Ny hobby

Nu har jag småningom landat efter Portugalresan. Jag är otroligt sliten och trött. Sov till exempel 11h inatt. Jag gick och lade mig redan strax efter 21 igårkväll och har sovit som en stock. Det behövdes för nattsömnen var väl sisådär i Portugal och många nätter steg jag upp redan kl 4. 
 
Vi hade ett superbra läger och det är ett privilegium att få åka iväg och träna med dessa ungdomar, även om jag får en och annan ålderskris i samband med det ;) Vi har gjort många bra träningar och även om inte allt gick som planerat så var nog lägret i sin helhet lyckat. Det bästa är väl att det inte blev några större skavanker och skador och sjukdomar under lägret. De som skadade sig mest var ledarna med muskelbristningar och diverse ramlande in i träd, men sånt händer.
 
Filmen vi gjorde får tala för sig själv.
 
 
 
Efter lägret har jag skaffat mig en ny hobby: plocka taggar ur armar och ben. Det är helfestligt att se taggarna hoppa ut och dessutom lättar det lite också eftersom en del av dem har irriterat huden lite. Det finns alltså taggbuskar så det räcker och blir över i Portugal och huden ser ut därefter också.
 
Because I'm happy! Hittar jag lika bra föräldrar som hjälper mig med matlagningen så åker jag jättegärna ett nytt år med det här gänget, utan Lilli och Mats hade lägret definitivt inte varit lika bra. Mat är viktigt för att man ska få ett lyckat läger och jag tror att den goda maten vi fick är en stor bidragande orsak till att vi klarat oss utan skador och förkylningar. Nu gäller det bara att vila tillräckligt för att undvika förkylningar efter lägret också.

Årets första dopp

En utförlig Portugalrapport kommer senare. Jag jobbar för fullt med en film från lägret :)
 
 
Under tiden:
"varför badar du alltid med kläderna på...?" frågade Tjorven i Saltkråkan...jag det kan man ju undra, men ibland har man inte alltid tillgång till badkläder då man får ett infall att det kunde vara kul att bada. Nöden har ingen lag liksom ;)
 

Pulled pork

Jag gjorde en rejäl chansning då jag valde huvudrätt. Jag har aldrig gjort pulled pork förut och jag har aldrig smakat det. Däremot alltid velat testa så nu hade jag ett perfekt tillfälle att göra det. Jag blandade ihop en marinad på måfå och hade det i ugnen lite på högt. Jag serverade köttet med tortilla och lite salladsingredienser + en coleslaw som jag svängde ihop lite på högt. Det blev SUCCÈ!! Supergott och jag är nöjd. Definitivt nåt jag kommer att göra igen. Tack Elbert för lite tips på vägen! :)
 
 
Pulled pork (hade varit nog till 6-8 pers)
1,6 kg gris ytterfilé (det var den minsta biten jag hittade i butiken)
1,5-2dl sweet baby rays hickory beown sugar bbq sauce
1-1,5 dl whiskey, inte speciellt rökig
1 dl olivolja
1 tsk cayennepeppar
1/2 tsk kanel
1/2 tsk muscovadosocker
 
Lät det ligga i marinad lite över 12 h. Sedan hällde jag allt i en stekgryta och hade satt lite olivolja i botten. Jag satte in allt i ugnen, som jag hade på 125°C. Jag tittade till köttet lite då och då. Det fick vara inne i ugnen ca 7-8h, med 2h kvar la jag in lite skivad lök. Med facit i hand borde jag kanske ha vänt steken halvvägs, men det var nog så gott ändå!
 
Jag hade som sagt tortillabröd, coleslav, ruccola, gräddfil, en taco salsa, majs, avocado och ett gott vin (Llai Llai Grenache, 2012 Chile) till.
 

Coleslaw

Kvällens coleslaw:
 
 
 
150 g Creme fraiche
100 g majonnäs
1 rejäl tsk dijonsenap
1/2 liten Vitkål
2 stora morötter
Hackman örtkrydda
Svartpeppar
Salt
Cayennepeppar
 

Mats Chukachuk

Idag har jag Halv 8 hos mig för Anita och Kican. Förra gången var det Anita som lagade maten och hon har satt ribban HÖGT. Ikväll ska jag göra mitt bästa för att försöka bräcka det. Till efterrätt ska jag försöka återskapa Mats chukachuk och om möjligt förbättra receptet lite. Så här har jag gjort:
 
 
Bärgelé (5-6 ganska små portioner):
 
1 dl frusna lingon
4 dl frusna boysenbär
1/2-1 dl limoncello
3 tsk muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad (det var kanske lite mycket så det räcker nog med 3)
 
Värm upp bären i en kastrull. Läg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Smaka av bären med limoncello och socker tills du tycker att det smakar bra. Lägg i gelatinbladen och häll upp i portionsskålar. Låt kallna.
 
Mariannecrushmascarpone:
 
1 burk mascarponeost
1 dl vispad grädde
1 påse mariannecrush
1/2-1 dl limoncello
vaniljsocker
 
Vispa grädde och tillsätt lite vaniljsocker. Vispa mascarponeosten och blanda i lite limoncello och mariannecrush. Blanda i grädden och smaka av med mer mariannecrush och limoncello tills det faller dig i smaken. Spritsa marianneblandningen ovanpå bärgelén. Garnera med mariannecrush och ställ kallt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Starstruck

Nu har jag varit och uttalat mig igen. Får tydligen inte åka på träningar utan att pressen ska ha ett uttalande. Blir ju snart starstuck av att se mig själv i spegeln ;) Haha, nä skämt åsido... Jag tycker det är mycket skoj att sporten får lite mediauppmärksamhet! Jag har själv inte läst artikeln än, men jag hoppas att den blev bra och att jag inte gjort några konstiga uttalanden. Alltid svårt att veta hur det man säger uppfattas.

http://online.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/19520

På söndag åker vi iväg mot Helsingfors och därifrån till Portugal på träningsläger. Jag har aldrig varit i Portugal och orienterat så det ska bli spännande att möta nya terränger och få lite mer erfarenhet.
 
 

Framtiden för FSO ser förbundstränaren som ljus.

 

Sabina Bäck tillträdde som tränare inom Finlands Svenska Orienteringsförbund FSO i juni i fjol. Det första halvåret gick i mångt och mycket ut på att dra upp riktlinjer för verksamheten och planera det kommande arbetet.

 

Nu börjar hon bli varm i kläderna. Besök till olika föreningar utgör en del av arbetet.

 

– Jag vill se vad som finns i föreningarna och hur de jobbar.

 

På onsdagskvällen gästade hon OK Botnia som hade cirkelträning i idrottshallen i Kronoby. Samtidigt gav hon några praktiska träningstips till Botnia­orienterarna.

 

Balans- och stabilitetsövningar samt rörlighet och hopp var i fokus. Hon visade några praktiska övningar hur man kan träna upp de olika egenskaperna som är av stor vikt för en orienterare som rör sig på ojämn mark.

 

– Rörlighet och hopp är bra för löpning, säger Sabina Bäck som är stationerad i huvudsak i Vasa och Vörå.

 

Hon är kandidat från Umeå universitet och har bakgrund som aktiv orienterare inom Femman.

 

Mycket av det som Bäck lärde ut har hon lärt sig av kollegan Tom Andtbacka. FSO-tränaruppdraget upptar hälften av Bäcks arbetstid, den andra hälften av arbetstiden delar hon mellan finska orienteringsförbundet ÖID, Folkhälsan, Vörå Samgymnasium och Vasa­regionens idrottsakademi. Hon är också regiontränare inom finska Sydösterbotten och Mellersta Öster­botten.

 

När det gäller utvecklingen inom orienteringen säger Bäck att fysiken blir allt viktigare.

 

– En bra fysik innebär att man orkar köra på och gör färre misstag.

 

För orienteringsklubbar som kämpar med begränsade resurser innebär samarbete ett sätt att överleva. Sabina Bäck talar också varmt för samarbetet över föreningsgränser.

 

– Det är jättebra att se hur andra föreningar jobbar samtidigt som man får nya idéer.

 

Botnia är också ett exempel på en orienteringsklubb som idkar samarbete. Under sprint-FM för några år sedan stod klubben som arrangör tillsammans med Gamla­karleby IF.

 

– Med Kronan, Brahe, Falken och Minken har Botnia haft gemensamma träningsdagar.

 

FSO har igen arrangerat banläggarkurser och tränarkurser i södra Finland och Österbotten. Sabina Bäck som har en rad FM-pokaler i prisskåpet, både från individuella sträckor och från stafetter, ser ljust på FSO:s framtid.

 

–Jag är särskilt imponerad över flickornas 14-årsklass i Öster­botten men det finns bra orienterare i alla klasser.

 

I fjol fick FSO flest FM-medaljer på länge, säger Bäck som ser potential på juniorsidan.

 

Hon gläder sig också över Botnias verksamhet vilken hon beskriver som väl planerad och strukturerad.

 

– Glädjande är att Botnia har många juniorer.

 

Ett problem som dock FSO brottats med är att tröskeln för att börja tävla är hög inom många klubbar. Någon universalmedicin har inte Back heller men hon säger att flera föreningar lanserat träningstävlingar där en förälder följer med barnet under rutten.

 

Hon ser det som en möjlig lösning att göra det enklare för barnen att delta i riktiga tävlingar.

 

 

Halleluja!

Jag har ett kök!! Detta är lycka kan ni tro! Nu ser lägenheten bara ostädad ut och inte som jerusalems förstörelse, men det kan jag ta.

Trött

De senaste dagarna har känts ganska intensiva. Igår till exempel kom jag hem från träning ca 23 på kvällen och imorse gav jag mig iväg kl 7 för en långlänk på skidor. Nu har jag precis kommit hem från pass 2 för dagen och jag var tydligen så slut att jag la på mig byxorna bakfram. Det är ett tecken på att man borde stänga ner för dagen och sova. Imorgon ska jag i alla fall vara lite ledigare för att sedan sitta på möten hela helgen nere i södra Finland. Ingen rast och ingen ro!

Anledningen till mina sena kvällar just nu är att jag börjat med föreningsbesök. Jag åker ut till de föreningar som tagit kontakt med mig och ser på deras träning och pratar litegrann. Viktigt att börja planera för sommaren nu!

RSS 2.0