Starstruck

Nu har jag varit och uttalat mig igen. Får tydligen inte åka på träningar utan att pressen ska ha ett uttalande. Blir ju snart starstuck av att se mig själv i spegeln ;) Haha, nä skämt åsido... Jag tycker det är mycket skoj att sporten får lite mediauppmärksamhet! Jag har själv inte läst artikeln än, men jag hoppas att den blev bra och att jag inte gjort några konstiga uttalanden. Alltid svårt att veta hur det man säger uppfattas.

http://online.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/19520

På söndag åker vi iväg mot Helsingfors och därifrån till Portugal på träningsläger. Jag har aldrig varit i Portugal och orienterat så det ska bli spännande att möta nya terränger och få lite mer erfarenhet.
 
 

Framtiden för FSO ser förbundstränaren som ljus.

 

Sabina Bäck tillträdde som tränare inom Finlands Svenska Orienteringsförbund FSO i juni i fjol. Det första halvåret gick i mångt och mycket ut på att dra upp riktlinjer för verksamheten och planera det kommande arbetet.

 

Nu börjar hon bli varm i kläderna. Besök till olika föreningar utgör en del av arbetet.

 

– Jag vill se vad som finns i föreningarna och hur de jobbar.

 

På onsdagskvällen gästade hon OK Botnia som hade cirkelträning i idrottshallen i Kronoby. Samtidigt gav hon några praktiska träningstips till Botnia­orienterarna.

 

Balans- och stabilitetsövningar samt rörlighet och hopp var i fokus. Hon visade några praktiska övningar hur man kan träna upp de olika egenskaperna som är av stor vikt för en orienterare som rör sig på ojämn mark.

 

– Rörlighet och hopp är bra för löpning, säger Sabina Bäck som är stationerad i huvudsak i Vasa och Vörå.

 

Hon är kandidat från Umeå universitet och har bakgrund som aktiv orienterare inom Femman.

 

Mycket av det som Bäck lärde ut har hon lärt sig av kollegan Tom Andtbacka. FSO-tränaruppdraget upptar hälften av Bäcks arbetstid, den andra hälften av arbetstiden delar hon mellan finska orienteringsförbundet ÖID, Folkhälsan, Vörå Samgymnasium och Vasa­regionens idrottsakademi. Hon är också regiontränare inom finska Sydösterbotten och Mellersta Öster­botten.

 

När det gäller utvecklingen inom orienteringen säger Bäck att fysiken blir allt viktigare.

 

– En bra fysik innebär att man orkar köra på och gör färre misstag.

 

För orienteringsklubbar som kämpar med begränsade resurser innebär samarbete ett sätt att överleva. Sabina Bäck talar också varmt för samarbetet över föreningsgränser.

 

– Det är jättebra att se hur andra föreningar jobbar samtidigt som man får nya idéer.

 

Botnia är också ett exempel på en orienteringsklubb som idkar samarbete. Under sprint-FM för några år sedan stod klubben som arrangör tillsammans med Gamla­karleby IF.

 

– Med Kronan, Brahe, Falken och Minken har Botnia haft gemensamma träningsdagar.

 

FSO har igen arrangerat banläggarkurser och tränarkurser i södra Finland och Österbotten. Sabina Bäck som har en rad FM-pokaler i prisskåpet, både från individuella sträckor och från stafetter, ser ljust på FSO:s framtid.

 

–Jag är särskilt imponerad över flickornas 14-årsklass i Öster­botten men det finns bra orienterare i alla klasser.

 

I fjol fick FSO flest FM-medaljer på länge, säger Bäck som ser potential på juniorsidan.

 

Hon gläder sig också över Botnias verksamhet vilken hon beskriver som väl planerad och strukturerad.

 

– Glädjande är att Botnia har många juniorer.

 

Ett problem som dock FSO brottats med är att tröskeln för att börja tävla är hög inom många klubbar. Någon universalmedicin har inte Back heller men hon säger att flera föreningar lanserat träningstävlingar där en förälder följer med barnet under rutten.

 

Hon ser det som en möjlig lösning att göra det enklare för barnen att delta i riktiga tävlingar.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0