär 8h). Gissa vem som kommer att vara död imorgon kväll? Tacka vet jag att Anneli gör godpajen ikväll så har jag en superlunch att se fram emot imorgon.

Tataa
Sabsa

Dagens citat

”Det finns ingen garanti för att man alltid når ett preciserat mål på utsatt tid, men jag garanterar, att om du inte sätter upp några mål, kommer du heller aldrig att nå dit.”

Jonas Gåde


På gymmet

Träffade en flerfaldig världsmästarinna på gymmet idag. Vi pratade en stund om plugg, träning, skador och diverse. Det var kul att träffa henne igen och jag manade på om styrketräningen som hon brukar leda och sa att jag var ivrig att börja igen. Efter en stund gick jag iväg till mitt och hon till sitt.

Jag hade mp3 i öronen och var totalt fokuserad på min uppgift för dagen. Mitt i allt hör jag hur någon säger något och jag tittar upp. Det är en man som satt sig ned bredvid mig och berättar om att han lyssnat på vad vi talat om tidigare och han hade några frågor och funderingar. Jag lade på ett leende och frågade vad jag kan hjälpa med, medan jag suckade inombords och pausade klockan. Jag som hade så bra flyt, tänkte jag.
.
Han började berätta om hur han haft problem i flera år och ingen riktigt ville ta honom på allvar och att han kände sig som en hypkondriker varje gång han gick till läkaren utan att de hittade något fel. Han undrade nu vad jag hade gjort, vad mina symptom varit och så vidare. Jag försökte undvika att ge några råd eftersom jag inte vet något desto mer, varken om honom eller om sjukdomar överlag. Jag berättade vad jag haft och vad jag gjort och hur det kändes innan jag började ta medicin. Kanske hjälpte jag honom, kanske inte...
.
När han gick iväg igen drog jag en lättnadens suck över att pausen inte blev så lång att jag kallnat och att flytet infann sig ganska snart igen.

Söndag

Idag har jag sprungit 2 h i sträck för första gången sedan mars. Egentligen är det ganska kul att börja träna efter ett långt uppehåll för man gör framsteg för varje träning. Imorgon kommer jag nog inte kunna gå (det börjar redan bli knappt), men jag klarade av en 2h löprunda på SM spåret :D Det måste ju bero på det fantastiska sällskapet! Vi pratade i ett och tiden bara flög iväg, tack Tina för det :)

Efter träningen låg jag i hallen en stund med magsmärtor och när jag väl kravlade mig upp slängde jag i mig fisksoppa som om jag inte sett mat på en vecka och låg i badet med kramper för att sedan förflytta mig till soffan och däcka några timmar. Men det är helt klart värt det då jag om några veckor kan springa flera timmar utan problem (eller det är målet i alla fall).

Hade lite muskelvård på eftermiddagen, det var välbehövligt och jag borde göra det oftare. Jag försökte massera mina ben och kände att jag nog fick igång musklerna någorlunda. Varför slarvar jag alltid med muskelvård och stretchingen? Och detta till trots att jag alltid förmanar andra att inte slarva....!
.
Imorgon blir det hårdplugg då jag varit en total latmask den senaste veckan (men drar man upp på träningen får man dra ner på nåt annat). Och snart kommer Kican hit :D:D Gilla, gilla, gilla! Kan knappt vänta :)

Dagens citat

”Föreställningar är sådant som vi är helt säkra på, trots att det finns bevis på motsatsen.”

-Okänd-


På min önskelista

Har ju kommit igång med min träning igen. Mina löpskor är dock, precis som jag, inte i bästa skick. Just nu önskar jag mig ett eller flera par löpskor. Salomon speedcross 2 är en favorit jag inte vill skiljas från, samtidigt vill jag också ha en asfaltsko för att undvika skador då jag ofta springer på asfalt.
På tal om utslitet borde jag också köpa mig ett par nya löpvantar. VSGs fleece har varit superba och jag vill verkligen ha nya fleecevantar eftersom de är så hilma mycket skönare i jämförelse med syntetiska. Men eftersom mina trotjänare snart har mera hål än vad det finns vante så är det kris...
Har också några böcker jag gått och suktat efter en god stund nu. Vill läsa dem, de verkar oerhört intressanta. Men eftersom jag redan har ca. 20 olästa böcker i min bokhylla så borde jag läsa de innan jag börjar med nya projekt.

Kapten röd igen

Måste bara rekommendera en till låt av kapten röd och det är trasig. Superbra text och det blir ju inte sämre av att låten har en bra rytm :)

/div>

Dagens låt

Kapten röd har jag tack vare (eller på grund av, beroende på hur man ser på saken) Linda börjat lyssna på. Det här är Ta inga order. Jag tycker bandet är lite coolt och annorlunda samtidigt som de har bra texter.
/div>

Moa Lignell

Har det någonsin sjungits en låt som hållit så hög klass i idol någonsin?

Fika

Idag ska jag bli bjuden på Limepaj :D Gottigott!
Det lönar sig att ställa sig in hos folk och baka kladdkaka några gånger för då blir man bjuden på annat, som är mycket, mycket godare (enligt mig i alla fall;D). Ska fika med ett gäng på Ålidhem i eftermiddag. Hoppas de kan ge lite tips om hemtentan. Tentan ja... den går ungefär så här bra:
Det är helt enkelt SÅ mycket roligare att rita och pyssla med The Ice Age Streets nya receptbok :D:D Men snart, snart ska jag nog skriva klart tenten.

Du får min värld att snurra

En till låt som ändå är helt okej, även om det är något annat än mina vänner är vana vid att jag lyssnar på.

Sa någon träningsvärk?

Skulle vända på mig i morse, för att somna om eftersom klockan var halv 8. Gud så det skar till i mina axlar! Om jag klagade över träningsvärk i förrgår så är det då verkligen inget mot idag. Kanske var det Anja P och Maria PH som inspirerade på gymmet igår så att jag tog i lite extra ;) (eller så är det för att jag inte tränat på ett halvår).

Idag löpning gånger 2 och hemtenta. Ska verklige ta mig i kragen idag!!!

Hemtentan går inte så bra, det är så mycket roligare att vara ute och springa eller se på two and a half men..kanske jag hittar inspirationen snart.

Dagens citat

"My greatest glory is not in never falling, but to rise every time I fall."
-Confucius-

Hemtent och film

Så var träningen över och nu är det dags att sätta igång med plugget. Imorgon kommer jag att ha en ännu värre träningsvärk än igår, körde skivstångsträning för första gången sedan februari. Rena döden för musklerna. Men jag körde lätt för att inte helt förstöra mig första gången.

Skulle vara skönt att ha hemtentan skriven idag så kunde jag ta det riktigt lugnt och kanske snart börj träna två gånger om dagen. Men jag ska nog vila en halvtimme till innan jag börjar skriva på den så jag är pigg och alert.

Btw Shutter Island är en sjuk och hemsk film, men helt klart sevärd. Har nött på den i flera dagar och är inne på min sista halvtimme. Riktigt, riktigt spännande. :) Nu ska jag fortsätta med filmen.

Jag gråter bara i regnet

En ny låt jag börjat lyssna på. Visserligen inte riktigt min stil, men texten gör låten värd ändå!

Hemtentamen

Har nu skrivit ett helt stycke på min hemtentamen. Tänk att allt annat kan vara så himla mycket roligare än att skriva en hemtenta. Nu när det dessutom var mycket intressanta frågor så borde det ju vara enkelt, men ack nej... Å andra sidan fick vi ut hemtentan idag och har en vecka på oss så ingen panik. Fast å tredje sidan (om man nu ens kan säga så) så borde jag ha den klar så fort som möjligt så att jag hinner läsa på min omtent nästa lördag och hinner träna och återhämta mig emellan. Hmm, det gäller verkligen att ligga i ikväll och imorgon så ar jag det kanske klart efter det.. (Hah! Trodde jag? Men man kan ju alltid hoppas)

Träningsvärk deluxe

Jippiie jag har träningsvärk :D Tänk att en sån sak, som normalt är av ondo, kan glädja en så mycket!! Fast hittills har jag ju bara vänt på mig i sängen, det kan ju hända att jag inte är riktigt lika glad senare under dagen... Eftersom jag inte tränat styrka på lääääänge är denna värk av deluxe-form. Det kommer verkligen smärta mig att gå idag.

Idag blir det ingen träning, istället blir det 4 h föreläsning och sedan ska jag haka på en grupp och diskutera hemtentan i några timmar. Kanske man får lite hum om vad de vill haut av svaren om man diskuterar med några andra. Hoppas på det i alla fall.

RSS 2.0