Finfrämmandet har åkt

Nu har de varit och farit, finlandsfrämmandet. Vi hann umgås några timmar i alla fall, och så träffar jag dom nästa helg. De lämnade bröd för resten av våren, honung för resten av året, choklad, gotlerkorv, påskägg och lite annat smått och gott =)
Resten av dagen kommer jag inte att lyfta ett finger. Kommer igen imorgon istället.
efter maten var vi ute på en promenad och såg på omgivningen och efter fikade vi.
hittade en bil idag som inte sett dagens ljus på länge...och det dröjer nog ett tag innan den gör det igen

Köttfärspaj

Pappa och fammo och faffa kommer hit imorgon, dock bara på en snabbvisit. Därför har jag förberett en köttfärspaj så att de hinner äta en bit innan de åker vidare. Smakade på den som kvällsbit och jag tyckte den var riktigt god. Det är väl bäst det då det kommer att bli minst 5 matlådor. Gött! Så behöver jag inte laga mat på en stund igen. Recept kommer kanske senare...

Idag hade jag nästan ont i halsen, sådär tjockt och konstigt att svälja som dagen innan en förkylning så jag valde att vila idag och hoppas på  en bättre morgondag.

Bild från i höstas då Maria gjorde pajen.

Ny kurs

Idag inledde vi ny kurs. Den verkar väldigt intressant! Nu har vi gått över från livsmedelskemi och metabolism till näringslära. Nu blir det igen nya tag med studierna=) I övrigt är jag lite tjock i halsen så det blir att försöka vila så att jag kanske kan träna imorgon istället. Kanske jag har börjat med att ta mogna beslut småningom?
Nu ska jag koka mat och sedan åka och handla. Är det så här det känns då man inte har träning att tänka på? Så himla mycket fritid man får över!

Jag har blivit lite noggrannare med mina mellanmål och idag blev det en drickyoghurt och en banan. Ibland enbart en frukt. Jag är mycket piggare föreläsningen genom om jag äter ett mellanmål kl 10-11-tiden

8.13

Nu åker jag snart iväg och skriver tenta. Hellre skulle jag spendera dagen utomhus då det är riktigt underbart väder även idag. Hoppade över morgonträningen, då jag sovit lite slarvigt de senaste nätterna och känt mig lite trött. Det blir styrketräning efter tentan istället och känner jag mig pigg blir det löpning senare ikväll.

Snart smäller det

Imorgon är det tent. Jag har redan gett upp hoppet om ett G...får väl gå dit och försöka mitt bästa, men tvivlar starkt. Idag var jag på en långlänk(för svenskar: distanspass) på skidor, för att distrahera mina tankar lite. Riktigt härligt väder idag, hoppas på många fler sådana dagar i vår=)

Fredagsmys

Sitter och pluggar, trycker godis och tycker lite syn om mig själv. Nästan alla andra har tenta idag och jag och min klass får leva med ångesten till måndag. Över hela helgen. Ska inte träna alls idag. Fredagar är min vilodag och just nu känns det ganska bra för mina ben har varit riktigt trötta hela veckan. Imorgon börjar jag om pånytt=)

Träningsmusik

Idag kändes det som en LÅNG dag i skolan. I själva verket satt jag på föreläsning ca 4h och lunchade 1, så det var nog inte en lång dag med många andras mått mätt. Å andra sidan då man kliver upp halv 6 och åker och tränar och sedan direkt till skolan, då blir dagen mitt i allt jättelång!

Började alltså min dag på gymmet, med RixMorgonzoo i öronen och följde med "dramat" med den nya prinsessan. (Måste, om än motvilligt, erkänna att jag fällde en tår då jag hörde prins Daniels tal. Mitt i gymmet, trodde jag skulle skämmas ögonen ur mig, men jag låtsades gäspa och torkade ögonen samtidigt. Kanske lurade det någon?)
.
Nu har jag avslutat dagen med ett löppass på 1h med en GRYM låt i öronen. Fick riktigt en känsla av att flyga fram, trots att smidig-som-ett-kylskåp-känslan nog borde ha varit närmare till hands.
cause I'm a badass

Trötter

Nu har jag pluggat 2h i sträck, så en 10 min paus för att tina upp lite mat och planlöst surfa runt(=sitta med dator i famn och stirra rakt ut). Jag tränade imorse, sicken tur jag hade. Imorse(kl7) höll solen på att gå upp, det var vindstilla och riktigt skönt väder(-5,5). Resten av dagen har snön fallit och det har blåst ganska mycket. Kroppen var trött idag, riktigt trött så mina 45min på FU-tempo blev istället 45min jogg och knappt det. Det har med andra ord passat mig riktigt bra med en fulldag av tentaläsning!

Solsken, det kan det vara resten av våren istället. Nu får det vara skit-väder resten av veckan!

Glada nyheter

#1. Jag var och hämtade ut ett arbete jag lämnade in för flera veckor sen. Det var nog ett av de sämsta jag någonsin skitit ut. Skrev det på 1,5 dag då vi hade över en månad på oss, så det är ju inte så konstigt. Jag gjorde en fatal miss då jag lämnade in. Jag bytte aldrig namn från utkast till klart och nu måste jag lämna in igen. Som tur är stod det att "det inlämnade materialet är G+" alltså kan jag göra några finjusteringar och med lite tur få VG. Trodde jag skulle vara tvungen att göa om hela arbetet, men icke :D

Uppdaterat: märkte nu varför de trodde det var halvfärdigt. En sida saknades. Oops! Så kan det gå då man e stressad ;)


#2. Pratade med pappa igår. Han och farmor och farfar kommer hit nästa vecka, om än bara på en kaffe på hemvägen men ändå=)

Paus

.
Nu har jag varit riktigt duktig i tre timmar. Är LÅNGT ifrån klar, men jag har ju ännu några dagar på mig! (Tack och lov för det!) Var och skidade idag medan solen ännu sken. Riktigt underbart väder idag också! Denna vecka hade det ju kunnat vara riktigt skitväder då jag ändå ska sitta inne största delen av tiden, men då ska ju solen såklart titta fram var och varannan dag!
För att återgå till skidspåret hade jag sällskap idag, av en klasskompis. Hon är en riktigt duktig skidåkerska, men skulle åka lugnt idag. Jag tyckte att det lät perfekt och hakade på i hennes tempo. Det visade sig vara allt annat än lugnt! Och jag var riktigt glad att jag bara skulle åka 1h idag. Jag har träningsvärk från gårdagens gymmande och det blev inte precis bättre av Gammliaspårets stup till uppförsbackar. Hoppas jag kan gå imorgon;)
Detta var innan jag visste vad som hägrade. Hade jag vetat hade jag nog inte haft ett leende på, tror jag.

Här hade jag klivit av hennes racerfart och kunde med gott samvete stanna och ta en bild. Genade hem på en ås, tror det är 2,5km spåret.

Tentaplugg

Nu har jag satt igång på allvar med mitt tentaplugg. Har för tillfället en 10 min andnings-/datapaus. Ska sitta i drygt 1 h till för att sedan springa 90 min(Undrar om jag orkar?). Kommer att bli en tuff vecka det här. Men hej jag hann ju vara ute i solskenet säkert 15 min idag så varför klaga?
Utanför Ica Ålidhem, var och köpte lite mellanmål inför föreläsningen. Det behöves verkligen!
Samtidigt undrade jag hur dessa cyklars ägare ska få bort dom ur snön?

Soliga måndag

Älskar verkligen vackra vinterdagar som denna! Solen skiner, det är några minus och ingen vind. Så underbart! Nackdelen med min dag är att jag kommer att tillbringa största delen av tiden inomhus. Tentaplugget kommer igång på allvar och dessutom inomhusträning x2. Imorse gjorde jag styrka A som innebär frivändning, knäböj, höftlyft, höftflexion, hantelpress, rodd, sidolyft och en ryggövning som avslutning. Gick helt okej idag. Tangerade personbästa på frivändning med 4x40kg. Kände mig överraskande lätt i kroppen överlag, med tanke på en tuff helg. Kul!=)

Spontanitet

Jag gillat spontanitet. Det ger en guldkant på vardagen, att man hittar på något oförutsett och att man inte alltid vet precis vad som ska hända under dagen. Å andra sidan är det inte alltid positivt med spontanitet. Som idag. Det blev 1h extra löpning på kvällen i snömodd. Hade tänkt gå till gymmet och jogga 30min på löpband och stratcha riktigt ordentligt, menmen...vad kan man. Det var kul då det ringde i telefon och jag sprang med som sällskap=)

Långlänk i sviterna av snöstormen

Skulle ju på ski-o tävling idag, men den blev inställd pga för mycket snö hade fallit inatt. Ganska skönt egentligen då jag hade ångrat att jag anmälde mig. Jag sprang en långlänk istället med mycket gott sällskap. 90 min kändes ingenstans och jag hade gärna fortsatt. Dock fick jag ibland kämpa för att hålla mig på fötter då det blåste och underlaget var grymt ojämt efter all snö som fallit.

Nu ska jag ta en snabbdusch och äta en matlåda(tacka vet jag att jag har massor av såna i frysen) och dra iväg på danskurs. JAPP!! Ni läste rätt! Vi ska dansa bugg, vals osv. Hederlig gammal pardans. Ska ändå bli lite roligt=)

Uppladdning 2.0

Laddar upp inför morgondagens tävling med choklad och melodifestivalen/Gladiatorerna (kan inte riktigt bestämma mig vilket jag vill se). Kanske man borde valla skidorna och stretcha istället?! Men det här är ju så mycket bekvämare! ;D

Dagens låt

Med denna låt i öronen beger jag mig ut i snöstormen på pass två. Lätt jogg med stabilitetsövningar och stretching efteråt=) Känns inte lockande, men det måste göras..

Träning 1 - check

Nu har jag klarat av 1h löpning i A2 tempo (för mig innebär det puls på närmare 160). Skönt! Ska sitta i soffan framför längdskidningen och med skolböckerna i famnen. På eftermiddagen kanske det blir ett pass till. Det märks att min andning bara blir sämre, det går tyngre och tyngre att andas för varje pass som går. Längtar till om 3 veckor då jag har klarat av belastningstestet och får börja kurera min hals och mna lungor igen. Bara att kämpa på nu då!

Anlänt

Nu har jag anlänt till Umeå, hunnit säga hej och hejdå till min kämppis och ska snart ut genom dörren själv för att träna. Det märktes på posthögen att jag varit borta i nästan en månad. Suck för att gå igenom allt! Enda positiva är att jag har många Kalle Ankor att läsa nu=)

På väg

Nu sitter jag på båten påväg till Sverige. Troligen har jag riktigt tråkigt. Att säga att jag vet att jag har tråkigt just dena stund är väl kanske att säga för mycket, för det kan jag ju omöjligen veta kvällen innan. Japp, det är tidsinställt inlägg! Sannolikheten säger dock att jag troligen har tråkigt. Skulle ju kunna räkna ut hur stor sannolikheten för det är, men jag orkar inte tråka ut någon med siffror. Det är dock en ide till framtiden att skriva upp hur stor del av varje resa som varit tråkig och sedan börja räkna...plötsligt skulle resan kanske inte vara evighetslång och jag skulle ha något att göra...hmm...tåls att funderas på!

Denna resa tänkte jag underhålla mig med en ny tv-serie; Dexter. Har helt lyckats undvika den hittills av någon anledning, men alla som sett den har rekommenderat så nu ska jag göra ett försök.


Packa pappas kappsäck..

...fast nu packar jag nog hellre min egen kanske.. Avfärd imorgon.
Nu är dagens två träningar avklarade. Framtiden får utvisa om det blir pulkaåkning ännu ikväll. Tur att det fortfarande finns någon som är lika barnslig som jag (Tack Ella för den!)! Annars borde jag väl börja packa min kappsäck. Imorgon åker jag över påtten och till Svea rike igen. Denna gång stannar jag ca 3 veckor innan det är dags för nästa besök på sjukhuset.

Det ska faktiskt bli roligt att åka till Sverige. Jag har en ny sambo som väntar, träffa alla vänner, byta träningssällskap och så förstås skolan också. Måste erkänna att jag saknat skolan lite, men bara lite!


Vet inte om någon noterade att jag förr idag publicerade en bild där jag INTE hade håret i en knut! Framsteg, säger jag bara!

Mellan träningspassen

Nu börjar min kropp återhämtat sig från helgens prövningar, så idag blir det två träningspass. Dessutom känner jag mig motiverad igen. Har haft en svacka nu i två veckor. Nu har jag ätit lunch och ska lägga mig och vila en stund innan jag börjar med pass nr 2.
Fina skidspår i Rökiöskogarna idag!
Helt orörda skidspår, när hände det i Umeå senast?

Skidspårsuppdate

Pappa väckte mig tidigt, tidigt imorse. Vi åkte iväg till Norrvalla för att köra upp skidspår. Så härligt att köra skoter då solen småningom börjar gå upp=) Nu väntar jag på en smula varmare väder för att åka ut och skida i spåren vi körde upp. Nu är alltså ca 7km spår uppkörda på Norrvalla och mera körs imorgon.

Igår på sjukhuset sa de ingenting egentligen. Eller de tycker väl att jag är alltför frisk för att ha astma. Jag tycker att de skulle kunna komma och lyssna på mig på natten, då hostar jag så att lungorna står ut som rosa ballonger ur munnen. Det blir att vara utan medicin minst en månad till för att göra belastningstest då. Därmed faller alla mina tuffa träningar bort, eftersom jag inte vågar dra för fullt då jag vet att varje andetag är en risk.

Men nu ut för att skida en stund och glömma alla bekymmer.

Sjukhus

Sista förberedelserna före jag åker till sjukhuset på G. Recept - check, PEF-mätare - check, PEF-resultat - check osv. Håll tummarna nu för att läkarna vill som jag vill och så vi får det här ur världen en gång för alla!

Undrar vad jag ska hitta på för dumheter i staden resten av dagen då? Eller så åker jag till mommos och moffas direkt och fikar, så mycket bättre! =)

Vilken variation

Haha :D Inser att jag har håret i en knut och ett pannband på varje bild på min nya header. Vilken variation på frisyr jag har då! Kanske ska designa om i alla fall...?!

Första träningen efter BV

Börjar en ny tideräkning nu, i antal pass efer Botniavasan(BV). Var på ett första pass efter Botniavasan idag. Tog det riktigt lugnt och försiktigt, speciellt uppför. Efter en så pass stor ansträngning som ett långlopp tar det länge innan kroppen är i riktigt gott skick och jag ville inte plåga den idag. Dock kändes det överraskande lätt med tanke på att jag knappt tog mig till postlådan fram och tillbaka igår (~500m).

Resten av dagen har jag inga stora planer, men det blir väl lite plugg och föreberedelser inför sjukhusbesök. Efter imorgon hoppas jag att mitt eviga spring till läkare är över. Börjar lessna rejält på det!

Ny design

Jag lekte lite med datorn och gjorde en ny design. Hoppas ni gillar för jag tyckte den blev fin=)
den syns inte ännu på min dator, men snart kanske...nu fick jag den nya designen att synas=)

för att uppdatera det här inlägget igen, nu har jag ändrat design ännu en gång och blev ännu mer nöjd med detta

Nya mål

Nu när vinterns tävlingar är överstökade är det dags att blicka framåt mot våren. Trots att jag idag är väldigt matt i kroppen börjar tankarna vandra iväg mot tävlingarna som är på kommande.
Bara träningsmotivationen håller i sig ska det nog gå bra=) Åtminstone dessa tävlingar vill jag göra goda rasultat i..

Botniavasan

Idag känner jag mig bara knappt piggare än igår. Ett långlopp tar verkligen musten ur en. Träningsvärken börjar småningom göra sig påmind. Gårdagens lopp var riktigt roligt trots vädret och trots att jag stora delar av loppet inte kunde skida det tempo jag ville då gubbarna var ivägen. De där gubbarna ja, de som har så bråttom, så bråttom i början. De som pikar ens skidor (ja, det var en som tyckte att Atomic är allt för dåligt och Fischer mycket bättre, fastän jag gled precis lika bra!), vispar runt med stavarna (så att man får vara rädd för att de ska träffa ögonen) och varje sekund är viktig för dem. Sedan efter 25-30 km orkar de inte längre och kör i snigeltempo utan att vara gentlemän och släppa förbi en dam. Några av dem stängde in mitt skidsällskap och jag kunde rycka ifrån och ta en enkel seger, vilket inte alls var någon självklar utgång med 7km kvar (så där har jag ju faktiskt gubbarna att tacka).

Jag tyckte att publiken och personalen vid drickastationerna gjorde ett utmärkt jobb. Det for nog inga extra skeunder på att leta upp det man kände för att stoppa i sig vid varje paus. Dessutom gjorde mina egna langare (fammo och faffa) ett gott jobb och jag fick min astmamedicin halvvägs så att jag tryggt kunde fortsätta loppet igenom utan att fundera på om det eventuellt känns lite tungt att andas.
.
Men hur som helst hade jag inte klarat av att skida på den tid jag gjorde om jag inte haft lite draghjälp emellanåt! Så tack Ida för det=) Jag tror att de andra runtomkring oss funderade lite vad vi var för några som pratade och skrattade stora delar av loppet. Inte mot slutet dock, då blev vi för trötta för att säga mer än "hänger du med" "orkar du" "går det bra" "snart är vi i mål".
I Kalapää, med lite drygt 10 km kvar.
På upploppet, jag stakar för brinnkära livet för att hinna under 4h, men icke!

Bitter

Jag hade siktat på under 4h idag. Sluttiden blev 4.00.48,9 kommer att finnas på näthinnan en lång tid framöver! Hmpf! Lite bittert... Å andra sidan kan jag ju skylla ifrån mig på en mängd saker, som gubbarna i spåret, snöfallet osv. MEN det fanns ju andra som klarade det galant så egentligen har jag bara mig själv att skylla!
Nu ligger jag i soffan och orkar knappt skriva på datorn. Skulle ge vad som helst för en stor fet påse godis, men jag har ingen bil och orkar då verkligen inte masa mig drygt 3km för att köpa godis. Suräter en banan i brist på annat...

Mitt i tävlingen

Nu borde jag vara mitt i tävlingen. I Kimo rättare sagt och 21,5km in i tävlingen. Har gjort ett tidsinställt inlägg bara för att det går. Min tidsplan är 4,5 min/km och jag är grymt besviken om det inte håller!
Jag i Kimo för två år sedan, denna gång planerar jag fortsätta ända till mål!


Uppladdning

Inför en så pass tuff ansträngning som Botniavasan är det förstås viktigt med rätt uppladdning. Det jag tänker på är att inte slarva med varken mat eller sömn och att kanske äta den där extra protionen som man annars inte ids äta och dricka nåt glas extra dagarna innan. Dessutom brukar jag dra ner på intensiteten på min träning innan. I tisdgs körde jag rätt tufft och rätt länge och sedan dess har jag bara lallat runt i motionsfart.
Det är många som kör med en energitömning och sedan uppladdning med både mat och piller.
Jag tror inte på piller!
Usch och fy!
Nej tack!

Om det är som det påstås och samma innehåll som i vanlig mat (=protein, kolhydrater, fett, mineraler och vitaminer) så ser jag ingen poäng med att ta dem och om det är något annat i så är det ju en viss risk att det finns på den förbjudna listan och man kan åka fast för doping. Jag vill vara en ren idrottare, så vet jag inte vad mina piller innehåller tar jag dem inte.
Detsamma anser jag om energidricka, proteinpulver och alla möjliga andra produkter som finns på marknaden. Det finns inget tvång på innehållsförteckning och då kan de ha tryckt i precis vad som helst i pulvren.
Nej tack!
Jag gör hellre min lasagne och njuter av den =)
Istället kan man blanda lite olika oljor då man steker, ha i lite nötter, bönor, grönsaker och sånt. Då får man nog allt man behöver.
Ja tack!

Nu är det snart dags..

..för Botniavasan, men ännu hinner jag hjälpa till lite med arrangemangen.  Jag ska kombinera min joggingtur med att sätta ut granriskor på upploppet och köra skolans bil till Norrvalla. Sedan är planen att ligga på soffan och göra ingenting restan av dagen, förutom att äta då! Måste fylla på ordentligt så att jag orkar imorgon. 53 km är inte att leka med.

Skidtur

Efter att allt annat jag gjort idag misslyckats hade vi en helt bra skidtur i alla fall=)

Botniavasan

Idag har det varit superfint väder här hemma i Vörå. Förstås åkte de gamla trotjänarna fram för en tur i Botniavasan-spåret. Det visade sig att det inte var uppkört sedan snöstormen i helgen och det gick en smula tungt att skida upp spåret själv så jag skidade över till skidcentrum istället. Det jag kunde notera var dock att de sladdat spåret och håller på att jämna ut skogsbilvägen inför helgen. De stackars få själarna som driver hela konceptet Botniavasan jobbar nu nästan dygnet runt med arrangemanget och en eloge till de som haft spåret i nästan oklanderligt skick hela vintern! Passade på att knäppa några bilder idag då vädret var så fint och jag bara var ute och slöåkte. Nu blir det ingen jobbig träning mera innan Botniavasan för min del.
"Mina trotjänare" som egentligen är syterysters skidor.
Här ska sista kilometern på loppet precis börja. Lite jag kommer att vara lycklig över att se den skylten på söndag!
Inte så rolig skidåkning på spåret idag, men jag ska inte klaga som normalt har 50 km perfekta skidspår vid husknuten.

Lax m kornsallad

Skulle göra en quinoa-sallad igår men det visar sig att quinoa inte finns i Finland. Vilken besvikelse! Jag köpte korn istället och det blev nog helt gott det också. Receptet är i princip direktkopierat av systeryster.

Bildkvaliten är sådär, men det är väl bättre än ingenting. Jag tyckte att det var riktigt gott och kommer att göra detta igen. Dock glömde jag nötterna så det var lite synd.
Ingredienser(4port):

1 laxfilé á 800gr
4 dl Korn
8 dl Vatten
1 st Grönsaksbuljongtärning
1 burk GoGreen svarta bönor
1 låda ruccola
1 st Rödlök
1-2 st Citroner
200 g Fetaost
1 dl Cashewnötter
2 st Tomater (eller några körsbärstomater)
1 paprika
olviolja
Salt, svart- och vitpeppar

Gör så här:

Koka upp vatten och buljongtärning. Koka Kornet i buljongen i cirka 10 minuter (eller enligt anvisningar på förpackningen). Ringla över lite olivolja och låt svalna. Skär löken, paprikan och tomaten samt skölj av bönorna.
Lägg ruccola, korn, bönor, lök, paprika och tomat i en salladsskål eller på ett salladsfat. Pressa citronsaft över. Smula fetaosten och strö den och nötterna över salladen. Stek laxen och krydda med salt, svart- och vitpeppar. Pressa lite citron över och servera med kornsalladen.

Lunch

Efter 90 min skidåkning smakade det bra med lunch; omelett m purjolök och grynost. Började samtidigt kolla Shrek, vet inte hur jag har kunnat undgå att de denna pärla.

Havtorns-vitchokladcheesecake m havtornsspegel

På pappas beställning gjorde jag en havtorncheesecake igår. Idag har jag lagt sista handen på den. Synd att jag inte har någon kamera med mig till Finland så det lär knappast bli nån bild. Prövade lyckan med min mobil och kameran på den var inte helt usel.
Hur smaken blev kommer jag att kommentera ikväll då jag fått provsmaka, men först ska botniavasan-gubbarna ha varsin bit (Det gäller att smöra in sig så att man kanske kan få en bra startposition).
Då jag sökte efter recept på google hittade jag inget som föll mig riktigt i smaken så jag har kombinerat flera olika recept och hittat på lite eget däremellan.
Nu är mitt mästerverk klart. Jag är nöjd! Det blev en perfekt blandning av surt och sött och alla med digestive-botten kan slänga sig i väggen! -Det är Domino som gäller!;)

Havtornscheesecake (12-15 port.)

Botten:
200+ g Dominokex
100 g smält smör

Fyllning:
6 gelatinblad
200 g vitchoklad
0,5 dl socker
2 ägg
2 dl grädde
200 g naturell färskost (Philadelphia)
0,5 dl havtornssaft

Spegel:
3 dl havtornssaft
0,5 dl socker
2 gelatinblad

Gör så här:


Botten:
Hacka Dominokexen för hand eller i matberedare till småsmulor. Blanda med det smälta smöret. Lägg i en form med löstagbara kanter (Tips: Lägg bakplåtspapper i botten så får du bort den lättare). Låt stå i kylen 1-2 h.

Fyllning:
Lägg gelatinbalden i blöt i kallvatten ca. 5min. Vispa ägg och socker vitt och pösigt över vattenbad. Vispa grädden. Smält vitchokladen i vattenbad. Blanda i grädden med ägget och sockret. Blanda även i havtornssaften, osten och vitchokladen. Smält gelatinbladen och blanda i de med resten. Täck kanterna av formen med bakplåtspapper(kanterna på kakan blir snyggare då) och häll i smeten. Låt stå i kylen över natten.

Spegel:
Blötlägg gelatinbladen i kallvatten ca 5 min. Koka upp havtornssaften och sockret. Lägg i gelatinbladen. Låt svalna en stund (inte för mycket, då hinner det bli gelé innan det är på kakan men inte för lite heller för då smälter fyllningen). Häll havtornssmeten över kakan och ställ tillbaka i kylskåpet i några timmar.

På uppdrag

Nu har jag tränat för dagen. Eller skulle ju kunna ta ett pass till, men eftersom jag är lite bekväm av mig vill jag inte vara ute då det halvt är storm.

Jag har fått ett uppdrag av pappsen och sitter som bäst och försöker hitta en bra lösning på det. Han ska ha möte imorgon och har beställt "en sånde kako som Andreas Knip baka ti min 50-års fest" alltså en havtornscheesecake. Vi ska se vad det blir till, jag försöker nu mixtra ihop en del recept för att hitta ett som eventuellt kunde likna den vi åt förra året.

Svammel

Nu har jag varit och gästspelat på gymnasiet. Så himla kul att se skillnaden mellan finska och svenska elever. Här är respekten för lärare en helt annan än i Sverige. Bara ett exempel är att eleverna markerar om de har en fråga istället för att avbryta i tid och otid, som i Sverige.

Nu är det väl att vänta på att skjutsen hem kommer. Det tar ju bara en sisådär 5h... -30,5 visade vår mätare i morse så det lockar inte hemskt mycket att cykla hem också. Det var kallt nog att cykla hit.

Kallt

Nu har rysskylan verkligen slagit till. Det har varit närmare -30 grader idag och ska fortsätta vara kallt ända till söndag. Idag träffade jag Jenny och Olle för första gången=) Jenny har jag inte sett sedan i somras och Olle inte alls. Vi hade trevligt på gymmet och han var hur gullig som helst!=)
.
Imorgon ska jag tala inför gymnasieleverna om Umeå och praktiska grejer man behöver veta då man ska söka till Sverige. Blir spännande! Träning? -Ja vi får se vad som lockar imorgon, övermorgon och söndagen, men skidåkning och löpning lockar väl knappast...
Snälla, snälla, kan jag inte få stanna i värmen under täcket idag?

Uppdate

Nu är det längesedan jag uppdaterat igen, men här i Vörå händer det inte mycket nämnvärt. Livet lunkar på i sakta mak så som den gör i landsortshålor. Det har varit härligt väder hittills, men nu börjar det bli lite kallt.
Jag har skidat mycket här i Finland. Det är så himla roligt då jag har 5 mil skidspår direkt från dörren! Och så är det ju Botniavasan snart och innan dess behöver jag all träning jag kan få.
Var till sjukhuset idag också, tydligen har jag fina lungor. Sköterskan blev också upprörd då jag fuskat med medicinen, alltså jag tagit fast jag borde hållit upp. Jaja, så kan det gå då man får tre olika bud om vad som gäller. Bättre lycka om två veckor..

RSS 2.0