En kupp

I helgen var jag på en utbildning i Solvalla och jag bodde i Helsingfors hos Eva-Lina ett par nätter. En tung helg men ändå rätt roligt. På söndagen flög jag upp till Vasa och hann vara hemma i lägenheten i 1,5h. På den tiden hann jag packa upp, äta lunch, diska och packa om. Denna gång blev det en enveckas packning för både några dagar i Umeå och ett skidläger. Tror jag slog nåt slags personligt rekord i att packa snabbt.
 
Jag gjorde en liten kupp där för jag hade inte berättat åt många vad jag skulle göra. Förmodligen eftersom jag visste att någon skulle stoppa mig. Och ja, så här i efterhand kanske det hade varit skönt att vara hemma ett tag...men det är så roligt att resa! Så jag körde Norrbotten runt, med ett stop i Luleå för kusinhäng och övernattning. Allt för att hälsa på Anneli och Bella och alla andra i Umeå ett par dagar.
 
Imorgon bär det av på skidläger upp till Gällivare. Mitt egentliga mål med denna resa. Och allra mest gör jag det här för att jag saknar den här tjejen nåt oerhört!!!
 
 Drar förmodligen ett av mina dåliga skämt precis då bilden knäpptes :P
 
Hade tänkt ta semester nu i viloperioden innan lägren drar igång igen, men jag har nog hunnit jobba lite ändå. Och mer lär det bli innan veckan är slut....

På läger

Halva denna vecka är jag på träningsläger med gymnasiet. Vi är i Piispala och det ligger några timmar hemifrån. Som vanligt väldigt intensivt med träningsläger, men ack så roligt! Det som känns mest negativt just nu är kylan och snön. Det är inte helt lätt att orientera då marken är täckt med 10-15cm snö och framförallt är det inte säkert. Då man inte ser vad som finns under så är det lätt att man stiger snett och skadar sig och så blir det ju inte bättre av att det bli halt också.
 
Det som inte dödar, det härdar. Lite finsk sisu måste man ju uppvisa ;) Okej, ska sanningen fram var det svinkallt att byta om och det var bara knappt jag klarade av det då fingrarna blev så stela att jag inte kunde knyta upp skorna.
 

Idag har jag lekt Afrikas stjärna (För svenskar: Den försvunna diamanten, eller nåt sånt, heter spelet i Sverige) med orienterarna. Eftersom säsongen är över och de egentligen har viloperiod så tycker jag att vi kan köra lite annorlunda träning. Så därför lekte vi istället, dock med kartan i hand.
 
Jag hade tillverkat både ädelstenar och flygbiljetter som jag lagt ut vid vissa kontroller. Förutom Afrikas stjärna gav även ädelstenarna belöning i mål. Jag hoppas att de tyckte det var roligt, i alla fall var det kul att planera ;)
 
 

Umeå

Helgen i Umeå var alldeles underbart rolig! Tyvärr blev det inte så stor överraskning eftersom Bella räknat ut att jag skulle komma med, men hon var i alla fall glad att se mig. På fredagen var vi och shoppade. Jag köpte alldeles för mycket skräp, som vanligt... Sedan gjorde vi vår specialitet till middag: Våfflor. Dock skippade vi att göra 9-dubbel sats denna gång. Lite väl jobbigt att äta våfflor i fyra dagar, som vi gjorde senast. 
Våffelkalas (Foto: Bella)
 
På lördagen var jag och Lilli uppe med tuppen och ute och sprang i 2h. Riktigt härlig löptur där munnarna gick i ett. Ibland kanske vi fokuserade lite väl mycket på snacket eftersom vi sprang vilse runt Grössjön...på en vandringsled (?!!!). Sedan surade jag i en kvart över att springa vilse på en stig. Jag brukar inte vara vilse och gillar det inte!
Ute vid Grössjön, strax innan vi tappade bort oss...
 
Direkt vi hade duschat och lunchat åkte vi iväg till Barnens hus för lite shopping. Oavsett biologisk ålder smälte vi väl in hela högen. 
 
Alle och jag hittade största kramdjuret och Bella var inte sen att hänga på. (Lillis bild)
 

Direkt efter detta åkte jag via Ålidhem och plockade upp Helena. Nu skulle jag äntligen få min hämnd för det där ödesdigra inlinespasset i juli!! Vår första (och största!!) utmaning med träningspasset var att faktiskt hitta till själva träningen. Jag visste väl på ett ungefär på vilken sida om stan vi skulle, men det var också allt. Efter en snabb konsultation med gps:n på telefon körde vi iväg och det gick alldeles prima. Väl framme gav jag några grundtips i orientering och så sprang vi iväg. Det gick riktigt bra! Kartläsandet funkade helt klart, svårigheten var väl att springa och kolla kartan samtidigt. Inte så konstigt för det är svårare än det ser ut för den som är ovan. Efter 35 min orientering skippade vi kartan och bara sprang. Eller jag sprang och kollade kartan och planerade in en lagom lång tur så att vi skulle få ett distanspass. Dock är jag så pass elak att jag då och då stannade och "förhörde" mig om var vi befann oss på kartan. (Mohaha!) Till min stora besvikelse hade hon ju koll! Passet gick alldeles för fort och vi hade inte hunnit prata klart...(men innerst inne undrar jag om vi någonsin kommer att få slut på samtalsämnen?)
 
Ingen rast och ingen ro. Så fort jag hade duschat åkte jag och Bella till Maxi för att handla middag som vi sedan lagade innan vi for ner på stan och lekte på Fortet. Det är alltid lika roligt och jag är alltid lika blåslagen efter det. Men så länge man vinner så är det värt!
Vi (jag, Bella och Lilli) var i Team Rosa. Vi hade kvällens högsta poäng!!! Team Chokladbollarna hittas något längre ner i listan ;) (Foto: Lilli)
 

Idag var det stavgång med Terese, Helena och Lilli som var morgonens program. Riktigt härligt väder! Vi knatade på i sakta mak och pratade i mängd och massor. Eller...Terese och Helena pratade. För en gångs skull nöjde jag mig med att lyssna, något Lilli inte trodde jag var kapabel till. 
 
 
Helena, Terese och Lilli på Gimonäs 9km slinga. Idel leenden under passet och vem skulle inte le med sådant väder att träna i?
 

Efter lunchen lämnade vi lägenheten och Bella och Vikke för att köra iväg mot båten. Som vanligt otroligt vemodigt att åka ifrån Umeå och refrängen på låten Dance our tears away som dunkade ur högtalarna passade ovanligt väl in...
 
 
 
 

Överraskning

Idag beger jag mig iväg på ett äventyr! När ni får läsa det här är jag redan framme och hälsar på en (förhoppningsvis) glad Bellon. Jag är alltså på väg till mitt saknade Umeå! Jag följer med hennes mamma och syster för att ge henne en riktig överraskning. Hon vet nämligen inte om att jag kommer. Sen ska jag väl passa på att träffa lite annat trevligt folk också. På lördagen är ett orienteringspass inplanerat och detta vore väl kanske inte så speciellt, men nu är det inte en träning för mig utan jag ska släpa ut stackars Helena i skogen. Äntligen får jag min hämnd från sommarens inlinespass!! Som jag har väntat ;)
 
Bella och jag i ett nötskal

Mys

Eftersom det är höst och börjar så småningom bli rätt kallt och ruggigt ute tyckte vi att det var dags att lyxa till vardagen lite. Sagt och gjort! En myskväll med god mat och bra vin satte lite guldkant på vardagen. Måste säga att vi överträffade oss själva i matväg. Det blev supergott!! =)
Förrätt: Skagentoast
Huvudrätt: Innerfilé, potatisterrin med getost och en rödvinssås
 

Som en gud

I fredags bar det iväg mot Stockholm och vi fick åka över med Viking Grace. Som vanligt då det är 25manna så är båten totalt smockad med folk. Speciellt matköerna är något oöverkomliga, men tur att jag och Kican är rutinerade så vi kunde runda hela kön och hade ätit vår mat klart innan de flesta andra ens hunnit beställa. En kvart hade vi varit på båten då vi betalade för oss och hade ätit klart. Måste ändå vara nåt sorts personligt rekord, även för att vara jag och Kican!
 
Det blev en alldeles för kort och orolig natt på båten, som vanligt, innan vi satte oss i bussen mot tävlingen. Det var +2 grader då vi steg ur bussen och det kändes något vågat att springa i t-skjorta. Dock är det det som skiljer agnarna från vetet, underställ eller kortärmat så självklart valde jag det senare.
 
Då starten gått började jag värma upp eftersom jag hade andra sträckan och jag kände mig hyfsat pigg, trots ganska många dåliga nätter den senaste tiden. Startmannen i vårt lag gjorde det bra och kom in som 30e (av 400) och jag fick springa iväg i en klunga. De andra satte iväg i en jäkla fart och jag bestämde mig ganska direkt för att inte försöka hänga utan springa ett mer vettigt tempo och det valet ångrade jag inte när samma personer sprang om mig tredje eller fjärde gången. Ännu mer nöjd över utgångstempot blev jag efter målgång och insåg att de där som lagt iväg som om de hade eld i baken faktiskt kom in efter mig. 
 
Jag gjorde ett riktigt bra lopp! Är nog lite nöjd över mig själv för jag sprang som en gud! Jag valde ett bra tempo i löpningen för jag orkade fokusera på kartläsningen (nästan) ända till slutet. Enligt de som kollade på förlorade jag kanske 50 sek från varvningen och in i mål (typ 1,5-2 km) och det med ett dåligt vägval och en liten bom. Påväg mot tredjesista kontrollen sprang vi genom ett tätområde där jag fastnade i ett träd och slet sönder byxorna. Det störde mitt fokus lite och jag bommade oundvikligen. Men det är helt enkelt svårt att fokusera på det man ska då man springer med rumpan bar! Då jag kom in på upploppet hade jag ännu lite krafter kvar och spurtade om ett par stycken. Dock något ofokuserat eftersom halva publiken skrattade då jag bara hade ett halvt par byxor. Sånt händer! Hoppas jag kunde glädja nån... :P
 
Det blev att införskaffa ett par nya byxor...
 
Efter att ha gått hela dagen på tävlingscentralen och träffat en massa folk. Det blev buffémiddag på båten och lite hytthäng innan vinet och cidern började kännas av och jag höll på att somna på ståede fot. Så jag tog det kloka beslutet att gå och lägga mig, men självklart hann jag ju besöka tax-freen innan det också.
 
I <3 tax free..eller nåt...Några whiskeyflaskor fick i alla fall följa med hem.
 

Det mest produktiva jag åstadkom idag var att gå till Citymarket och handla lite. På hemvägen genade jag genom kyrkoparken och hittade en massa lövhögar. Det var alldeles för lockande för att låta bli så jag hoppade genom alla de största högarna jag såg och fick en hel del konstiga blickar från passerande människor. Jag kunde helt enkelt inte låta bli....
 
 Fina höstfärger som inte syns på bild för jag har för dålig kamera.

25manna

Idag var det långlänk på programmet i Vörå och jag hängde med och sprang drygt 1,5h. Ikväll har jag tvättat, packat, lagat mat och börjat läsa en bok. Imorgon ska jag först på morgonlänk kl 06.30 med Johanna och senare på dagen bär det iväg till Stockholm och årets upplaga av 25manna. Jag ska springa andra sträckan i Femmans första lag. Beräknad löptid var väl på 6,45 min/km så det blir en utmaning att försöka klara.....
 
Till nästa vecka har jag planerat ett litet äventyr....kanske...inget bestämt ännu, men om det blir av så kommer det garanterat att bli roligt!! (Och detta äventyr är inte riktigt lika crazy som det första jag hade i åtanke; hare på 100km lopp)
 
Femmans damer på 25-manna för nåt år sedan.

Det tar sig

Ikväll har jag och Kican kämpat vidare med mina bokhyllor. Vi fixade dörrarna och äntligen kunde jag packa upp alla mina flyttlådor med glas och flaskorna vars innehåll ska fylla glasen. Det märktes att vi inte direkt är hantverkare för dörrarna hänger nog lite snett. Kastar säkert 2-3mm, vilket stör mig lite... Men vi får väl vara glada att vi har upp dörrar och glas utan att nåt gick i kras. ;)
 
 
Mina stackars enstaka glas står nu i bokhyllan och fler finns att hämta hemma i Vörå ännu. Frågan är bara var alla böcker ska rymas?  
 
 
Var på orienteringsträning ikväll. Det gick helt bra. Löpformen är fortsatt god och orienteringen går fortsatt knackigt, men piggheten jag känner i kroppen väger upp det litegrann. Längtar till lördag då det är 25manna och sista tävlingen för iår. Men det jag längtar mest efter är att få träffa alla orienteringskompisar från Sverige och dessutom få umgås med Kican en hel helg! =) Tävlingen lockar inte egentligen alls, men jag lär väl nog ångra mig väl på plats och hitta glädjen i det. Det brukar jag göra.
 

Spännande

Efter helgens strapatser var jag helt slut så jag försökte ta sovmorgon. Funkade sådär...vaknade väl en halv 7-tiden och definitivt inte mycket piggare. 14h sömn på 3 nätter är inte optimalt om man är igång hela den vakna tiden. Dock var det otroligt roligt i helgen och vårt lag skötte sig fint i Baltic Junior Cup. Totalt blev de 3:a, men bara några minuter till andraplatsen. Det harmar att lag 2 & 3 blev diskade, men sånt händer. Det som värmer lite extra var att varenda en kämpade och gjorde sitt för laget trots att det började se lite illa ut med två lag diskade.

På hemvägen fick vi uppleva lite mer spänning än vi velat. Det var inte många centimeter ifrån en krock med rådjur och en adrenalinchock som hette duga. Tröttheten gav sig inte till känna på ett tag efter incidenten.

Nu är det 25-manna kvar för min del så ska jag avsluta säsongen. Det ska bli skönt för jag är så oerhört less på min egen orientering och denna säsong! Nästa år ska jag försöka göra...ALLT...lite bättre.

Kanelbullar

Imorgon är det kanelbullens dag och som den svensk jag blivit tar jag självklart tillfället i akt och firar detta. Så ikväll har jag bakat kanelbullar! Sedan fick jag finbesök av Mats, som skulle hämta Bella från båten. Synd att hon kommer hem då jag åker bort. Eller vem försöker jag lura? Jag är ju borta varje helg så det hade egentligen inte spelat någon roll när hon hade kommit till Finland för jag hade förmodligen ändå inte varit hemma.
 
Mina kanelbullar, riktigt goda var dom också! =)
 
Och så fick jag en inflyttningspresent. Potatis och ballonger. De känner mig så väl de där Strandvalls! ;)
 
I helgen drar jag iväg igen. Närmare bestämt kl 05.30 imorgonbitti. Först till Tammerfors (igen) på svenska skolmästerskapen och sedan ännu längre söderut till Kyrkslätt för Baltic Junior Cup. Kul helg, men ack så tung!
 
Btw, råkade köpa ett par löpskor idag igen....oops!! (Men de var på 50% rea och kostade därför bara 60€, tyckte det var rätt ok)

RSS 2.0