Lugn och fin

Ja det där med lugnt och stilla, det är nog inte min grej...Skulle ta bussen till Phuket town från Khao Lak. Min taxichaffis blev lite sen så jag missade bussen, men istället för att bita i det sura äpplet och vänta en timme började han köra rally på en bergsväg på vilken det dessutom pågick vägbygge. Hjärtat i halsgropen redan från start alltså!
Rally på bergsväg, inget jag rekommenderar för de med svaga nerver! (Japp, jag hade säkerhetsbälte. Är förmodligen enda i hela Thailand som använder sånt, men jag är benhård på den punkten. Synd bara att bälte saknades i 70-talsbussen...!)
 70-talsbussen. Notera instrumentbrädets teknik och jämför med stereoanläggningen i taket (usb-uttag) och samsungs platt-tv (modernare än min egen). Kontraster!
 
Sedan kom jag in i en buss där retro mötte modernt. En dieselluktande buss från 70-talet, med AC, ny stereoanläggning och en stor Samsung platt-tv. Chauffören rökte om vartannat och pratade i telefon om vartannat så han var allt annat än fullt fokuserad på sitt körande. Kul! Då jag kom fram (helskinnad!!) till Phuket town kom det genast fram en taxichaufför. "Bra", tänkte jag så jag skulle slippa leta. Sen börjar han prata om "motorbike" och jag ryckte ifrån honom min väska och sa att jag då inte skulle ha nån motorbike. Gick till närmaste tuk-tuk och frågade vad det kostade, han envisades med att det blir billigare för mig att ta vespa-taxin och släpade med mig till den. Jaha, jaja, om dom nu tjatar! Jag gav med mig och satte mig på den.
 
 
 
En knapp timmes färd på vespa med en fullstor 80L väska och en ryggsäck. Inte så vettigt! Men jag bad om en hjälm och hoppades på det bästa. Var rätt lugn tills även denna chaufför började prata i telefon (?!). Vad är det med chafförer i Thailand alltså? Han pratade lugnt i telefon samtidigt som han åkte slalom mellan bilar. Jag ville blunda, men det är ju inte så bra om man ska hålla balansen på en såndär. Slutet gott, allting gott! NU ska jag ta det lugnt!! Inga fler äventyr för min del!
 
 

Khao Lak

Idag håller jag mig till poolen. Tar det säkra före det osäkra. Träffade på en sån där manet igår och det var ju rätt oskönt. Det brände och sved och var ilsket rött i några timmar innan det till slut gav med sig. Det var förmodligen inte en hel manet utan bara några trådar av den. Vilket i sig var en himla tur!
 
Jag kommer bara att sola ett litet tag idag. Tänkte ta bussen till Phuket town och sedan en taxi till Kata beach, var jag tänkte tillbringa de sista dagarna av semestern. Jag har fått min beskärda del av äventyr för ett tag framöver och tänkte därför ligga lugnt och stilla på stranden. Eller ja så lugnt och stilla jag nu kan ligga. ;)
 
 Men först ska jag fortsätta pressa några timmar vid poolen! Over and out
 
 

Skräckfärden

Efter att ha tillbringat några dagar i Hua Hin tog jag bussen ner till Khao Lak. En 10h lång bussfärd med thailändsk lokaltrafik. Kostade knappa 10 €, men de e frågan om det var värt det. Jag har i alla fall fått min dos av äventyr för ett tag.

Kan kallt konstatera att thailändska busschaufförer verkligen inte har en förkärlek för att hålla sig i egen fil eller ens på rätt sida vägen och inte heller gillar de att följa trafikregler...om det nu finns såna här... Det var en hyfsat farlig bussfärd jag gav mig ut på för trafiken här är långt ifrån säker. Jag var garanterat enda i bussen som använde säkerhetsbältet och min granne i bänken kollade konstigt på mig då jag satte på bältet.

Visst var jag ganska rädd, i alla fall då vi kom in på de mindre och kurviga bergsvägarna, men jag insåg ganska snart att det inte är någon idé att sitta och vara rädd för jag kunde ändå inte göra något åt situationen. Så jag accepterade läget och tänkte att det antingen går vägen eller så gör det inte det. Det gick vägen! Och jag kom fram. Alltid lika spännande att försöka kommunicera med folk som enbart pratar thai, men med mycket teckenspråk och några ord så brukar det ändå funka. (Ett hett tips: ha alltid en lapp med en adress redo att visa!)

24 december

Den 24e är äntligen här,
dagen för stämning och fest det är.
Leenden, julmat och Kalle Anka med vänner,
glädje och kärlek är allt som vi känner.
 

23 december

En sömnlös natt är på ingång,
i huvudet spelas en och annan julsång.
Det är rusningstrafik i stan:
för idag är det dan före dopparedan.
 

 


22 december

Idag är alla ljusen tända,
vi sitter och väntar på vad som ska hända.
Ur benen försvunnit all hopp och all fart,
vi kan bara tänka på att tomten kommer snart.

 


21 december

Nu ska julmaten börja planeras,
tack och lov att skinka ej friteras.
Gröt, lutfisk och kakor flera dussin,
för att ej glömma glöggen med mandel och russin.
 

20 december

Idag min kära far än en gång år fylla,
honom vi med ett rungande grattis hylla.
Men i våra tankar smyger Rudolf med röda mulen,
för nu är det bara 4 dagar kvar till julen.
 

Bangkok 2.0

Väl i Bangkok och då jag hittat hotellet tog jag en dusch och försökte sova lite middag. Funkade inte. Helt otroligt att man kan vara helt totalslut men pigg som en mört så fort det är sovdags! Nåväl. Jag tog mig ut från hotellet för att kika runt mig lite. Hann bara 50 m från hotelldörren innan jag hittade en finne. Vi tog sällskap några stationer på BTS och han visade mig runt lite och berättade en hel del säker jag hade stor nytta av. Således har jag hittills pratat mer finska än nåt annat språk på den här resan :P Heelt otroligt!!
 
Vi skildes åt vid en galleria och sista tipset jag fick var att gå på toa innan jag gick in. Det var ett bra råd! Det visade sig ta mig 3h innan jag kom ut igen och jag gick bara in i 3 affärer...och gick inte förbi samma affär två gånger (tror jag). Jag tappade bort mig lite där inne också och då jag letade utgången på riktigt tog det ett tag att ens hitta rätt våning. Och då brukar jag ha bra lokalsinne!
 
En halv galleria. Hela rymdes inte med på bild trots ett torg och en 8-filig väg emellan. Tror att den här var större till ytan än hela Vasas centrum. GALET!
 
Det verkar som om allt ska vara modell större och allt helt enkelt lite MER än på andra ställen. julgranar till exempel. Så sjukt med pynt i dom att det är otroligt att kvistarna syns. Eller ja....tänder de alla lampor i granen syns inte själva granen längre :P (som på bilden nedan)
 
 Så har jag varit på thaimassage också. Fick lagom stora kläder ;)
 
Mery Chismas önskade de på hotellet :P
 
Hittat spännande glass: Chendol & Red beans och Durian rice stick. Smakade ingen, nöjde mig med Mango.
 
Kartan över ett av köpcentrumen. 9 våningar. Kortsidan på huset kanske 300m. Ja ni förstår själva. STORT
 
 Bönesal för buddhister
 
Man tager vad man haver - gatureparation
 
 
Vespa-taxi. Lite mer galen än förra årets vespa-tuktuk. Jag testade naturligtvis! Kul var det och vilken adrenalinkick! =) Värre idag i Hua Hin då jag tog min 80L stora väska med på vespan också ;)
 
Jag har nu lämnat Bangkok bakom mig och anländ Hua Hin. Jag tog lokal buss hit. Spännande! Chauffören envisades med att tala thailändska med mig. Vi kommunicerade inte alltför väl. Men de andra i bussen hjälpte mig stiga av vid rätt ort och efter en resa med en vespa-taxi med packning och allt hittade jag hotellet och det är jättefint =)
 
Bra med Bangkok är att försäljarna inte sliter och drar i en hela tiden och att det var smidigt att ta sig fram med BTS. Nackdelen med Bangkok är allt folk, att det är så stort och att det inte finns nån strand ;) 
 
Det är ganska skönt att komma till en turistort och veta att du blir förstådd på engelska och att inte vara ett huvud längre än ALLA. Nackdelen är det där med envisa försäljare och turister. 
 
Jag fick gjort det jag skulle i Bangkok nämligen vandra runt, shoppa och SOVA. Nu är jag på en turistort nära en strand så nu ska jag sola och bada i några dagar. Det känns som om jag fått nog av äventyr för ett tag, men med mig så vet man ju aldrig ;)
 
 

19 december

Av pepparkakor vi har munnarna fulla,
samtidigt som vi snögubbar rulla.
Snart vi oss mitt i julaftonen finna,
men än är det mycket vi ska hinna.
 

 


Bangkok

Ja det kanske börjar bli dags att uppdatera här igen. Jag drog ju iväg på ett litet äventyr hux flux. Planerat nån form av resa nånstans har jag ju gjort ett bra tag, men så en dag beställde jag biljetter och drog iväg några dagar senare. Jag tog flyg Vasa-Helsingfors-Stockholm-Amsterdam-Bangkok, totalt sett 22h dörr till dörr men inte gick det nån nöd på mig inte. Jag sov som en stock Vasa-Helsingfors, Helsingfors-Stockholm och Stockholm-Amsterdam, sedan sov jag inte lika bra under långflygningen för jag hade två supeririterande grannar som bland annat klagade på ALLT (flygplanet, bolaget, sätena, maten osvosv) högt på engelska så de stackars flygvärdinnorna också kunde höra och förstå...
 
 
 
Schiphol...något större än Vasa flygfält. Hade omkring 2h på mig att byta flyg och det var lite sisomså att hinna :P Eller hinna till den tiden de hade utsatt för boarding iaf. Tror jag gick 3km innan jag var framme vid nästa plan, men ganska skönt att få röra på sig lite emellanåt. Hade inte ens tid att fota kineserna som gick i grupp och var så gulliga. "Ledaren" hade ett metspö med ett mjukisdjur uppe i luften för att alla skulle hitta varandra i trängseln. Gulligt!
Första intrycket av Bangkok från tåget. Mäktigt!
 
Allt gick väl relativt väl fram till Bangkoks "centrum" eller vad man nu ska säga. Sedan skulle jag hitta till hotellet. Jag hade adressen och tänkte att det borde väl gå väge, men se nej icke det. Jag frågade mig fram och blev först hänvisad till BTS skytrain (ett tåg vars bana går några våningar ovanför markplan). Så långt allt väl, men vid stationen jag blev hänvisad till såg de frågande ut och gav en ny station så jag åkte vidare. Där blev jag hänvisad till en ny station osv osv. Jag åkte tåg i över 2h innan jag hittade slutdestinationen och fick börja fråga mig fram på markplan. Thailändare är nog jättetrevliga och hjälpsamma. Ett tips bara: fråga inte om ni inte tror att de kan veta för det ger nog alltid ett svar, men det behöver inte vara rätt... Till slut frågade jag en tonåring i skolunform och en smartphone. Han kunde  engelska och googlade och jag hittade rätt direkt!
 
 På en av de många stationer jag hann utforska.
 

Jag bor på ett ganska lyxigt hotell eftersom jag visste att jag skulle vara slutkörd efter resan och ville veta att jag skulle få ett torrt, svalt rum med en bra säng. Och det fick jag! 
 
 
 

18 december

Nu har det blivit rimningsdags,
lika bra att leta upp fjolårsrimmen strax.
För det är omöjligt som vi alla vet,
att rimma på vareviga paket.

 


17 december

Nu är det dags att fortsätta pynta,
stjärnor och stakar i varje fönster skymta.
Ljusslingor på varje gren och kvist,
från och med idag är vintern inte längre trist.
 

16 december

Vi har nu nått en dag av panik,
en dag man önskar man vore rik.
Nu borde man inhandla till alla en gåva,
det gillar ingen plånbok vill jag lova.

 


15 december

Idag tänds ljus nummer tre
och vi kan inte låta bli att le.
Är det sant det som hänt,
att det redan är tredje advent?

14 december

Nu är det en perfekt tid för att baka
och se vem som gör finast pepparkaka.
Vi ska kämpa med degen tills vi blir yr
och sen fixa massor med glasyr.

 


13 december

Idag kommer vinterns vackra brud,
tågande i sin kritvita skrud.
Sjunger med en röst så klar och ljus,
allt är stämmningsfullt i Guds hus.
 

12 december

Nu har halva väntan gått,
och vi redan julstämning fått.
Redan börjat om julmaten drömma,
och alla kalorierna glömma.

Dumheter

Nu har jag hittat på dumheter igen. Denna gång är det dock inte riktigt vansinnigt i alla fall (men det kan ju bero på med vems ögon man ser på saken). Jag och Johanna och kanske någon till ska å springa på luciamorgon. Som ett lussetåg. Johanna har beskrivit detta lite mer ingående här. Så spana efter oss om ni är påväg till jobbet tidig fredagmorgon ;)
 

11 december

Var försiktig om du vill ha julklappar,
varje dumhet tomtens nissar uppsnappar.
Det är viktigt att nu vara snäll,
alla misstag vet tomten om redan ikväll.

10 december

Det är nu vi hatar slask och tö,
vi vill ju bara ha minus och snö.
Vi börjar ändå med julmusik,
lystrar till Carolas vackra skrik.

Självständighet och yr som en höna

Känner mig lite tvungen att skriva nåt annat än dikter här emellan också. Denna helg var jag ledig. Ja ni läste rätt LEDIG!! Det hände senast...ja, vet inte när. Fredagen, som var ledig dag i Finland då vi firade självständighet, tillbringade jag med bästa Lilli. Bella var hyfsat avundsjuk att jag fick umgås med hennes mamma och inte hon. (Man ska så lagom vara i Umeå istället för hemma och umgås med oss) Jag och Lilli hade planerat ett monsterpass på Köukar med en massa intervaller uppför största backen i nejden, men en snöstorm drog in över landet så vi fick lägga våra planer på is. Istället sprang vi 1,5h och resten av dagen åt vi och låg och degade i soffan framför den öppna spisen. Härligt!
 
Jag och Lilli vid Lillträsket. Observera mina snöiga ögonbryn! Det blåste och yrde ner en massa snö under passet, men med trevligt sällskap gick 1,5h ändå fort =)
 

På lördagen lyckades jag med konststycket att inte göra nånting alls. Eller jag tränade ju två gånger, men annars gjorde jag inget. Det var rätt skönt att bara få vara! Imorse var det väldigt fint väder (okej det var väl förmiddag innan solen orkat upp) så jag passade på att ta några bilder då jag var ute och joggade. Vasa kan nog vara rätt fint också!
 
Hovrättsparken
Vy från Vasklotbron mot stadsfjärden
Fiskebryggan och restaurangbåten Faros
Småbåtshamnen och Strand Hotel (eller ja, fängelset, men kallar det strand hotell eftersom det har bästa tomten i stan)
 
Nu har jag varit på kvartersorientering och om man kollar gpsn kan man undra vad 17 jag hållit på med. Det ser ut som om jag sprungit runt som en yr höna (kanske sant?) och dessutom mestadels på vatten. Det kändes nog som om det var väldigt mycket träd runtom mig men vem vet, de kanske växer i vattnet. ;)
 
 

9 december

Idag vi vill allra helst snögubbar rulla,
eller trycka munnarna av pepparkakor fulla.
Eller varför inte börja med lite julbak,
himmelska dofter sprids under vårt tak.

8 december

Andra advent är det inget bus,
vi tar det lugnt och tänder vårt andra ljus.
Om våra julklappar vi gärna vill få en hint,
och så vill vi äta godis, gärna choklad med mint.

7 december

Nu är det snart dags för skidor på teven
men först äta morgongröt med stora sleven
Sedan ut i snön och intervaller löpa
hinner kanske även någon julklapp köpa

6 december

Vadan kom denna isande vind
den är alldeles bitande kall mot min kind
Vi är glada att vårt Finland finns
vi idag våra tappra soldater minns

5 december

Nu har vi pyntat och fixat och fejat,
snart vi även alla julklappar grejat.
Snön den ligger vit på marken,
det är nog dags att ta fram sparken.

Slumpen

Nu börjar jag småningom har återhämtat mig från helgens strapatser. Jag var med mitt AV-gäng (eller tre av dom i alla fall) på ett helgläger till Åbo. Där sprang de 3 sprinttävlingar och däremellan fick de lyssna på f.d. världsmästare och landslagstränare Janne Salmi berätta om orienteringsteknik och träning i allmänhet. En väldigt givande helg, om inte annat så kanske jag lärde mig lite mer finska i alla fall ;)
 
På hemvägen var det en smula tungt, det var storm och mycket, mycket isigt och halt på vägarna. Någonstans mitt i ingenstans er jag en bil som åkt av vägen. Det hade stannat flera bilar och jag stannade också för att se om det var något jag kunde göra. Då råkar det sig så att jag träffade en av mina bästa vänner! Hur stor är chansen liksom?? (Hon bor också i Vasa och vi var närmare Åbo) 
 
Idag körde jag intervaller. Det är aldrig roligt, men väldigt skönt efteråt! Nu är jag trött så det kommer att passa bra att leka diktator en stund under träningen ;)

4 december

Skidorna står i förrådet och väntar
ja, efter snö vi verkligen längtar
Så att vi får uppleva känsla av jul
det tycker vi vore kul

3 december

Julstjärna, lussebulle och pepparkaka
snart ska vi alla börja julbaka
Så att vi allt hinner få klart
det är ju den 24e snart.

2 december

Snart är det juletider
och tiden fort framskrider
Runt varje hörn de springer och fnissar
de där tomtens små nissar.

1 december

Jag ska hänga på trenden att ha en julkalender på bloggen. Fick lite inspiration då jag diktade till pappas farsdagspresent så jag tänkte dikta min julkalender. Enjoy!

Vinden viner och snön den yr
brasan har redan i spisen fått fyr
Nu har vi äntligen nått december
och det är dags för årets julkalender

RSS 2.0