Lång dag

Idag var det dags för stafetter i FinnSpring. Jag sprang tillsammans med Alexandra och Julia. De gjorde helt stabila lopp och jag sprang som om jag aldrig hållit i en karta förut. Sånt händer! Hoppas på att jag kommit på andra tankar till nästa helg. På 10mila vill jag verkligen prestera bra!

Direkt efter tävlingen åkte vi iväg norrut. Var i Vasa kl 18 och hade en intervju. Kl 20 åkte båten från hamnen och vi är snart framme i Holmsund. Dagen började kl 7 och i säng kommer jag förhoppningsvis innan kl 1. En lång dag med andra ord!

Tävlingspremiär

FinnSpring förra året. Frågan är om det kändes så mycket bättre än då...
 
Så var äntligen tävlingssäsongen inledd för min del. En månad senare än tänkt, men sånt händer. Det var inte lätt att tävla idag. Fick verkligen ingenting gratis. Varje steg var en kamp för att komma framåt. Okej, jag kom ju under skamgränsen 10min/km men det var knappt!

Jag orkar inte ge nån närmare analys av loppet för då kommer jag bara att bli deprimerad... Det blir nya tag imorgon då det är dags för stafett. Hoppas på att jag har en bättre dag då!
 

Myt om mat

Det finns en sida som skriver en massa matnyttig och intressant fakta om mat. Det är några dietister som har startat upp den och nån av dom har varit klasskompis med min syster. Sidan heter Matvett.se och Linda har då och då rekommenderat den åt mig då jag haft funderingar kring kost. Så nu tänkte jag rekommendera den åt alla er, mina kära läsare. Idag publicerades nämligen något intressant om råa ägg som en del äter till förbannelse. Och som det verkar inte till någon som helst nytta, utan snarare tvärt om. Läs mer här:
http://www.matvett.se/myten-om-raa-agg/

Hoppas ni tar er tid att läsa, eller söka upp information ifall ni har funderingar kring mat =)

Överträning

Idag sprang jag mitt andra orienteringspass för året. Det har varit ganska skralt på orienteringsfronten i år. Det var inte planen, men ibland blir det inte som man tänkt sig. Just idag var kroppen tung och seg och jag fick inte ut den fart jag vet jag kan prestera, men om man tänker på övrig belastning de senaste dagarna och den senaste veckan så är det inte så konstigt att det inte funkar med träningen just nu. Formen torde vara på stigande dock så jag känner mig ändå rätt lugn att jag ska hinna komma i form till FM och Jukola, som är de viktigaste tävlingarna för i år.

Eftersom jag skriver min uppsats om överträning så borde ju jag, om nån, veta att jag borde ta det lite lugnare ibland för att träningen ska fungera. Dock finns det så mycket som är så roligt att jag har svårt att hålla mig från att flänga hit och dit och då blir totalbelastningen stor även om träningsmängden är försvinnande liten. Det är bara så innerligt svårt att intala sig själv att man nog är trött och borde ta det lugnt...

Dock tycker ju jag inte att överträning är något att oroa sig över, egentligen förespråkar jag överträning till en viss grad. Det svåra är bara att alltid hamna på rätt sida om gränsen.... De flesta sysslar med överträning i en normal träningsperiod för att sedan bromsa upp träningsvolymen och invänta att formen ska stiga. Det är då det gäller att man är på rätt sida om gränsen så att det inte dröjer för länge innan man återhämtat sig helt och får en superkompensation. Så lätt, men ändå så svårt...!!

The Nerd

De senaste dagarna har jag inte riktigt känt för att blogga. En molande värk i mitt bakhuvud har gjort att kvällar och eftermiddagar inte varit så väldigt angenäma. Så går det då man ramlar och slår sig, men idag har jag inte haft några känningar så det är positivt! =)
 
En hel del har hänt under dessa bloggfria dagar. Vi, jag och Terese, var med i Idrottshögskolans lattjotävling skid/skid-o parsprint. Vi vann damklassen och blev något distanserade av herrlagen. Kul "tävling" dock =) Dessutom har jag gjort orienteringspremiär, fortsatt jobba med F-uppsatsen, varit nere på stan och fixat upp mitt kråkbo till hår, läst ut böcker x3 och börjat på en ny bok. Kalla mig nörd om ni vill, jag trivs med det här =)
 
Till helgen tänkte jag läsa ut boken, ja det är en ny filosofibok men kanske lite positivare än den förra. Sen tänkte jag träna lite, åka på en vårfest, klä ut mig, köra en öl-ski-ol (dock mest med kolsyrat vatten, öl är inget för mig) och på söndag ska vi träffas med gruppen från förra kursen och fika och njuta lite av livet. Rätt skön helg så där innan säsongen drar igång!
Slumpen är ingen tillfällighet av Jan Cederqvist. I boken diskuterar han kring ämnet synkronicitet. Rätt intressant, men jag tar det nog med en nypa salt.
citat i boken, sagt av Augustinus
 
 
Jag har några spännande saker på gång, förhoppningsvis kan jag berätta mer om det senare. Men det har fått mig att fundera på framtiden, vad jag egentligen vill göra av mitt liv. Det är väl frågor varje student tampas med någon gång under studietiden. Är det här rätt för mig? Kommer jag att trivas? Hur ser framtiden ut? Kommer jag att få jobb? Vågar jag ta nästa steg? Vill jag flytta? osvosv jag kan hålla på i oändlighet. Jag kan ju säga som så, att det finns en orsak till att jag började läsa filosofiböcker mitt i allt...

Presentation

Jag har ju tidigare berättat om att vi fått en ny inneboende, Charlotte, som flyttat in bredvid en av våra andra inneboenden, Jukka. Nu ska ja presentera de två av våra familjemedlemmar, som det kanske inte alltid pratas så mycket om.
 
Han till vänster på bilden är Jukka*, han är trevlig men som den finne han är är han lite tystlåten och knegar på för sig själv. Jukka bor längst ut på kanten av vår bokhylla. Han har nyligen flyttat dit från mitt sovrumsfönster. Han fick flytta dit för att hålla Charlotte sällskap.
 
Hon till höger på bilden är Charlotte**, hon är alldeles ny här så vi känner henne inte så väl. Dock tror jag nog att vi ska komma väl överens med henne, det har i alla fall börjat lovande. Jag fick Charlotte till födispresent av Anneli. Charlotte bor mitt på vår bokhylla i vardagsrummet, som tidigare nämnts, bredvid Jukka.
 
*Jukka = som i Yuccapalm
**Charlotte = som i FredsKALLA
 

Ett helt vanligt skidpass part 2

I lördags var vi ju och filmade vår del 2 i ett helt vanligt skidpass. Efter en hel del slit fick vi ihop till en film och den handlar om kampen mot trötthet under träning. Dessutom finns inslag som berättar om nivån på humorn då man är som allra tröttast. 
 
Låt mig presentera Ett helt vanligt skidpass part 2:
 
 
Och förstås, som alltid under en filminspelning, har vi ju en del bloopers så det fick bli en alldeles egen film
Bloopers:
 
 

Finland - Sverige

Ikväll hade vi ju landskamp mellan Finland och Sverige på Fortet i Umeå. Vårt motståndarlag, Sverige, sa att de sällan sett så fokuserade människor som vi när vi skulle in i en cell. De hade tydligen inte träffat på äkta tävlingsmänniskor förr... Dock offrade vi en del också under kvällen, en hel del blåmärken har tillkommit, men det var det värt!
 
 
 
 
 
För övrigt har Charlotte flyttat in i vår lägenhet och bor nu på vår bokhylla bredvid Jukka. Vår film nummer två fortsätter vi att arbeta med imorgon efter att vi grillat våra Wiskeymarinerade hamburgare vid sjön, så till vida att solen skiner och det är varmt och skönt.

Ett helt vanligt skidpass

Del 1 i en spännande triologi om skidåkning
 
 

Filmning dag 2

Igår gjorde vi en film eftersom vi inte hade nåt bättre för oss. Det gav mersmak och idag har vi gjort del 2. Positivt: Det är kul, vi får tiden att gå och vi får en rolig film att visa de närmast sörjande. Negativt: Blåmärken och huvudvärk efter diverse fall.

Ikväll ska vi fortsätta leka och ska iväg på fortet och ha en landskamp, Finland- Sverige. Vi känner oss rätt trygga i en blåvit seger ;)

F-uppsats

I förra veckan påbörjade vi en ny kurs, vi ska nu skriva F-uppsats resten av året. Det betyder att vi inte har något schemalagt alls. Dett betyder ju inte att vi är lediga, även om det ser ut så på vårt schema, utan meningen är att vi ska jobba självständigt och det är beräknat 8h om dagen. Nu kommer vi kanske inte att sitta 8h dagligen, men å andra sidan brukar vi vara enormt effektiva då vi väl sitter och jobbar och den beräknade tiden brukar vara lite i överkant för vår del. Skönt!!

Jag och Emilia skriver ju arbetet tillsammans och efter en knagglig vecka förra veckan har vi nu (då vi äntligen fått tag på vår handledare) kommit igång riktigt bra. Vi ska skriva om överträning och försöka komma fram till nåt bra om hur man kan upptäcka överträning tidigt.

Kärlek

Vill du ha en gräddhög? frågade Bella och mitt i allt hade jag detta i handen:
 
Ja Bella jag tycker om dig, men ibland alltså ibland....
 

Ett problem

Jag och Bella har ett problem. Det är en sak vi funderat väldigt mycket på och som vi gärna vill ha hjälp med att lösa. Så om nån av ni läsare har ett förslag på en lösning åt oss så vore vi tacksamma ifall ni berättade det åt oss.

När vi var och grillade på Nydalasjön alldeles nyss så återkom vi till detta ganska vanligt förekommande problem. Hur snyter man sig kvinnligt? Det är något vi lagt många timmar på att fundera över och vi vill som sagt gärna ha ett svar =)

Hej dagboken

Idag har jag och Bella varit på ett riktigt häftigt äventyr. Ett som nästan tog kål på oss, men vi överlevde! Vi har lekt snöskotrar i ett antal timmar och det var riktigt kul. Men mot slutet tröttnade vi nog lite. Nu har jag inte tid att skriva mer för vi är hungriga som vargar och måste äta nåt NUU!!

Födelsedagspresent

Jag fick en liten pik i form av en födelsedagspresent. Okej jag SKA sova längre på mornarna, kanske...nån gång...

Nya skor och födelsedagsfirande

En av dagarna i förra veckan då jag var ute på isen och skidade la jag ner min stav i en spricka och vred till. Självklart hade jag ju sönder min stavtrissa, dock inte själva piggen. Det har varit lite halvknepigt att skida då stavarna tagit lite ojämnt så igår tog jag tag i det och åkte till Intersport för att fixa. Eftersom jag fick lov att vänta ett tag där så såg jag mig omkring och hittade ett par nya löpskor åt mig. Det är egentligen ganska bra för mina gamla började bli slitna och det är lätt att dra på sig en massa överbelastningsskador med slitna skor.
Jag var och premiärsprang med mina nya raringar idag. De funkar bra på min fot, men det visste jag redan eftersom jag har samma modell men en annan färg. Det enda negaiva är att de har lite pronationsstöd och egentligen är ja emot att använda sånt men de är så bekväma på min fot att det får lov att gå ändå!
 

Imorgon ska jag fira min födelsedag med att inleda F-uppsatsskrivandet och sedan göra ett maxtest på cykel. Vilket partyanimal!!!
 
Jag hamnade på att göra cykeltestet bara för att jag är för snäll. I och för sig ska det bli riktigt intressant att se om och i såna fall hur mycket mer jag får ut på löpning jämfört med cykel då jag rimligen borde vara bättre på löpning. Sen hoppas jag på att ta mig ut på isen nån dag ännu, innan det är islossning.
 
Jag är inte riktigt klar med denna vy än, men frågan är om jag någonsin blir det... Jag har fått en riktigt ful solbränna av mina skidglasögon, men det är det värt.
Och fascinationen då man ser genom isen!!
 
 Frågan är om jag kommer att ha tid att träna då vi ska skriva uppsats, men jag får väl lov att ta mig tid. Emilia och jag ska skriva tillsammans så jag tror att vi prioriterar träningen framom skrivandet. Vi ska producera 10 sidor så det ska väl inte vara så svårt att få ihop. Hoppas vi... 
 

RSS 2.0