Finväder

Helt okej väder i morse och helt okej skidspår kan man ju tycka! Totalt orörda då vi kom till spåret.
Uppdatering om helgen kommer senare

Flitig

 Nu är vi på väg mot Joensuu, vilket innebär en bilresa på 8 timmar. Oh, happy days! I helgen ska jag alltså vara med i sprintFM i skidorientering. Jag hoppas på att vara lika lugn och sansad som förra helgen. Imorgon, lördag, är det kval och går det bra även en final. På söndag är det parstafett och man skidar tre sträckor vardera. Om jag får skida på söndag är oklart, allt beror på om jag skidar bra imorgon. Det skulle vara roligt att få vara med!
Här är jag 2010 i Vuokatti på stafettFM i ski-o.
 
Eftersom det är en så lång resa och jag sitter ensam i baksätet på bilen fördriver jag tiden med att göra undan lite skolarbete. Egentligen är det ett grupparbete, men eftersom jag lämnat min grupp till sitt öde idag så tänkte jag försöka gottgöra genom att jobba på den där uppgiften vi ska hinna med så där vid sidan av heltidsstudier. Så medan de andra har redovisat för de andra i klassen vad vi laborerat med denna vecka försöker jag göra undan så mycket jag kan då jag ändå bara sitter stilla i bilen. Jag känner mig nästan lite flitig ;)
 
Vi har gjort en träningsstudie, alltså gjort tester, ett 4 veckor långt träningsprogram och nya tester för att se vad träningen gett för resultat. Intressant! Nu gäller det bara att få ihop ett snyggt arbete som vi kan vara stolta över...
Min utsikt de kommande 8 timmarna, eller så långt batteriet räcker.
 
Det är väl lika bra att stirra in i datorn då utsikten sällan är mer inspirerande än så här.
 
 

Uppdatering

Den senaste tiden känner jag att jag inte riktigt hängt med i svängarna. Det har verkligen varit mycket nu. Fattar inte varför det jämt klumpar ihop sig så att allt roligt händer på en och samma gång och man springer som ett fån emellan och hänger ändå inte med då man stundvis kan vara sysslolös veckotal däremellan.
 
I helgen var det ju dags för årets ski-o premiär för min del. Det gick verkligen över förväntan! Jag trodde att jag inte skulle ha nån ork och att jag definitivt inte skulle hitta något med tanke på den ringa mängd jag tränat och skidorienterat i år. Jag blev 3a på DM i damklassen och gjorde faktiskt ett helt okej lopp. Det är klart att det är lite kantigt och att det finns mycket att finslipa men med min träningsmängd kan jag inte vara annat än nöjd. I stafetten fick jag på ett bättre flyt i skidorienteringen och jag var snabbaste dam på 2 av mina 3 sträckor. Vi vann, jag och Alexandra, och fick ett presentkort på 80 €. Man tackar! Då får jag nya ol-skor till sommaren.
 
Nu i veckan har vi inlett ett nytt tema i vår fysiologikurs nämligen metabolism. Vi har gjort en laboration och mätt vilket sorts muskelarbete som förbrukar mest energi och jag har grottat in mig lite djupare i muskelkontraktioner. Bilderna nedan kan jag hålla ett 20 min föredrag om. Tyvärr får jag inte vara med på vår redovisning imorgon, men jag litar på att min grupp kommer att göra ett riktigt bra jobb! =)
 
Nu är jag hem-hemma och sitter och tar det lugnt i min ensamhet. (Pappa är iväg och spelar Bridge) Jag filosoferar lite över kommande helg och sprintFM tävlingarna som ska gå av stapeln. Jag hoppas på att kunna vara lika lugn och samlad denna helg som jag var förra. Men jag tror att jag lägger mer press på mig själv bara för att det heter FM och då tror jag också att det är lättare att börja stressa och göra en massa onödiga misstag. Den som lever får se. Det enda jag ska försöka fokusera på är att ta det lugnt och inte stressa. Orientera kan jag och skida också, att kombinera dessa är knepigt dock. Jag ska göra mitt bästa och så får vi se hur långt det räcker.
 

Premiär

Den här helgen blir det flera premiärer. Pappa överraskade med att ha bokat revybiljetter till premiären. Nedan ser ni trailern. Hoppas på lika bra show som förra året! Det blir en perfekt uppladdning inför min ski-o premiär imorgon. Och om man nu en gång gör en premiär så ska det inte sparas på krutet, 4 lopp på en dag blir det! Varför vara som alla andra när man kan vara sig själv? ;)
 

Hemhemma

Efter en viss dramatik på båten så kom jag mig hem inatt. Hade sällskap av Tove, en barndomskompis från Vörå på båten. Vi spelade ett hemmagjort kortspel, pratade, kollade film och sov. Klockan strax efter 3 var jag i säng. Nu är jag pigg som en mört (not) och ska iväg till mitt gamla höstadium för att utföra lite massörsjobb. Blev i alla fall kallad världens bästa massör så det värmer =) Det brukar alltid vara kul att träffa Johanna och prata lös lite. Något vi båda är oerhört bra på!!

Tacolasagne

Bella har introducerat mig till denna underbart goda och enkla rätt. De e liksom tacos och lasagne i ett och kan det ens bli annat än bra? Tyvärr har jag ingen bild på denna maträtt men jag lovar, det är värt att testa!!
 
Ingredienser:

400-500g köttfärs
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
olja
1 paprika
2-3 tomater
1 lök
(övriga grönsaker efter behag)
1 burk tacosås
1-2 dl creme fraiche/matgrädde eller annan bas man har hemma. Mängden beror på hur krämigt man vill ha det.
riven ost
1 paket tortillabröd
 
Gör så här:

Stek köttfärsen och ha i kryddpåsen och vattnet. Låt vattnet koka bort. Ha i grönsakerna och låt puttra tills de mjuknat lite. Ha sedan i tacosås och creme fraiche. Smörj en ugnsform (jag hade en stor rund Arabia och det var alldeles lagom) och bita i 1-2 tortillabröd i bottnen tills den är täckt. Varva sedan köttfärssåsen och tortillabröd. Strö riven ost över. Lägg in i ugnen 175-225 grader i 15-20 minuter. Klart!!

Fika

Idag hade jag och tjejerna fikakväll. Vi hade ovanligt lite fika ikväll, men denna gång gick allt åt sig i alla fall (vi var 6 stycken). Vi är så där hyfsat okej på å trycka bullar och andra godsaker. Jag har småningom kommit över de flesta krämpor efter söndagen, men armbågar och vänster fot gör fortfarande lite ont. Imorgon åker jag hem till Finland igen och stannar över helgen. Den nya båten lär jag hinna åka in så det räcker och blir över kommande veckor, men den är ju bättre än RG I i alla fall ;)
 
 

Jag överlevde!!

Det var ett tätt snöfall då vi gav oss iväg på årets lopp, det blåste, det gick tungt och spåren var sisådär. Stämningen var god och trots vädret och det var hyfsat mycket publik som stod längs spåret och hejade på. Det gav en extra energikick! 
 
Det här är vad jag hann fundera på under loppet:
 
0-5 km: Det här går ju lätt, piece of cake! Jag kan nog öka lite. Det är ju ändå ganska kul!
 
5-10 km: Suck, hur kan det fortfarande vara så långt kvar? Det här kommer aldrig att gå..
Bit i nu bara, häng på damen som är framför och släpp inte den ryggen så tar du dig nog i mål! Nej, det här är tråkigt! Vad har jag gett mig in på? Att jag aldrig lär mig?!

10-20 km: Aj, världens huvudvärk slår till. Kan knappt tänka nåt. Bara fokusera på att ta nästa stavtag. Inte tänka...det gör inte ont...ta nästa stavtag nu bara...VEKLING! Det gör inte ont har jag ju sagt!!
 
20-30 km: Halvvägs. HALLELUJA! Bara hälften kvar då. Huvudvärken sitter i. Dricker lite extra vid vätskestationen i hopp om att det ska gå om. Icke! Istället blir jag lätt illamående av att ha druckit för mycket på en gång samtidigt som jag försökte skida. I nåt skede har det slutat snöa. Minns inte riktigt när. Hur som helst glad att det inte snöar längre!
 
30-40 km: Skidade om den enda jag brukar tävla mot. Det luktar SEGER!! Men ska jag lyckas hålla undan? Gubbar på 60+ brukar kunna vara rätt sega...Huvudvärken ger med sig. Vilken känsla!! Vid 19 km kvar kommer jag på mig själv att tänka på att om jag ramlar kommer jag inte kunna ta mig upp igen. Å andra sidan, varför fortsätter jag? Tänk vad skönt det hade varit att bara lägga sig ner. Bara vila lite... Nej, skärpning nu! Fortsätt kämpa! En fot framför andra. Nästa stavtag. Tänk inte så mycket! Fokusera på ryggen framför. Det gör inte ont, du inbilla dig bara! Kalapää drickastation passeras. Här ökade jag förra året. Hur 17 orkade jag det? Nu är jag helt slut. Ryggen dog för x antal km sedan precis som armarna. Benen fungerar hyfsat och känns nästan pigga. Dock orkar de inte växla tempo efter 3 h i samma lugna fina. I varje uppförsbacke är det en konst att faktiskt kunna ta korta snabba steg.
 
40-50 km: Vilken känsla att se ensiffrigt på skyltarna som meddelar hur långt det är kvar. Ger lite mer energi och jag orkar fortsätta. Måste. Jaga. Ikapp. Damen. Framför! Kan. Inte. Förlora! Lyckades jaga ikapp. Saktade in och la mig bakom. Tänkte ta det i spurten. Kom på att det är stakning som gäller på spurten och insåg med 5km kvar att jag nog inte kommer att kunna staka alls om 5km så jag la i en högre växel i hopp om att skaka av mig henne för jag visste att jag hade bättre glid. Kände en fördel av hemmaterräng. Visste exakt hur långt det var kvar och kände till varje liten kurva. Lyckades inte skaka av mig henne. Hade en sista chans i sista nerförsbacken. Men nej, hon var för stark i stakningen. Fick se mig slagen i spruten. Knäckt!!
 
Mål: Vill falla ihop i en liten hög och stortjuta. Jag är så trött, har så ont och vet inte hur jag ska orka ta mig till duschen. Gratulerar Ellinor som slog mig. Försöker ta nåt steg framåt. Funkar inte. Lutar mig mot stavarna för att inte ramla ihop. Blir föst framåt, får en medalj, en saftmugg. Folk pratar, jag tror jag också gör det. Jag minns inte riktigt. Allt är suddigt och som i ett töcken har jag duschat, bastat och sitter och äter. Känner att lite av energin börjar återvända. Huvudvärken har försvunnit. Skönt! Ett flertal herrar kommer fram och pratar om hur knäckta de blev av att jag hade så bra skidor, att de tyckte att jag skidade bra osv. Imponeras av att de vet vem jag är i vanliga kläder också då de bara sett mig i skidkläder och med skidglasögon innan. Kanske de känner pappa eller nåt. Eller som man brukar säga: Alla känner apan, apan känner ingen...
 
Hemma: Fammo och faffa skjutsar hem mig. Jag försöker sova. Jag ligger mest och skakar under täcket. Av trötthet, av smärta..svettas och fryser samtidigt. Önskar jag hade tagit en burana så jag slapp allt som gör ont men jag orkar inte heller kliva upp. Fasar för båtresan till Umeå...
 
 

Hem-hemma

Nu är det verkligen länge sedan jag uppdaterat något så jag tänkte passa på medan pappa vallar lite på mina skidor inför morgondagen. Sedan ska vi testa ut vallaboet på skidorna så att jag får lagom mycket fäste imorgon. Jag är alltså hem-hemma nu. Den nya båten tyckte jag om och så var vi 10 minuter tidiga!!

Den senaste veckan har jag varit mycket i skolan och till sist började Pär fråga mig om jag inte har något liv. Nej det har jag inte om jag inte får träna svarade jag då. Okej, jag har väl kanske det men inte just den onsdagen för vi ville ha vårt grupparbete någorlunda klart så att torsdagen inte skulle bli så stressig.

I torsdags var jag och hälsade på Anna Maria och blev bjuden på en delikat middag. Sedan kollade vi på Carolina Klyfts dokumentär och jag fällde nästan en tår. Gripande historia!

Nu ska jag äta frukost och försöka ladda upp inför morgondagen. Lär nog behöva all extra energi jag kan få!

Botniavasan

Bestämde mig idag för att jag kör Botniavasan nästa helg! Med eller utan hjärta, typ... Jag har våndats i flera veckor, först över FM i ski-o och sedan Botniavasan. Det är så himla drygt att vara anmäld till tävlingar och vara inställd på att köra dom för att sedan ge upp innan man ens har försökt. I helgen har det känts bättre med min hälsa och jag bestämde mig därför idag att jag kör. Det finns nog de som inte tycker att det är en bra idé och det kanske det inte är. Men jag känner att jag behöver det här och i och med att det känns bra att träna så kommer jag att göra ett försök.

Men jag är ju inte dum. Det är klart att jag kommer att avbryta om det är så att jag känner att det inte funkar! Det finns många saftstationer längs banan så det är bara att kliva av när som helst. Jag har gjort det en gång förut och jag kan göra det igen (även om jag vet att det kommer att sitta långt inne..).

Eftersom jag förmodligen kommer att få nån uppmaning om att vara försiktig osv så ska jag väl gardera mig med att säga att JA jag är försiktig, JA jag håller koll på hjärtat. Det slår i jämn och fin takt bara lite snabbare än vanligt då jag anstränger mig och det handlar om 20-30 slag/min i medelmåttlig ansträngning. Däremot vet jag också att jag kommer att må så himla mycket bättre om jag får göra något annat än stirra på väggen hemma och om jag får ha något att se fram emot, något som gör det värt att kämpa och ha tålamod. Annars har det bara känts som om jag kan lägga mig under täcket och skita i att kliva upp om dagarna. Nu däremot är känslan en helt annan. Nu ska jag ju få göra nåt, jag ska få dra på mig en tävlingsnummer (även om det bara är på skoj) och det gör det värt att kliva upp varje morgon igen. Om inte det också räknas, vad är det egentligen som räknas då? Jag lever hellre än bara är vid liv så att säga.

Befrielse!!

Idag har jag varit i skidspåret hela dagen och langat fram en seger i damklassen i Röbäck skimaraton. Lite stolt blir man ju!! Fick stå och skryta inför alla andra drickalangare om hur duktig "min" skidåkare var. Jag sa att "hon var väl 11 på SM då nog är hon ju helt okej" och Lisa fyllde på med "ja, det är nog så att vi inte behöver skämmas i alla fall", då gubbarna i spåret frågade hur duktig Emilia är.

Nu på kvällen makade jag mig iväg till gymmet och köttade intervaller. Första gången sedan mitten av december. Behöver jag ens nämna hur skönt och befriande det var? Jag menar att få springa sig riktigt, riktigt trött. Okej jag höll på att spy, det var svinjobbigt och jag var inte snabb (men det är länge till våren än). Men känslan att få träna på riktigt efter en och en halv månad är svårslagen! (Okej, jag kanske inte riktigt fått tillstånd att köra på för fullt, men eftersom pulsen varit riktigt medgörlig de senaste dagarna så ändrade jag fartlek till intervaller.) Inatt kommer jag minsann att sova gott i alla fall! =)

RSS 2.0