Grillning

Idag blev det ett lugnt och fint pass på havet med korvgrillning och bra sällskap =) Perfekt sätt att spendera en påskdag! På eftermiddagen körde jag A2 och sedan åt vi en utsökt påskmiddag.
 

Tjocka

Idag är det långfredag och brukar "förr i tiden" vara tråkigaste dagen på året. En dag då man inte fick göra något alls. Min dag har inte direkt varit så, jag har knappt hunnit sitta still alls idag. Men det är ju bra för tänk om jag hade fått tråkigt. Jag var på en "kort" skidtur på morgonen. Ute på isen stötte jag på dimma. Jag har aldrig varit med om liknande dimma. Det var som en vägg, otroligt coolt! 
 
Jag lyckades få en bild med både sol och dimma. Cool tycker jag =)
 
Det här är ute i Holmsund, eller typ Knivingen om man ska vara mer exakt.
 
Ute på Umeälven
 

På eftermiddagen kom bästa syster på besök och vi var ute på isen och lekte med Memphis och sen hämtade vi pizza, vilken jag tryckte med sällan skådad aptit. Tyvärr var de tvugna att hasta iväg till båten, men inte var jag sysslolös för det. Jag gick iväg till Emilia för att förbereda morgondagens påskmiddag. Kommer att bli supergott! =) 
 
På Nydalasjön och leker med Memphis.
 
 

Finbesök

Idag har det åter varit ett fantastiskt fint väder! Passade på att vara ute på isen i två timmar i sällskap med Emilia och Linn. Vi hade trevligt och det kändes inte alls som om vi var ute i två timmar. Dock kändes det nog av lite då jag kom hem och jag låg utslagen i en halvtimme efter att jag badat och ätit. Sedan var det full fart igen på gymmet och även där hade jag sällskap. =)

I morgon blir det nog ett skidpass till från morgonen då det ska vara fint väder då också. På eftermiddagen får jag finbesök av syster med en sämre hälft ;) och Memphis.

Ett nytt långpass planeras in till helgen igen om det skulle vara fint väder. Har faktiskt hyrt Idrottshögskolans bil ifall jag skulle få nåt värre infall och vilja ut en bil utanför Umeå.
 
 
 
Gassande sol och inte ett moln på himlen. Även om jag inte hade underställ så fick jag varmt, superskönt med vår!!
 
 

Filosofi

Imorgon har jag tenta. Hade egentligen tänkt skriva den den 24 april, men eftersom jag inte åker till Tjeckien så skriver jag den nu istället. Drygt då jag inte hunnit tentaplugga och inte känt mig motiverad heller eftersom jag inte riktigt haft tid. Men jag får ju i alla fall se exempel på hur frågorna kan se ut och det kan ju vara bra att veta inför omtentan.

Istället har jag gått och blivit filosofisk. Nej men jag läser en bok som gör att jag måste uppväga lite med något torrare, djupare och (eventuellt) mer vettigt. Så därför har jag börjat läsa en bok av en filosof Thomas Nagel. Vi ska se om jag orkar mig genom hela ens. Å andra sidan uppväger ju nog alla filmer vi ser i vår filmutmaning en hel del ytlig skönlitteratur. Just nu ser jag Metropolis. En stumfilm från 1927, det är världens första actionfilm kan jag ju berätta för de mer oinsatta. Jag har konstaterat att stumfilm faktiskt kan vara ganska bra och många gånger är äldre filmer rätt okej ändå. Det är inte per automatik så att en film är dålig bara för att den är gammal, har jag lärt mig.

Förutom att jag försöker bli lite mer kulturell och djup (går sådär) så har jag tränat ett spänstpass idag. Jag kommer knappt kunna gå i morgon. Benen kommer att vara som styltor och varje rörelse kommer att kännas av. Förra veckan då jag gjorde mycket färre hopp kunde jag inte böja mig för att knäppa på skidorna dagen efter. Då är det ILLA!!

Tjusningen

Återigen har jag haft en underbar dag på isen med trevligt sällskap. Vädret har verkligen varit något i hästväg idag och jag hoppas på fler såna här dagar så jag kan vara ute och bara njuta. Det hettar lite i mina kinder ikväll och fräknarna framträder allt tydligare (tyvärr). Det är liksom svårt att beskriva exakt hur underbart det är ute på isarna en sån här dag så jag bjuder på en bildbomb istället.

 
 
 
 
 
 
 
Foto: Camilla
Foto: Camilla

Upp som en sol, ner som en pannkaka

I många veckor har jag sett fram emot säsongspremiären jag skulle göra i Tjeckien. Det blev inte så. Lägret är inställt var beskedet som kom i ett mail samma morgon som jag skulle åka iväg mot Finland för att sedan åka till Prag därifrån. Vilken BESVIKELSE!! Jag satt och var sur och tvär hela resten av dagen och livet kändes mest som en enda pina. Jag ville ju så gärna åka iväg och vara som en kalv på grönbete! Lägret ordnas nu en vecka senare istället och då har jag inte riktigt tid att åka. Lusten försvann också lite med besvikelsen så jag bestämde mig för att stanna hemma istället.
 
I torsdags gick jag in i väggen helt. Luften gick ur mig totalt! Efter ett intervallpass på förmiddagen gjorde jag ett långpass på eftermiddagen och med lite för lite energi i kroppen var det inget lyckat recept. Mot slutet av passet var jag hela tiden tvungen att fokusera på att ens ta mig hem, men hem kom jag och åt pitepalt för första gången i mitt liv. En enorm paltkoma kom över mig och jag låg i fosterställning i soffan och kved resten av kvällen, nästan.
 
Igår blev jag uppmuntrad av ett gäng härliga vänner =) Vi hade tapaskväll och åt nästan ihjäl oss, pratade, skrattade och hade det allmänt trevligt.
 
Idag har jag varit ute på isen med Camilla och Selma. Vi åkte via Tinas hus och såg hur hon bodde och fick samtidigt lite mer skidsällskap. Soligt och trevligt hade vi och plötsligt kändes livet inte lika trist och tråkigt längre. Vi var nästan och nosade på iskanten, men som de landkrabbor vi är så höll vi oss på rätt behörigt avstånd ändå. Det kunde vara rätt kallt att ta sig ett dopp nu.

Vilodag

Idag hade jag en vilodag inplanerad. Så då började jag såklart dagen med att gå till gymmet till kl 7. Men lugn!! Jag värmde upp och stretchade, eftersom jag normalt är oerhört slarvig med det och jag ändå hade vaknat så tyckte jag att jag kunde stiga upp. Däremot bröt jag mot vilan senare under dagen då jag, Bella, Anneli och Sofia åkte ut och skidade/lekte. Vädret var så underbart att jag inte kunde hålla mig!
Ni fattar väl varför det var svårt att hålla sig inohus idag, eller hur??
 

Kärlek

Jag har hittat min nya kärlek! Idag var det fjärde dagen i rad som jag var ute till Knivingen i Holmsund och bara nötte på mot horisonten. Om det är bra väder funderar vi på att åka imorgon också, jag och Bella och Anneli. Hur många såna här dagar får man egentligen per år? Det gäller verkligen att ta tillvara varje chans!!


Jag <3 isen

Perfekt lördag

Idag vaknade jag trött och seg. Jag hade planerat in intervaller men funderade i en timme innan jag steg upp på om det faktiskt var mödan värt. Jag makade mig iväg till gymmet och körde lite halvtaskiga intervaller på löpband (nej jag kände inte för att halka omkring i minus 15 för att köra intervaller jag egentligen inte ville köra så det blev inne eller inte alls).

När jag sprungit klart var jag ändå nöjd med att ha tagit mig upp och sprungit. Jag satte mig på Iksu, åt lunch och pluggade en stund för jag visste att jag inte skulle få nåt gjort hemma. Efter det drog jag mig hemåt och tvingade med Anneli ut på en skidtur (hon påpekar att det var hennes förslag att åka ut och skida). Superhärligt väder! Och jag tog det, hör och häpna, riktigt lugnt idag. Skidade för det mesta någon meter framför A, men hela tiden på ett ungefär i hennes takt och hade en medelpuls på 95 eller liknande. NÖJD!!

Ikväll har jag och AM umgåtts och det är guld värt att ha henne som vän=) Vi kan prata om allt mellan himmel och jord och det behövs ibland då man ältar och ältar men inte kommer fram till något. Vi har ätit sushi, "sett" på James Bond och gjort chokladbollar, men mest av allt har vi pratat.

Nu är det sovdags för en kvällstrött. Imorgon är det full fart som gäller igen!
Fotot ärligt stulet av Anneli=)

Solskenstur

Efter vad som känts som en lång skolvecka är det äntligen fredag och helg. Jag hade bråttom iväg från redovisningarna idag för att jag skulle ut till Holmsund och skida så snabbt som möjligt eftersom det var underbart väder. Stannade dock till och pratade på Iksu, först med Lisa och sen med Pär. Då jag kom ut hade finvädret försvunnit som i ett trollslag. Självklart! Jag tjurade medan jag gick hem och kom fram till att jag tänker åka ut i alla fall. Egentligen hade jag bara tänkt "promenera" med skidorna på fötterna och njuta av solen, men eftersom solen inte ville visa sig så blev det inte riktigt så till en böjan. Då jag vände om kikade solen fram och jag blev på bättre humör igen =)
Tack Lilli för att vi får låna din bil så vi har möjlighet till det här =)
Kikade lite närmare på en spricka ute på isen
Jag hann också med att göra lite mönster med min GPS-klocka. Jag vet inte med andra men det roar mig enormt mycket eftersom jag vet att jag får sitta och kika på mönstret på en karta i efterhand. Detta mönster är tillägnat Lisa. Puss på dig! ;)
Jag mot horisonten. Älskar den känslan!!
Solen kikade fram
Och jag blev nöjd! =)
 
Det är svårt att hitta lika bra terapi som att få mata på för sig själv nånstans långt från alla människor. Jag blir ofta väldigt stressad av att vara på ett skidspår. Det är folk som skidar förbi, jag skidar förbi andra, nån gubbjäkel som försöker hänga på i ens fart osvosv. En massa stressmoment i onödan. Därför gillar jag ensamheten ute på isen allra bäst. Att få reda ut tankar och känslor och kanske komma på rätt spår. Det behövs också ibland och jag tycker att motion är det bästa sättet, den bästa terapin för både kropp och själ.
 

Finlandismer

Bella skrev ett inlägg om finlandismer för ett tag sedan. Nu som då upptäcker vi nya finlandismer, ibland uppenbara saker som man helt enkelt inte tänker på medan andra saker är mindre uppenbara och man tror är helt accepterat på svenska. Vi tänkte nu uppdatera vår lista över ord/uttryck som bör undvikas om man vill att svenskar ska förstå vad man säger. Många fler finns det och en ny sammanställning kommer senare, men här är vår lista del II:
 
Höödu = finaste tilltalet en österbottning kan åstadkomma
Tykält = ofta
Krapula/krabbis = bakfull
Morkkis = dagen efter då man ångrar vad man gjorde under gårdagen
Pracko = omständigt/svårt
Pääro = potatis
E päärona e blöt? = Är potatisarna färdigkokta?
Jag har kallt/varmt = jag är kall/varm
Ped = cykel
Styv = stel, kan bli väldigt fel att använda denna finlandism i Sverige
Pakko = tvång/måste
Länkkare/lenkkare (osäker på stavning) = löpskor
Fara på länk = löptur
Laga håret = tydligen fixar man håret i Sverige
Vitsi = attans/jäklar eller annat passande förstärkningsord
Klövisar/klövhandskar = vi har inte hittat någon översättning
Plättar = den eviga plätt/pannkaksdiskussionen är väl egentligen onödig att dra igång men vi tycker att plättar steks i en stekpanna och pannkakor gör i långpanna i ugn.
Småbröd = kex/kakor
Tsärildren = kärl (i matlagningssammanhang)
Karott = skålformigt serveringskärl
Krycklo = översättning saknas, men skröplig 
Kräka = krypa/kräla
Pajar = klappar, ex. pajar en katt
Kisson/kissi = Katt
Vappen = Valborg
Messåmar = Midsommar
Memma = äts i Finland på påsk
Semla = ett bröd som man äter med smör och pålägg inte fastlagsbulle
Feittisdasbollo = fastlagsbulle
Villa = Sommarstuga
Villaavslutning/Veneziansk = då sommarstugesäsongen avslutas (oftast i slutet av augusti)
Pampas = Österbotten
Pampes = österbottning
Penkkis = Bänksuddardagen, då alla ABI tar läslov inför studentskrivningar (oftast i början av februari)
ABI = Abiturient, sistaårs gymnasieelev

Kycklingburgare

Kvällens middag blev kycklingburgare med avokado, paprika, sallad och en hemmagjord sås. Gott och enkelt =) Jag ungsstekte kycklingfiléerna kryddade med salt, peppar, Hackmans örtkrydda och timjan. Blandade en sås på creme fraiche, timjan, salt, peppar, citronsaft och hackmans örtkrydda. I burgaren hade jag sallad, avokado, paprika, senap, ketchup och bröd hade jag köpt (Max Friscobröd)
 

FSOM del II

Igår var det dags för långdistans i FSSOM, vilket inte är min starkaste sida. Jag brukar tappa motivationen någonstans mitt i loppen eftersom jag inte gillar långavstånd och sådana brukar det finnas gott om på en långdistans. Igår var det annorlunda, det var roligt, det gick relativt lätt och orienteringen flöt på på ett sätt jag inte är van vid. Vid varvningen efter ca 2/3 av loppet fick jag höra att jag ledde med 30 sekunder. Jag fick världens adrenalinkick och ökade farten för att hålla mina konkurrenter stången. Jag lyckades! Jag vann!! :D
 
http://svenska.yle.fi/artikel/2013/03/10/sundelin-fso-mastare-i-skidorientering
 
Bilder från söndagen (ärligt stulna av fotografen Jens Jern)
Vid varvningen
Trött efter målgång
Glada miner på prispallen

De sju samurajerna

Jag och Anneli har ju ett litet projekt på gång. Vi ska se de 250 högst rankade filmerna på Imdbs lista. Jag ligger drygt 10 filmer efter A i nuläget men jag jobbar på att ta mig ikapp. Igår underhöll jag och Bella oss på båten med att se de sju samurajerna. För de oinsatta är det en film från 1954 i svartvitt och de pratar japanska. Den är 3,5 timmar lång. En riktig pärla!! ;) Eller ja... nåt sånt... Nu har jag i alla fall sett den och jag kommer nog inte att göra det igen. Däremot har jag andra riktiga klassiker att se fram emot så som världens första actionrulle. Det är en stumfilm. Action och stumfilm är inte en kombination jag hade väntat mig så där i första hand men vem vet, kanske jag hittar en ny favorit?

FSOM

Nu är testerna undangjorda och det känns skönt! De gick lite upp och lite ner, men inga jätteskrällar i resultat egentligen. Tävlingshelgen inleddes med en medeldistans idag. Det blev ett silver i FSSOM för min del. Helt okej lopp, men några alldeles onödiga missar på grund av att jag under delar av banan stressade lite. Imorgon är det nya tag och då ska jag ta det lugnare i orienteringen och försöka ha lika bra fart på skidorna som idag.

Utmaning

Har precis tagit upp en utmaning mot Anneli, wish me luck!!! Och som vanligt är det ju inte speciellt vettiga saker vi håller på med heller så därför en bild som passar till det. 
Det här är väl jag i ett nötskal kanske. 
 

Arrow

Ännu en lång skoldag till ända. Idag labbade vi på med olika styrketester och det var otroligt kul! =) Grupparbetena efteråt är kanske inte alltid lika inspirerande, men just nu har jag så bra grupp att jag tycker det är kul att gå till skolan (nästan) varje dag. Idag hade jag dessutom en schweiziska med mig, stackarn fick höra på våra bråka hela halva dagen. Kanske hade hon kul på labben i alla fall. 
 
Igårkväll råkade jag och Anneli snubbla över en tvserie som vi blev alldeles fast i. Arrow. Den var rätt spännande, tyckte jag i alla fall, och vi ska fortsätta kolla den idag. Bara hon skulle sluta plugga nån gång... Ikväll kommer jag inte att göra många knop för att vara så pigg som möjligt inför mina tester imorgon. Börjar få den där välbekanta test-ångesten nu. Jag vill ju göra test, men jag vet hur jobbigt det kommer att bli så samtidigt vill jag ju inte göra det. Jobbig sits, eller hur? ;) 
 
I övermorgon åker jag hem-hem för att vara med på tävlingar i skidorientering. Det är FSOM som hägrar och jag hoppas på att kunna göra bra lopp. Jag behöver inte placera mig högt upp (även om det är ett plus) bara jag är nöjd med min prestation. Det var jag inte efter FM och kvalloppet grämer mig fortfarande. Så mycket att jobba på, så många ställen där jag hade kunnat spara en massa tid. Speciellt om jag inte ramlat som bambi på hal is!! Nej, Svansjön hoppas jag på i helgen istället ;)

Test

Mina skolveckor är väldigt hektiska just nu och ändå gör jag inte ens i närheten av tillräckligt mycket skolarbete. Hade verkligen behövt helgerna till att plugga men då tävlar jag och reser...tur att jag har min tenta lite senare än de andra i alla fall...

Både igår och idag har jag varit och skidat med Emilia efter skolan. Det är sällan man får så bra kvalitetstid som då man kör långsamt bredvid varandra timme efter timme. Och vi har sällan så kul=)

På torsdag har jag tester i labbet. Jag ska se vad som bör förbättras innan säsongen drar igång och vad som hänt under vinterns träning. Jag är nästan lite nervös, det är jag alltid innan test, men samtidigt ska det ändå bli lite kul. Tror jag, sådär nånstans innerst inne. Och eftersom jag och Emilia fått höra att vi lever i symbios så försöker vi leva upp till det och hon ska göra testerna samtiigt som jag ;)

Slö soff-söndag

Idag bänkade jag och Bella oss i soffan vid halv 8 tiden på morgonen och sedan dess har vi suttit där. Först Vasaloppet, sedan 5-milen i VM och till sist skidskytte. Emilia kom hit vid lunch och vi åt risgrynsgröt och en massa annat. Outfiten har varit jättesnygg, helt enligt senaste mode, med stickasockor, en t-skjorta och ett par herrkalsonger. Men vad gör väl det då man ändå ligger under täcket hela dagen?
Dagens outfit

Vi har bakat också! Eftersom det har lämnat lite av varje från då Bellas familj var här försökte vi göra slut på det idag genom att baka. Bland annat choklad och en citron var startskottet till att vi bakade för en halv armé. Vi vet inte hur vi ska orka äta upp allt, men kanske Anneli som nu är i Finland vill ha lite då hon kommer hem. En del av det vi bakade blev mer lyckat än annat.
 
Gissa detta bakverk:

Trerätters

Här är gårdagens mat i bilder, tyvärr har jag inga recept på den men det kanske kommer.
 Förrätt: Trattkantarellsoppa med en touch av skogen. Serverat med hembakad focaccia och vitt vin.
Skål!
 Smördegsinlindad kyckling med curry-ananassås och iranskt ris. Serverat med en god sallad och rödvin.
 
Efterrätt chokladmousse med rommarinerade hallon. 
 
 
 
 

Lyx

Den här veckan har varit en smula stressig. Pappa och jag åkte med båten på mådagkväll och kom till Umeå mitt i natten. På tisdag tränade vi på varsitt håll och träffades på Iksu sedan. Han skulle träffa Pär och prata så jag visade vart han skulle gå då det var dags. De skulle ha ett kort möte men då jag 2h senare kom från min föreläsning satt de fortfarande och pratade. Då lunchade vi på H&H, sedan återgick jag till skolarbete och pappa och Pär fortsatte deras maraton "korta" möte.
 
På onsdag åkte pappa iväg mot Söderhamn och Linda medan jag hade skola hela dagen. Sedan hade jag ett kort träningssamtal och fick ett ultimatum; antingen tränar jag intervaller MED skidåkarna eller inte alls. Sagt och gjort! Då jag kom hem hade jag lite ont om tid. Jag var ombytt och klar på 5 minuter och ut genom dörren inom 10 minuter. Det måste vara nåt slags rekord! Intervallerna gick helt okej och då jag fick draghjälp gick det ännu bättre. Jag har hört rykten om att det finns de som blev lätt imponerade av att jag faktiskt kunde stå på ett par skidor och ändå inte se ut som en kråka så som jag försökt påstå och inbilla alla. Då jag kom hem satte jag mig i soffan och orkade knappt röra mig.
 
Bellas föräldrar, Lilli och Mats, och lillasyster Alle kom på besök på onsdagen och ska stanna till lördagen. Vi har haft det riktigt trevligt och nu förbereder vi en riktig brakmiddag. Trerätters lyxmiddag som jag och bella fått komponera ihop själva. Svampsoppa, smördegsinlindade kycklingfiléer med currysås och chokladmousse med rommarinerade hallon. Kan knappt vänta!! Det är vad vi kan kalla fredagsmys=)

Sprint FM

Är lite seg med att blogga just nu. Jag har inte riktigt hunnit men jag Lovade ju en uppdatering om förra helgen. Det var en lång resa till Joensuu och jag fördrev tiden i bilen med att nörda och läsa en massa artiklar och skriva lite skolarbete. 
 
På lördag morgon var det dags för kval. Jag var rätt taggad och tyckte att det var roligt. Dock ramlade jag på i princip varje kontrollavstånd och det tappar massor av tid på, kring 10 sekunder för varje fall om inte mer. Jag hade dessutom två vägvalsmissar och en rejäl bom. Ja, det säger ju sig självt att jag blev nästan sist. I sprint finns det inte marginaler för sånt.
 
På eftermiddagen var det B-final som gällde för min del. Inte så taggad och jag värmde inte ens upp. Orienteringen flöt inte på alls och mördarbacken tog nästan kål på mig. Tror det var kring 75 meter stigning på 500 meters åkning så det var BRANT!! Vet dock inte riktigt vad som var värre, uppför eller nerför... Dock vann jag i alla fall B-finalen och det var ju en himla tur!! Då kvällen kom insåg jag att jag gärna ville skida stafett också eftersom jag ändå tagit mig ända till Joensuu. Pernilla skickade ett meddelande till en från en annan förening och vips hade jag ett lag. Kul!
 
Stafetten tänkte jag ta lite som träning, men mitt i allt kom min lagkompis in nästan med täten från startsträckan och då tände jag till rejält. Jag skidade på så gott jag kunde och vi slutade 9. Inte så illa för Kouvolan Suunnistajat lag 4!! ;)
 
På hemresan hoppade jag på med Susann, som bara råkade vara i Joensuu över helgen, och vi fick spendera 8 h kvalitetstid i bilen =) Så summa summarum var det en rätt bra helg även om jag kanske inte presterade så bra som jag ville på lördagen.

RSS 2.0