Måndag

Fick ingen perfekt start på veckan. Det blev sen kväll och tidig morgon. Jag börjar inte skolan förrän kl 15 och ändå vaknar jag halv 8 av nån anledning. Hmpf!! Så irriterande! Dessutom blev det sent då jag började kolla en film, Dom i Nürnberg. Den är inte speciellt bra men den är på topp 250 på imdb så de e väl vackert att plöja igenom den om jag ska se alla.

Nu ska jag kliva upp och springa iväg till gymmet för att bli lite starkare.

Söndagmorgon

Ligger och kollar Disneydags så här på morgonkvisten. Det är ganskaskönt att kliva upp 5 på morgonen för att sedan lägga sig och sova en par timmar till, för nu känns det som om klockan är mitt i dagen fast hon bara är 9. :)

Jag ska snart bege mig ut och springa. Jag har varit lite slemmig i halsen men men känner mig samtidigt helt frisk, låter lite konstigt men ...vi får se om det händer något eller om det bara ska kännas så här.

Löpningen gick helt okej, rädslan för att bli andfådd gick över halvvägs nån gång. Det går fortfarande tungt och pulsen är mycket hög, men det är ju på väg åt rätt håll då jag orkade springa en stor del av 11km och 90 min.

HELG!!! :D

Nu är det dags att ta helg. Gud så skönt! Resten av dagen ska spenderas med att se på film, äta gott och hämta Julia från flyget. Jag har sett två filmer till nu av de 250 och ska se två till ikväll. Om jag riktigt känner mig inspirerad kanske jag påbörar läsningen till omtenten. Det hade jag egentligen tänkt göra imorgon men ju förr desto bättre kanske.

Nu ska jag se Die Hard :) Ikväll blir det The Wrestler eller Shutter Island tillsammans med Anneli:)

Snart helg

Till helgen åker en bort, men en tillkommer också. Jag pratar om att en av mina kombos åker hem-hem och lämnar oss till vårt öde medan jag får besök av Julia. Julia ska skriva högskoleprovet här i Umeå eftersom det ordnas i Finland enbart på våren. Det blir trevligt med lite underhållning och ett avbrott i vardagen :) Ska försöka göra en ordentlig plugg-dag på lördag medan hon skriver sitt prov. Blev underkänd i en tent och jag vill verkligen klara omtenten så jag ska ge järnet i mina förberedelser så jag slipper den kursen.

Men det är fortfarande en pluggdag kvar innan helg. Det börjar smaka trä med 8 timmars dagar och jag vill gärna få ett slut på det nu. Men om vi är riktigt riktigt effektiva under morgondagen kan vi lämna in PMet innan helgen och bara vara lediga tills tisdagen då hemtenta läggs ut. Undras vad vi ska hitta som motivation imorgon? Vi har haft kladdkaka x2 och ballerinakex och idag fick vi fudgekaka :)
.
Nu ska jag fortsätta med min film så att jag kommer någon vart med de 250 jag ska se.

Nytt projekt

Efter att ha spenderat två kvällar i rad på NH ska jag nu sitta hemma och ta det riktigt riktigt lugnt. Men först ska jag ge järnet i skolan i 8 h. Case nr II är under progress. Anneli och jag har påbörjat ett projekt. Vi ska se de 250 högst rankade filmerna på imdbs lista. Räknade igår att jag sett knappt 50 så det blir många timmars jobb att tragla igenom filmerna.

Btw, Anneli hade sett drygt 70 av filmerna så hon har ett visst försprång. Det ska tävlas i allt :P

Case

Idag har det varit en lååång dag på skolan. Var hela 10 h där och nu snurrar det bara i skallen. Imorgon är det ny dag med nya utmaningar. Min case-grupp kommer över för att börja skriva en ny 5-sidig rapport. Suck vad jag känner mig uppgiven över casen denna kurs. Vi hade i alla fall kul på möte ikväll. Reviderade en alkoholpolicy från 2006, med en så dålig svenska att alla moddelärare skulle vända sig i graven om de hört det.

Hoppas på lite mer tid över till annat snart så jag kan ta tag i träningen.

Bakis

Känner mig nästan bakis idag. Det vinglar i huvudet och jag är supertrött. Har varit lite degig och inte riktigt med då vi jobbat med grupparbete i 8h. Helgen var så himla kul och givande att det helt klart är värt att lida idag!
Denna vecka är fullspäckad, som vanligt, med möten, föreläsningar och case-skrivande. Dock är det skönt att jag blev godkänd i min dugga :)

Måste tillägga att det inte är fysiskt möjligt att vara bakis på det etta vinglas och wiskeyglas jag drack igår.

Paus

Nu trycker jag på pausknappen i mitt liv och drar iväg till Stockholm på konferens och kryssning över helgen! Det ska bli skönt att fly vardagens ekorrhjul för en liten stund och bara chilla. Tjaa...förutom det där halvtimmer föredraget vi ska hålla för en hel hop okända människor förstås. Men det ska väl gå bra, eller?

Torsdag

Idag började dagen lugnt och skönt, kollade några avsnitt two and a half men, sedan tog jag tag i plugget och skrev en halvtimme på vårt arbete. Vår grupp träffades på SLU och det var ett skönt miljöombyte. Vi arbetade på rätt bra idag och var nöjda ända tills vår handledning med en av föreläsarna. Gör om, gör rätt var domen! Så imrogon tar vi nya tag. Kvällen avslutas med Vem vet mest och Big bang theory tillsammans med kämppisarna.

Räkgryta

För att fira att Annelis stygn är ett minne blott tillagade vi en utsökt måltid som vi avrundade med kladdkaka och vispgrädde. Räkgryta är en av mina paradrätter, som jag bara tillåter mig själv göra en gång varje halvår för att jag inte ska tröttna på den.
Rätten passar perfekt antingen till vardags eller fest.
Bilden stulen av systeryster.

Ingredienser (6 port):
3 st Gula lökar
8 st Vitlöksklyftor
1,5 dl Olja
3 dl Torrt vitt vin
3 dl Chilisås
600 g Skalade Räkor
1,5 st Fiskbuljongtärning
3 msk Ketchup
3 msk Citronsaft
Tabasco, salt och peppar

Tillagning:
Tina räkorna om de är frusna.
Hacka lök och vitlök och fräs dem i oljan i en medelstor kastrull. Tillsätt alla andra ingredienser förutom räkorna.
Låt koka under lock på medelvärme i cirka 15 minuter.
Tillsätt räkorna. Värm tills de blir varmt igen. Obs! Grytan får inte koka eftersom räkorna kan bli sega.
Smaka av med salt, peppar och tabasco.
Servera med en sallad, vitlökbaguetter och vin :) Det här är vardagslyx det!!

Långpannepaj m färs och fetaost

Bara för att jag inte har något bättre för mig, nu då tentan inte tog så lång tid som den skulle så ska jag publicera ett recept på en paj vi gjorde för någon vecka sedan. Den var supergod och perfekt då man har många gäster (Eller som vi, vill ha en massa matlådor).

Ingredienser (12 pers)
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsjöl
250 g smör
3 msk vatten
.
Fyllning
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
800 g lamm-/nötfärs
1 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
2 förpackningar krossade tomater (á 500g)
1/2 dl tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 msk oregano
200 g fetaost
1 burk kalamataoliver
250 g körsbärstomater
4 dl riven ost
.
Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör, tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck eller kavla ut i en långpanna (30x40 cm) Låt stå i kylen 30 min.
.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja ca 5 min. Tillsätt färsen och låt steka tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatkross, tomatpuré och buljongtärningarna. Låt puttra ca. 15 min. Krydda med oregano.
.
Skär fetaosten i kuber, låt oliverna rinna av och halvera tometerna. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga och förgrädda pajskalet i ugnen ca. 10 min. Häll färsröran i pajskalet och lägg på fetaost, oliver och tomater. Strö till sist över osten. Grädda i ugnen 15-20 min, tills pajen fått fin färg.
.
Servera med en sallad! Smaklig måltid!

Dugga*

Jaha, underskattade min snabbhet på morgonen. Nu sitter jag här, en plågad själ och väntar på att jag ska få åka till östra paviljongen och skriva min tenta. Inte klokt, inte klokt! Idag har jag fullt program, kommer att bli en verkligt lång dag med skola 9-15 och möte från 17.30

Igår gjorde jag och kämppisarna en riktigt god kycklingrätt. Det var bara att salt och peppra kycklingen, steka den i olja och hälla på vatten, balsamvinäger och hönsbuljongtärning. Sedan la vi i lite maizena-redning för att få såsen lite tjockare. Då såsen var klar smulade vi i fetaost och la i kalamataoliver. Klart att serveras! Vi åt med pasta och ruccola. Vi kommer definitivt att äta detta igen! Hela gårdagen försökte jag plugga men det är inte min starka sida. Var asigt trött efter att ha varit uppe alldeles för länge under lördgaskvällen (som vanligt) och lite grinig. Nya tag idag, solen skiner och jag kommer att sitta inne hela dagen.

*dugga= mini-tent

Höst

Idag har det varit en fin höstdag. Jag har suttit inne och pluggat istället för att vara ute. Suck! Bättre blir det kanske med tiden nästa vecka. Dagens positiva: Jag har inte hostat och jag belönar mig själv med godis :D
Det här var en annan fin höstdag, då hade jag faktiskt tid att vara ute också.

Orientering

Jippiie :D Idag är en bra dag! Okej, det är mulet, det är kallt och jag har sovit för lite, MEN jag ska orientera idag! Det känns stort! Har haft uppehåll nu mer eller mindre fem månader. Nu ska jag försöka igen, men bara promenera och ev. jogga på stigar(om jag nu lyckas hålla mig..). I övrigt blir det plugg, plugg och mera plugg eftersom duggan närmar sig med stormsteg.
Itelien 2009, jag var i mitt livs form då. Hoppas på att komma tillbaka till det och bättre!


Kan konstatera så här i efterhand att min självdisciplin inte är på topp. Sprang hela banan, ca 40 min. Det känns i benen att man inte sprungit på LÄNGE! Och jag kommer att ha träningsvärk imorgon, definitivt. Om lungorna och halsen bara håller nu så är jag ändå nöjd med mitt beslut att springa idag!

Svenska är då ett lustigt språk

Oj så jag skrattade då jag läste detta blogginlägg! Rekommenderas verkligen!

Torsdag

Har varit på prommis med Selma nu i finvädret. Riktigt skönt att bara knalla på i skogen för sig själv. Nu blir det mat, plugg och eventuellt bastu ikväll :) och så ser min torsdag ut.

Dagens

Nu har jag börjat ta tag i plugget. Har en paus som bäst och jag är rätt nöjd med vad jag åstadkommer idag. Har varit på en promenix i morse då jag sprang 30 sek gick tills pulsen var nere igen och sprang 30 sekunder. Nån gång tog jag i så pass mycket att jag sprang en minut också. Det gick hyfsat förutom att kondisen är så dålig att man skulle kunna gråta en skvätt.
Pluggade in ett kapitel på förmiddagen och nu har jag pluggat två till. Varit på NH och ska tillbaka dit ikväll för pizzabuffé. Imorgon blir det en längre promenad och sedan massor av plugg. Filmkväll blir det troligen på kvällen, men det får vi se eftersom värdinnan just nu lider av feber.

Nu börjar det

Vi började en ny kurs idag. Organisation och ledarskap heter den...ish. Den första veckan ska vi läsa 600 sidor och skriva en tenta på det. Det blir nästan 100 sidor att läsa och lära sig per dag. Det är tufft! Speciellt då man är van att få all information serverat på silverfat. Bara att bita i och plugga stenhårt den här veckan.

Vit chokladcheesecake

Nu har jag gjort en vit chokladcheesecake. Har senast gjort den för 2,5 år sedan och nu hade jag inte receptet så vi får se hur resultatet blev. Men den såg väldigt god ut i alla fall. Ska ta bild och skriva upp receptet här om den smakar gott.

Cheesecaken blev helt bra men jag glömde ta bild på den. Däremot hade jag nog en större form än vad jag haft hemma då jag bakat så den blev ganska tunn och bottnen räckte inte riktigt till.

Räkpaj

Här är mitt modifierade recept på räkpajen. Igår serverades den med en romsås(av blandad rom, rödlök, creme fraiche, salt och peppar) och en sallad. Supergott och enkelt!

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl mjöl
150 g rumstempererat smör
Några tsk vatten

Fyllning:
~350g räkor
2 pressade vitlöksklyftor

4 msk turkisk yoghurt

3 msk keso (grynost)
1 röd paprika
1 lök
Valfri mängd sugarsnaps(sockerärter)

3 ägg
2 msk finhackad dill
Riven ost
Salt och citronpeppar

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att göra pajskalet.
Blanda vetemjöl med smöret och tillsätt vatten. Tryck ut pajdegen i en form(tror min var 27 cm i diameter). Grädda i ugnen i ca 10 min (tills skalet har blivit gyllenebrunt).

Fräs vitlöken, paprikan och löken i smör i en stekpanna. Lägg i räkorna och krydda med salt och citronpeppar. Blanda sedan ner turkisk yogurt, keso samt dill och värm upp. 

Hacka sugarsnapsen och blanda dem med räkorna och yogurtblandningen.

Vispa äggen och blanda dem med räkblandningen i en skål. Häll sedan ner ägg/räkblandningen i pajskalet. Skeda sedan ut klickar av keso(estetiskt). Strö till sist över riven ost. 
Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, tills pajen har fått fin gyllenebrun färg. Klart!
Bilderna tagna innan osten ströddes på.

Matdags

Nu börjar det småningom kurra i min och Annelis magar. Ikväll hade jag tänkt göra räkgrytan som är en av mina paradrätter men ack och vee receptet är hemma. Så istället ska jag fortsätta på temat rkor och göra en räkpaj som, om jag inte missminner mig, är supergod. Vi ska dessutom lyxa till det med en romsås till :) Gott, gott.
Den omnämnda räkpajen för cirka ett och ett halvt år sedan då den premiärbakades tillsammans med världens bästa Eva <3
Då minns jag att rekorna var en smula sega så jag ska försöka göra det bättre denna gång.

Fredag

Nu är det dags. Jag känner hur nerverna spänns och fjärilar flyger i magen. Javisst, jag pratar om tenta. Fast jag aldrig, aldrig någonsin annars är nervös så är jag alltid lite spänd inför en tenta. Jag har ingen som helst förklaring till detta och min normala inställning till allt är att "det finns ju omtagning av en orsak, ifall man misslyckas" men det hjälps inte. Alltid på morgonen innan jag ska börja skriva en tenta infinner sig en smula nervositet längst ner i maggropen.

Jag försöker bortse från det och från att jag ska skriva tenta idag och tänka på roligare saker. 1. Jag har vaknat utan sjuk hals för första gången på typ ett halvt år!! Det ska firas minsann! 2.Snart börjar en ny kurs och vi får verkligen hoppas att motivationen infinner sig. 3. Jag ska iväg och prata med en tränare och jag kommer troligen med i OUC trots väldigt få tävlingar i år :D:D Det måste nog vara den gladaste nyheten jag kunde få just nu!! Är så sjukt nöjd över detta :) 4. Anneli krossade mig i SingStar igår och rösten är sig icke lik idag. Något jag inte hade förväntat mig var att hon skulle vinna över mig då vi sjöng bl.a. Sugababes och Abba. Men sånt är livet! Jag kan helt enkelt inte sjunga om så mitt liv hängde på det. Det kan jag leva med!

Paus

Och efter några timmars sporadiskt pluggande så ska jag ta en liten paus. Inte alls välförtjänt men vad kan man :P Nu hade jag behövt min syster som brukar ha fram piskan då det kommer till plugg.
Hon har alltid visat var skåpet ska stå, även när vi var små.

Tenta

Imorgon har jag tenta på marknadsföring, har inte läst så mycket...som vanligt... Men kanske det går på talang :P Vi har ju haft 3 workshops där vi har diskuterat allt innehåll i boken så något borde man ju kunna därifrån också. Men idag ska jag plugga riktigt ordentligt så kanske jag lär mig något användbart också.
Hemma så blev det inte mycket gjort, det var stress, stress, stress hela hemmavistelsen. Men jag hann med det viktigaste i alla fall; läkarbesök, hälsa på hos fammo & faffa och mommo & moffa och scannat in barndomsbilder :)
Nej nu till plugget.

Bästa stunden på dagen

Sitter här, ensam i köket och tuggar på världens godaste kladdkaka. Ett glas mjölk står på bordet och jag njuter av den här stunden. Lite ensam-tid strax innan sovdags.  En stund att ta vara på och lugna ner sig efter kvällens hårda arbete. Har som ni förstår kära läsare jobbat på NH inatt igen och är alldeles utpumpad men samtidigt upp i varv. Fick med mig sittningsefterrätten hem och det är helt klart den bästa kakan jag smakat! Borde gå och lägga mig men jag känner att jag nog inte kan somna ändå så det är lika bra att sitta uppe en stund först.

RSS 2.0